Hlavní obsah

Téma týdne: Na věku nezáleží!

Foto: Thinkstock

Kdo určuje, co je přiměřené věku?Foto: Thinkstock

Reklama

Patříte k lidem, kteří se na svůj věk necítí, a proto se jím ani neřídí? V padesáti klidně chodíte na diskotéky, věnujete se aktivně tanci a nic pro vás není nemožné? Nenecháte se ovlivňovat diktáty společnosti, která vás škatulkuje kamsi mezi důchodce nebo starší a pokročilé? Pojďte nám napsat svůj příběh na info@prozeny.cz. Téma týdne je: Je mi tolik, na kolik se cítím!

Článek

„Holka, tohle si nemůžu dovolit! Už mi není dvacet!“ ubezpečuje mě pětačtyřicetiletá kamarádka na společném nákupu. V ruce drží neuvěřitelnou sukni decentního střihu, jejíž délka sahá někam ke kolenům. Nechápavě kontroluji v jejím obličeji, jestli to myslí vážně. A myslela! Trochu mě to nadzvedlo. „Kdo ti tohle nakukal?“ Zatímco mluvila o módních diktátech a všech možných zásadách, v hlavě se mi rojily myšlenky, jestli někdo vůbec má právo druhému nařizovat, co si smí nebo nesmí obléknout. Není to snad otázka vkusu a typu člověka? Proč by nemohla pětačtyřicetiletá skvěle vypadající žena s útlou postavou, kterou by jí leckterá dvacetiletá dívka mohla závidět, nosit sukni ke kolenům?

Buďte svá a nenechte si diktovat!

Nechci nikoho nabádat, aby vybočoval z davu, ale chci pozvednout sebevědomí všem v tomto ohledu nejistým ženám. Když se člověk v něčem necítí dobře, pak je to rozhodně vidět a nemá smysl si takovou věc pořizovat. Ale nekoupit si krásnou sukni proto, že v televizi někdo prohlásil, že po třicítce by se měly nosit sukně minimálně pod kolena? Řeknete si: Proč tolik rozruchu pro jednu sukni, ale jde o princip. Věkové limity se neudávají jen v módě, čehož si v poslední době hodně všímám, protože mi už je přes třicet a stále častěji se mi stává, že mě mladší lidé na můj věk v různých souvislostech upozorňují, a to i přes to, že okolí tvrdí, že vypadám minimálně o pět let mladší, což mě samozřejmě těší. Ale proč bych se jako třiatřicetiletá máma měla zavřít ve svém domě a nevycházet z něj ven, když můžu žít?

Foto: Thinkstock

Ŕiďte se vlastním rozumem i pocityFoto: Thinkstock

Na věku nezáleží!

Při mém seriálu o hubnutí jsem poznala spoustu velmi aktivních a vitálních žen, které nejenže na svůj věk nevypadaly, ale ani se tak nechovaly, a bylo neuvěřitelné, co všechno dokážou. Třeba Marie S. z Olomouce zvládá ve svých jedenapadesáti letech nejen si užívat svá dvě vnoučata, starat se o svou nemocnou maminku, ale také aktivně lyžuje, plave, chodí třikrát týdně na aerobik, kalanetiku a teď nově i na zumbu. Nezná limity, má tisíce snů, které si chce splnit. Stíhá kromě práce i spoustu zábavy. S partou jezdí na hory v létě i v zimě, jezdí na vodu, nebo jde tančit na diskotéku. Nejlépe se cítí mezi třicátníky! „Je to živel!“ prozradila mi na Facebooku jedna její kamarádka. Ale všichni ji milují a jen málokdo by asi řekl, že jí je tolik, kolik je.

Kdo jsou naši soudci?

Na druhou stranu, jsem ale také poznala spoustu žen, které ve třiceti vypadaly na padesát. Výmluva střídala výmluvu. Unaveně a zapškle se plížily životem, který jako by směřoval k poslední zatáčce. Nechtěly poslouchat, jen chtěly oponovat a snažit se obrousit ostré hrany a jednoznačné názory, o kterých jsem neustále v souvislosti s hubnutím mluvila. Vzhledem i vitálností by je i Helena Vondráčková předběhla, i když to je asi zcela jiný případ. Snažila jsem se je motivovat a probudit v nich život. Někdy se to povedlo, jindy ne. Ale bezpečně vím, že tyhle ženy jsou jedny z našich soudkyň. Ty, které udávají směr, kam se máme pohnout, a to mě děsí. Záleží totiž na úhlu pohledu.

A tak si nenechme diktovat tzv. většinou a žijme podle toho, jak se cítíme. Protože tak nás bude vidět i naše okolí, na které budeme svou energií působit. Každá jsme zodpovědná sama za sebe a jaké si to uděláme, takové to bude!

P. S.: A tu sukni si kamarádka nakonec koupila a vypadá v ní úžasně.

Co si o tom myslíte? Také žijete podle toho, na kolik se cítíte, a ne podle toho, kolik je vám let? Pojďte nám napsat svůj příběh nebo názory na info@prozeny.cz a vyhrát 500 korun třeba na novou sukni, hodinu tance nebo příspěvek na seskok padákem. Nikdy přece není pozdě na realizaci svých bláznivých snů!

Reklama

Související témata:

Načítám