Hlavní obsah

Test lískooříškových čokolád: Tyhle jsou bez plísní!

Foto: dTest

Kolik plísní je v lískooříškových čokoládách?Foto: dTest

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi oříškovou čokoládu? Pak vás bude zajímat dnešní testování. Časopis dTest zkoumal, jestli oříškové čokolády nejsou postižené plísněmi a mykotoxiny. Jaký byl výsledek? Velmi překvapivý!

Článek

Časopis dTest

Časopis dTest tentokrát zajímalo, jestli si před vámi už na čokoládě nepochutnává plíseň, která navíc produkuje jedy. Záludnost příživníků, zvaných plísně, spočívá v tom, že jejich přítomnost v potravinách ne vždy odhalíte pouhým okem. Se zdánlivě nezávadnou potravinou pak můžete zkonzumovat i různě velkou porci různě silného plísňového jedu – mykotoxinu. Pravdu přitom poznají jen přísné laboratorní testy!

Důsledkem požití potravin napadených plísní mohou být alergie, dýchací problémy či poškození jater nebo ledvin. Aby to nedošlo tak daleko, existují kontroly potravin státními institucemi. Tyto kontroly často narazí na velmi nebezpečné aflatoxiny, které bývají ukryté právě v lískových oříšcích. Jak tedy dopadly laboratorní zkoušky deseti mléčných čokolád s lískovými oříšky? Na výbornou, ani jedna neobsahovala nejnebezpečnější aflatoxiny ani jiné nadlimitní množství zdraví ohrožujících plísní!

A jak dopadly konkrétní výsledky testu? Přinášíme vám pět výsledků. Těchto čokolád se nemusíte bát!

Billa / Clever Milk Chocolate with Raisins & Nuts

Cena/hmotnost: 13 Kč/100 g

Mykotoxiny: velmi dobře (100 %)

Deklarované složení:cukr, rozinky, kakaové máslo, kakaová hmota, sušené plnotučné mléko, lískové ořechy, sušená sladká syrovátka, máselný tuk, emulgátory: sójový lecitin a E476. Kakao nejméně 25 %, mléčná složka nejméně 14 %, 12 % rozinek a 5 % sekaných lískových ořechů.

Figaro Celé ořechy, mléčná

Cena/hmotnost: 29 Kč/90 g

Mykotoxiny: velmi dobře (100 %)

Deklarované složení: cukr, jádra lískových ořechů (20 %), sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, kakaové máslo, rostlinné tuky, sušená syrovátka, mléčný tuk, emulgátory (sójový lecitin, E476), aroma. V mléčné čokoládě obsah kakaové sušiny nejméně 25 %.

Milka Alpine Milk Chocolate, Hazelnuts

Cena/hmotnost:25 Kč/100 g

Mykotoxiny: velmi dobře (100 %)

Deklarované složení: cukr, kakaové máslo, sušené odstředěné mléko, kakaová hmota, jádra lískových ořechů (9 %), sušená syrovátka, mléčný tuk, lískooříšková pasta, emulgátor (sójový lecitin), aroma. V mléčné čokoládě obsah kakaové sušiny nejméně 30 %.

Orion Studentská pečeť originál, mléčná

Cena/hmotnost: 50 Kč/200 g

Mykotoxiny: velmi dobře (100 %)

Deklarované složení: cukr, želé 12 % (cukr, glukózový sirup, pitná voda, želírující látka: pektin; kyselina citronová, regulátor kyselosti: citrát sodný; lešticí látka: karnaubský vosk; aroma), pražené loupané arašídy 12 %, rozinky 12 %, kakaové máslo, sušené mléko, kakaová hmota, rostlinný tuk, laktóza, sušená syrovátka, emulgátory (sójový lecitin, polyglycerol-polyricinoleát), aroma. Obsah kakaové sušiny v mléčné čokoládě nejméně 25 %.

Ritter SPORT Raisins & Hazelnuts

Cena/hmotnost:25 Kč/100 g

Mykotoxiny: velmi dobře (100 %)

Deklarované složení: cukr, rozinky (17 %), kakaové máslo, kakaová hmota, sušená smetana, lískové oříšky (7 %), sušené odtučněné mléko, sušená syrovátka, laktóza, máslový tuk, emulgátor: sójový lecitin, aroma (přírodní). Kakaová sušina nejméně 30 %.

Nebezpečné mykotoxiny. Které to jsou?

  • Aflatoxiny: Je známo 13 typů, EU stanovila limity pro čtyři z nich. Nejzávažnějším je aflatoxin typu B1. Vyskytují se například v oříšcích, zejména arašídech a také v pistáciích a dalších skořápkových plodech. V systémuRASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva) často uvízne mletá kurkuma, chilli papričky nebo muškátový oříšek. Zdrojem bývají také obiloviny, zejména kukuřice. S krmivem přechází do mléka. Poškozuje játra a je karcinogenní.
  • Ochratoxin A: EU stanovila limity pro obiloviny a výrobky z nich, rozinky, révové víno a hroznovou šťávu. Dále je to například káva, včetně instantní, obilné příkrmy pro kojence či malé děti. Poškozuje ledviny a je karcinogenní.
  • Patulin: Původně objeven v jablkách a jejich šťávě. Pak byl odhalen i v dalších ovocných džusech a nektarech. Zdrojem mohou být meruňky, broskve nebo i olivy. Není karcinogenní, avšak může poškozovat genetickou výbavu.
  • Deoxynivalenol: Jeho zdrojem jsou obiloviny. Přechází do těstovin a dalších výrobků z mouky. Napadá zrno už na poli, ale lze ho potlačit střídáním obilí jinými plodinami, hlubokou orbou a dalšími zásadami správné agrotechniky. Otrava se projevuje zvracením, nevolností, průjmem a bolením hlavy.
  • Zearalenon:Nejvíc škodí na kukuřici a pšenici. Unijní limity jsou stanoveny pro nezpracované obilí a kukuřici, mouku, pečivo a obilné příkrmy pro kojence. Má estrogenní účinky, které narušují hormonální rovnováhu.
  • Fumonisiny: Rizikem jsou zejména pro kukuřici a výrobky z ní, jako třeba křupky, tyčinky a polenta. Ze 127 vzorků bezlepkové výživy bylo 88 % pozitivních na fumonisiny, což zjistil Státní zdravotní ústav v Brně při monitoringu obchodní sítě v ČR. Je podezírán z karcinogenních účinků, konkrétně rakoviny jícnu.

Podrobné výsledky celého testu oříškových čokolád a další testy najdete na www.dtest.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám