Hlavní obsah

Téma týdne: Bez mobilu jsou děti samostatnější!

Foto: Shutterstock

Mobil dítěti? Jen v krajním případěFoto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma týdne: Mobil prvňáčkovi ano, či ne? Hojně reagujete a je vidět, že je to téma, které vás pálí. Máte nějaké zkušenosti jako čtenářka Jana? Příhody, kdy dítěti mobilní telefon zachránil život nebo ho dostal ze svízelné situace? Jste tvrdou zastánkyní názoru, že mobil dětem do rukou nepatří? Nenechávejte si své příběhy pro sebe a pište na info@prozeny.cz. Tři z vás získají honorář 500 korun.

Článek

Mobil se stal součástí našeho života, tak proč děti v tomto směru omezovat? Prvňáčkovi pomůže, když ví, že v jakékoliv situaci může zavolat mamce a ta pomůže. Malé dítě se cítí aspoň trochu bezpečně a rodiče jsou také klidnější.

V případě, že sedmileté dítě má cestovat samo autobusem nebo jiným dopravním prostředkem, je telefon fakt pomocník. Chápu. Ale co druhá stránka věci? Přemýšlí některá mamina, kdy bude dobré dítku mobil zase sebrat? Ne!

Ratolesti jdou do první třídy s telefonem a ten je provází celých devět let a dále. V první třídě je to nutnost kvůli bezpečí a klidu a v dalších letech je mobil nutnost společenská. Kdo ho nemá je out a nezapadne do kolektivu.

Samozřejmostí je mít dražší mobil a ne poděděný po starším sourozenci. Pak ve zprávách všechny překvapí šikanování, které je nahrané na mobil a uveřejněné na internetu. A čemu se, rodiče, divíte? Telefon jste dětem dali vy a je stejně jako internet běžnou součástí vašeho i jejich života.

Foto: Shutterstock

Děti berou mobil i jako společenskou nutnostFoto: Shutterstock

Když se zeptáte na názor učitelů, řeknou jednoznačně NE! MOBIL NE! A já s nimi souhlasím. I dítě v první třídě se zvládne samo dopravit domů, kde může mít přístroj zapnutý a z domu prozvonit maminku, nebo jí zavolat. Stejně tak když odchází z domu, zavolá. Pokud mají rodiče o prvňáčka opravdu strach, mohou nechat svoje číslo učitelce a ta jim v případě opoždění jejich ratolesti zavolá a mohou situaci řešit.

Když je dítě bez mobilu, má to své výhody. Dítě bez mobilu řeší situaci samo a snaží se být samostatné, navíc se nemusíte se bát, že ho někdo okrade. Chápu, že jsou velmi zaměstnaní rodiče nebo matky samoživitelky, kterým mobil u dětí pomůže, ale mělo by to být až úplně krajní řešení a rodiče by takto měli děti vybavit spíše výjimečně a rozhodně po dohodě s učitelem.

A jaký názor máte vy? Potřebuje prvňáček mobil? Nebo je to jen další náhražka za rodičovskou péči? Kdy může zachránit život a kdy naopak být na obtíž? Své příběhy a názory pište na info@prozeny.cz a posilte náš redakční tým za honorář 500 korun.

Reklama

Související témata:

Načítám