Hlavní obsah

Test bramborových chipsů: Kterým se raději vyhnout?

Foto: Greta Blumajerová

Které brambůrky jsou opravdu neškodné?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochutnáváte si občas na chipsech? Tak to by vám neměly uniknout výsledky našeho nového testu. Objevili jsme totiž i takové, kterým byste se raději měli vyhnout – pokud si vážíte vlastního zdraví!

Článek

Říkáte si, že pár chipsů před televizí nemůže nikomu uškodit. Možná ne. Ale věděli jste, že jeden sáček chipsů představuje u dospělého člověka třetinu až polovinu denního příjmu tuku, přičemž u dětí je to pochopitelně více?

Kromě tuku obsahují chipsy také sůl, ostatně proto vám tak chutnají. Jenže nadměrné solení ohrožuje vaše zdraví! Dále chipsy obsahují látku akrylamid, podezřelou z kancerogenních účinků. Tato látka vzniká při tepelné úpravě za vysoké teploty v potravinách bohatých na škroby. V roce 2011 Evropská komise v Bruselu vydala směrné hodnoty obsahů akrylamidu u některých druhů potravin. U chipsů je to 1000 mikrogramů/kilogram chipsů. Nejde ovšem o žádný bezpečnostní limit, jedná se pouze o stav, kdy by se měl výrobce zamyslet nad tím, jestli proces jeho výroby respektuje veškerá doporučení k minimalizaci vzniku akrylamidu.

My jsme nakoupili šest různých druhů chipsů a v laboratořích ověřili množství tuku, soli, sodíku a akrylamidu. Bohužel, našli jsme také výrobek, kterému byste se ze zdravotních důvodů měli raději vyhnout. Ovšem dobrá zpráva pro spotřebitele je skutečnost, že výrobci správně informují o složení chipsů na obalech, proto se určitě vyplatí před nákupem etiketu pročíst.

Čtyři ze zakoupených výrobků měly velmi podobné parametry. Některé na tom byly o něco málo lépe v množství tuků, jiné zase v množství soli nebo akrylamidu. A tak bylo známkování velmi obtížné. Nakonec jsme známkovali jednotlivě množství tuku, soli, sodíku a akrylamidu, tyto známky jsme sečetli a nejlepší umístění dostal výrobek s nejnižším počtem bodů.

Podívejte se na konkrétní výsledky testu!

Crusti Croc Chips Gesalzen

Cena:13,90 Kč/150 g – 9,30 Kč/100 g

Výrobce: Lidl Stiftung Co.KG, Stiftsbergst. 1

Prodejce:Lidl

Složení: brambory 60 %, rostlinný olej , sůl

Co ukázaly testy:Bramborové lupínky Crusti Croc Chips Gesalzen obsahují nejméně tuku ze všech testovaných výrobků – 31,2 %, soli má výrobek 1,6 %, tedy spolu s Chipsy Lays Salted druhé nejlepší hodnocení, na druhém místě je v množství sodíku – 0,54 g/100 g. Akrylamid je v bezpečném množství, hluboko pod hranicí uváděnou Evropskou komisí, opět druhé nejnižší číslo.

Hodnocení: Crusti Croc Chips Gesalzen dostaly v našem testu jedničku. Oproti Prémiové značce TESCO (následují níže) mají sice o něco více soli, ovšem zase o něco méně tuku a také o něco méně akrylamidu. V našem bodování získal tento výrobek 7 bodů, tedy spolu s Prémiovou značkou TESCO nejlepší hodnocení. Ve prospěch tohoto výrobku hraje i cena. Zatímco za Prémiovou značku TESCO zaplatíte za 100 g/ 25,45 Kč, tak za stejné množství Crusti Croc Chips Gesalzen vydáte pouze 9,30 Kč, a to je skutečně velký rozdíl. Proto si – přes o něco málo vyšší obsah soli – zaslouží tento výrobek jedničku zcela čistou.

Prémiová privátní značka TESCO

Cena: 22,90 Kč/90 g – 25,45 Kč/100 g

Výrobce: Tesco Stores ČR a. s.

Prodejce:Tesco

Složení:brambory, rostlinný olej, sůl

Co ukázaly testy: Tyto chipsy měly nejméně soli ze všech testovaných výrobků: 1,4 % hmotnosti. Také tuku měl tento výrobek poměrně málo – byl druhý nejlepší – celkem 32 % hmotnosti. Sodíku měl tento výrobek 0,52 g/100g, takže opět nejmenší množství. V množství akrylamidu byl hodnocen jako třetí nejlepší, ovšem stále jde o hodnoty, které jsou bezpečně nízké.

Hodnocení: Prémiová privátní značka TESCO dostala v našem testu jedničku s malým minus. V bodování tuku, soli, sodíku a akrylamidu získaly tyto chipsy 7 bodů. Výrobce směle uvádí na obalu, že obsah soli je 1,5 %, a to také dodržuje. Má jen nepatrně více tuku než druhý výrobek, který si jedničku také zasloužil. Akrylamid je v bezpečných hodnotách. Je to však výrobek poměrně drahý, druhý nejdražší z testovaných, a proto k té jedničce přidáváme malé minus. Pokud si chcete na chipsech pochutnat, nevadí vám vyšší cena, a navíc nebudete konzumaci přehánět, potom je Prémiová privátní značka Tesco dobrou volbou.

Lays Salted

Cena: 23,90 Kč/ 77 g – 31 Kč/100 g

Výrobce: Pepsico CZ s. r. o.

