Hlavní obsah

Test praček: I drahé propadly!

Foto: Thinkstock

Nákup pračky není jednoduchou záležitostíFoto: Thinkstock

Reklama

Nejnovější test časopisu dTest odhalil, že mezi pračkami na českém trhu jsou obrovské rozdíly. A některé překvapivě selhávají i ve své základní funkci – tedy v praní! V testu 27 modelů celkové známky „velmi dobře“ nedosáhl žádný výrobek. Podívejte se na výsledky!

Článek

Časopis dTest

Při výběru kvalitní pračky byste se neměli spoléhat jen na údaje uvedené na výrobcích. Cena, značka ani počet programů, které pračka zvládne, totiž zdaleka nejsou těmi správnými vodítky, které vás přivedou ke kvalitnímu výrobku. Redaktor časopisu dTest Václav Beneš upřesňuje: „Energetické štítky s údaji o spotřebě elektrické energie a vody jsou sice užitečným vodítkem, stejně jako informace o hlučnosti praček. O kvalitě praní toho ale mnoho nevypovídají.“

Jak se testovalo?

Časopis otestoval 27 nových praček s předním plněním. Testy se zaměřily nejen na praní samotné, ale také například na spotřebu elektrické energie a vody, hlučnost pračky a další údaje. Předmětem testu pak byly hlavní programy praní bavlny a syntetiky a také praní s tříkilogramovou náplní. Letošní test potvrdil, že nejlevnější pračky neperou dobře. Rovnice bohužel neplatí ani obráceně: vyšší cena není zárukou lepšího pracího výkonu. Testovaný model pračky Brandt za více než sedmnáct tisíc korun pere jen „dostatečně", pračka Samsung za téměř dvacet tisíc získala pouze průměrné „uspokojivé" hodnocení a pere stejně jako pračka Haier za necelých šest tisíc.

Na co si dát pozor

Při výběru pračky v obchodě se v první řadě zaměřte na následující aspekty obsluhy – ovládací prvky, kvalitu a provedení dávkovače pracího prostředku, velikost a přístupnost otvoru do bubnu, možnosti otevření dvířek nebo přístup k filtru pračky.

Energetické štítky jsou užitečným vodítkem, pokud jde o srovnání spotřeby elektrické energie a vody.

Co v obchodě nepoznáte

Bohužel, zda bude prádlo vytažené z nové pračky dobře vyprané, v obchodě nezjistíte. To odhalí pouze test. Časopis dTest za pomoci standardních pracích prostředků, běžných tkanin s různorodou špínou a přesné laboratorní techniky otestoval, jak dobře pračky vyperou bavlněné prádlo, směs syntetiky a bavlny, jak dobře vymáchají a vyždímají a kolik si za vyprání vezmou vody a elektrické energie.

V hlavní zkoušce zaměřené na účinnost praní jsme se dočkali příjemných i nepříjemných překvapení. „Velmi dobře", tedy nejlepší známku za účinnost praní, získala pračka LG F1480QDS, jejíž výsledky předčily ostatní pračky s odstupem. Ostatní testované přístroje měly horší výkony zpravidla při programu syntetika. Jedinou skvrnou na kráse, která se podepsala i na celkovém hodnocení pračky LG, je vyšší hlučnost především při odstřeďování.

Na opačném konci hodnoticí tabulky naleznete pračky, které více či méně selhávají ve své hlavní funkci – praní prádla. Ať je to mini pračka Candy, drahý Brandt nebo levný Fagor, všechny získaly za účinnost praní pouze „dostatečné" hodnocení; perou, ale velmi špatně. Výjimkou je testovaná pračka Indesit, která sice pere „velmi dobře" při programu bavlna, ale selhala při praní syntetiky. Možným klíčem ke špatným výkonům jsou u těchto praček oproti ostatním nízké hodnoty spotřeby vody a elektrické energie. Úspory na úkor kvality praní prádla ovšem nejsou na místě.

