Hlavní obsah

Téma týdne: Jak mi dítě změnilo život!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rozhodovala jsem se mezi dítětem a kariérouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozor, je tady nové Téma týdne! Po trápení s dluhy, na které nám přišel dosud rekordní počet vašich příspěvků, vyhlašujeme téma nové, a věříme, že vás zaujme přinejmenším stejně jako to minulé. Pojďme si spolu povídat o tom, jak dítě změnilo váš život!

Článek

„Jste těhotná!" ozvalo se z úst mojí gynekoložky před šesti lety. Budete se divit, ale v první chvíli jsem se z téhle zprávy neradovala. Měla jsem týden před odjezdem na pětiroční stálou misi v Ženevě. Miminko nebylo v plánu!

A následovalo těžké rozhodování - slibná kariéra, nebo rodinný život? Dostala jsem ještě jedno zničující ultimátum: rozhodnout se do druhého dne! Byla jsem na počátku čtvrtého měsíce. Následovalo zbrklé volání všem lidem, co byli jen trochu v dosahu! „Pomozte mi někdo, jak se mám rozhodnout?"

Pochopitelně jsem uvnitř nedoufala, že by mi někdo chtěl v tomhle opravdu radit, protože rozhodnutí bylo jen na mně. A na manželovi, ale ten mi to slovy ,,Ať se rozhodneš jakkoli, budu stát při tobě" neulehčil. A jak to dopadlo? Zvítězila rodina nad velmi slibnou kariérou! A jestli to bylo správně? Samozřejmě, protože každé rozhodnutí, které učiníme, je to správné a je zbytečné vracet se zpět!

Mámou už nadosmrti!

Už v tu chvíli (bylo mi šestadvacet) se můj život změnil od základu. Skončil nevázaný způsob života! Sbohem jsem dala večírkům a flámování. Přišla jsem i o svou volnost a finanční nezávislost, to mi ovšem došlo, až když Ondrovi byly čtyři měsíce. „Jsem máma! A to na celý život!" Je konec s JÁ, teď už jen MY a navždy budu druhá v pořadí. Nikdy jsem však svého rozhodnutí nelitovala! A naopak vždycky jsem se strašně bála té obrovské zodpovědnosti.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dítě vám naprosto změní hodnotyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejenže jsem si nedokázala představit, že si mě dítě tak moc svou láskou připoutá k sobě, ale hodně jsem se za tu dobu naučila. Najednou jsem si nemohla koupit všechno, co chci, a začala jsem si víc vážit peněz a jiných životních hodnot. Začala jsem se krotit i v práci. Dříve to byl smysl mého života. Nyní je jeho součástí, i když mi zabírá hromady času. Není to jen zábava, ale i zodpovědnost za Ondru, abychom měli na jídlo, oblečení, kroužky... Kdybych se tehdy rozhodla jinak, neměli bychom dítě dodnes. Stále něco chybí. Čas, peníze, chuť, vhodná příležitost...

Všechno je jinak

Je jedno, jestli narození dítěte čekáte, nebo neplánujete, nikdy se na to nemůžete dostatečně připravit! Jeden den jste v očekávání a hned ten druhý je vás o jednoho víc a všechno se mění! Už když máte ten uzlíček v sobě, cítíte ho, jak se zvětšuje, začnete se dívat na svět úplně jinýma očima. Poznáváte nové rozměry strachu a také radosti. Tělo se mění a někdy se i bouří, ale to je cena, kterou stojí za to zaplatit. (Pro mě bylo jediným vysvobozením pracovat až do poslední chvíle, abych se s tím strachem z porodu a z mateřství nemusela stále uvnitř prát.)

A pak, když vykoukne ten smíšek na svět, všechno dostane ještě další rozměr. Krásné chvilky mohou střídat i ne vždy příjemná zjištění. Mění se hodiny, zvyky, názory i iluze. Ale i když porod a všechno, co po něm následuje, není zrovna podle vašich představ, stojí to za to!

A jak vás změnilo dítě? Měla jste jiné plány, jiná očekávání? Na co jste nebyla dopředu připravená? Pojďte nám říci svůj příběh na info@prozeny.cz. Máte možnost stát se redaktorkou a vydělat si 500 korun. Což za ně pořídit něco pěkného pro děťátko nebo pro sebe?

Reklama

Související témata:

Načítám