Prodejce: Tesco

Složení:brambory, rostlinný olej (z toho 10 % slunečnicový), sůl

Co ukázaly testy: Chipsy Lays Salted v množství tuku jsou druhé nejlepší – 32 %, i v obsahu soli jsou na druhém místě – 1,6 %, v obsahu sodíku jsou třetí 0,57 g/100 g a dobrou zprávou je informace, že mají ze všech testovaných výrobků nejméně akrylamidu, jsou na čtvrtině směrné hodnoty.

Hodnocení: Tyto chipsy dostaly v testu dvojku. V našem bodování získaly 8 bodů, takže opět druhé nejlepší hodnocení. Cena těchto chipsů je nejvyšší, takže by si zasloužily drobné snížení známky, ovšem tuto skutečnost vyváží velmi nízké množství akrylamidu, takže jsme dvojku tomuto výrobku ještě ponechali.

Bohemia chips, horská sůl

Cena:17,90 Kč/77 g – 23,25 Kč/100 g

Výrobce: Intersnack Choustník

Prodejce: Tesco

Složení:brambory, rostlinný olej (z toho 14 % slunečnicový), sůl

Co ukázaly testy: Výrobek Bohemia chips, horská sůl obsahuje 33 % tuku, 1,7 % soli, spolu s Prémiovou privátní značkou TESCO nejméně sodíku – 0,52 g/100 g. Zato akrylamidu má více, i když stále jde o bezpečné hodnoty pod hranicí tolerovanou Evropskou komisí. Výrobce neuvádí množství soli, což je možné v případě, že nepřesahuje hranici 2 %. Toto výrobek splňuje.

Hodnocení: Bramborové lupínky Bohemia chips, horská sůl dostaly v našem testu trojku. Tato známka vyšla součtem bodů za množství soli, tuku, sodíku a akrylamidu – celkově získaly tyto chipsy 11 bodů. Vzhledem k ceně – jedná se o poměrně drahý výrobek – si tyto chipsy trojku určitě zaslouží, ale jedná se o výrobek kvalitní, který, pokud je konzumován s mírou, patří na váš stůl.

Price Chips solené

Cena: 12,90 Kč/200 g – 6,45 Kč/100 g

Výrobce: Neli a. s., Vyškov

Prodejce:Penny

Složení: brambory, rostlinný olej, sůl, balicí plyn – dusík

Co ukázaly testy:Price Chips solené mají poměrně hodně tuku – 39 %. Mají tedy přibližně o čtvrtinu vyšší obsah tuku než většina ostatních výrobků, ale pokud budete číst obaly, tak se to dozvíte, protože je to na nich napsané. Soli obsahují tyto chipsy 1,7 %, sodíku mají 0,58 g/100 g a akrylamid je těsně pod hranicí tolerovanou Evropskou komisí.

Hodnocení: Price Chips solené získaly celkově v našem srovnání tuku, soli, sodíku a akrylamidu 16 bodů, a tím si vysloužily čtyřku. Na obalu výrobce uvádí, že chipsy obsahují 40 % tuku, a to splňuje. Pokud nechcete jíst takto tučný výrobek, určitě se vyplatí porozhlédnout se po variantě s menším množstvím tuku a také skutečnost, že akrylamid je u tohoto výrobku těsně pod doporučenou hranicí, by vás při nákupu měla trochu odradit. Jedná se však o levnější výrobek.

Soltino Chips

Cena: 18,50 Kč/200 g – 9,25 Kč/100 g

Výrobce:Neuveden, vyrobeno v České republice.

Prodejce:Kaufland ČR

Složení:brambory, palmový olej, sůl, ochranná atmosféra – dusík

Co ukázaly testy: Soltino Chips mají 40,4 % tuku, tedy nejvíce z testovaných výrobků, 1,8 % soli – opět nejvíce z testovaných výrobků, 0,59 g/100 g sodíku, opět nejvíce a akrylamid je výrazně nad hodnotou, od které Evropská komise důrazně doporučuje výrobci uvažovat o změně výrobních postupů nebo receptury. Celkově tedy tyto chipsy dopadly nejhůře.

Hodnocení: Soltino Chips získaly v našem testu pětku. V součtu bodů za tuk, sůl, sodík a akrylamid dosáhly tyto chipsy na 20 bodů. Výrobce uvádí obsah tuku 40 %, a tu splňuje s velmi přimhouřenýma očima. Určitě se jedná o chipsy příliš kalorické, příliš slané, a hlavně vzhledem k množství akrylamidu při pravidelnější konzumaci i poněkud rizikové. Cena je velmi příznivá, ale ani to známku těchto chipsů nemůže vylepšit.

Pár rad závěrem

Ani jeden z testovaných výrobků neporušuje žádný právně závazný předpis, tedy ani ten, který v našem testu získal pětku, ten byl pouze mezi ostatními výrobky nejslabší. Mezi chipsy jsou sice rozdíly, ale nikterak zásadní, proto se při výběru můžete řídit také svou chutí.

Stále více se ukazuje, že se vyplatí číst nejen složení, ale také další informace na obalu výrobku. A nejen to – je dobré také srovnávat jednotlivé výrobky, protože testy ukazují, že výrobci vás většinou neklamou. Někteří seriózní výrobci záměrně uvádějí z opatrnosti vyšší obsah tuku či soli a tím si u pozorných zákazníků spíše škodí.

A jaké chipsy máte nejraději vy?

Reklama

Související témata:
Komise

Načítám