Výběr 5 výrobků z testu celkem 27 praček s předním plněním:

LG F1480QDS

Cena: 17 339Kč Celkové hodnocení kvality: dobře (2,1) Z výsledků testu: Tato pračka jako jediná z testovaných modelů velmi dobře vypere jak bavlněné, tak i syntetické prádlo, a nezklame ani při odstřeďování. Projevila se jako úsporná, zejména co do spotřeby vody, a uspokojivých výsledků dosáhla i při měření spotřeby elektrické energie. Jedinou vadou na kráse této pračky byla její vyšší hlučnost, a to zejména při odstřeďování. Rozměry pračky (šířka x výška x hloubka): 59,5 x 85 x 62,5 cm Počet otáček (ot./min): 1400

Miele W1934

Cena: 30 990 Kč

Celkové hodnocení kvality:dobře (2,2)

Z výsledků testu:Tento model od Miele velmi kvalitně vypere bavlněné prádlo a dobrých výsledků dosahuje i u syntetiky, a to i při poměrně krátkých délkách pracího cyklu. Méně dokonalé je ale máchání, zejména syntetických látek. Pračka vyniká nízkou spotřebou jak elektrické energie, tak i vody, má velmi dobře zpracovaný návod k obsluze a je středně hlučná.

Rozměry pračky (šířka x výška x hloubka): 605 x 85 x 65 cm

Počet otáček (ot./min): 1400

Whirpool AWOE 7759

Cena: 19 868 Kč

Celkové hodnocení kvality: uspokojivě (2,6)

Z výsledků testu: Tato pračka vám vypere dobře bavlněné prádlo, syntetiku ale pouze uspokojivě. Dobrých výsledků dosahuje při odstřeďování. Pračka prádlo sice dobře vypere, ale s mácháním už má poněkud potíže, a to především v případě bavlněného prádla. Spotřeba elektrické energie i vody nepotěší zejména tehdy, kdy bychom čekali její výrazné snížení, tedy při praní poloviční náplně pračky, v ostatních případech jsou ale naopak hodnoty potěšující. Nevýhodou této pračky je její vysoká hlučnost, a to zejména při odstřeďování.

Rozměry pračky (šířka x výška x hloubka): 59,5 x 83,5 x 63 cm

Pozn. v ČR se prodává tento model v bílé barvě

Počet otáček (ot./min): 1400

Candy Aquamatic Aqua 100 F

Cena: 11 261 Kč

Celkové hodnocení kvality:dostatečně (3,8)

Z výsledků testu: Pračka dosahuje pouze uspokojivých výsledků při praní bavlny a velmi špatných při praní syntetického prádla. Také při máchání a odstřeďování má problémy. U tohoto modelu může potěšit nízká spotřeba vody i elektrické energie, ale méně potěšující je, že se tak děje na úkor kvality praní. Pračka je velmi hlučná a nejhůře ze všech testovaných modelů se obsluhuje.

Rozměry pračky (šířka x výška x hloubka): 51 x 70 x 48 cm

Počet otáček(ot./min): 1000

Brandt WFK2448E

Cena: 26287 Kč

Celkové hodnocení kvality:dostatečně (3,9)

Z výsledků testu: Model dosahuje dobrých výsledků v množství spotřeby vody (zejména při praní bavlny) i elektrické energie, ale je zjevné, že kvalita praní a především máchání tím velmi trpí. Tato pračka vám vypere prádlo pouze dostačujícím způsobem. Máchání zde dopadlo na nedostatečnou. Pračka se vyznačuje krátkými pracími cykly, což může být příznivé, ale málokoho asi potěší rychle, ale špatně vyprané prádlo. Navíc je pračka velmi hlučná.

Rozměry pračky (šířka x výška x hloubka): 59 x 84 x 62 cm

Počet otáček(ot./min): 1400

Podrobné výsledky testů výše uvedených praček naleznete zdarma na www.dtest.cz. Najdete zde i výsledky testů dalších 39 praček z květnového testu a celkem 128 výsledků testů praček. Pračky lze třídit a řadit podle různých kritérií a vzájemně porovnávat.

Reklama

Související témata:

Načítám