Hlavní obsah

Vzrušují vás holohlaví muži?

Foto: brucewillispl.com

Kdo tvrdí, že pleš není sexy?Foto: brucewillispl.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mužům připadá dokonale hladká pokožka u žen sexy. A jaký muž je sexy pro vás, dámy? Ten vlasatec s bujnou hřívou, nebo holohlavý drsňák typu Bruce Willise? Pánové tvorstva v sobě mají zakódováno, že hustá srst je samčím znakem číslo jedna, a s některými z nich proto počínající „kouty" pěkně cvičí. A přitom jde ,,jenom" o vlasy!

Článek

Byl Casanova holohlavý?

Lékařské kapacity tvrdí, že minimum vlasů = maximum mužských pohlavních hormonů, takže ti nejlepší milovníci by museli být minimálně proplešlí. A Ivan Mládek se už kdysi před televizním národem vyznal, že se plešatému kamarádovi ve skupině nesmějou za to, že je mrzák.

Vlasy mají krátký život...

„Život" vlasu probíhá ve třech fázích. V prvním, nejdelším období se vlas vyvíjí a roste (asi 1 cm za měsíc). Pak nastane období, kdy vlasy přicházejí o výživu, zastavují svůj růst a odumřou. V konečné fázi se odumřelé vlasy dostanou na povrch kůže a začnou vypadávat. Prázdné místo nahradí nový vlas, který je ukrytý v cibulce pod kůží.

Příčiny nadměrného padání vlasů

1. U mužů bývá nejčastější příčinou genetická dispozice a s ní související hormonální nerovnováha. Pokud v těle převládne vliv pohlavního hormonu dihydrotestosteronu, dojde k přecitlivění vlasových cibulek, zkrácení doby růstu vlasu a následnému padání. Například u tzv. androgenní alopecie u mužů dochází k ústupu vlasové hranice z čela a z temene hlavy, vedoucí až ke vzniku lysiny.

2. Změny kvality vlasů souvisí také se střídáním ročních období, které s sebou přináší zdravotní potíže - jarní únavu, změny tlaku, nedostatek vitaminů a minerálních látek a celkové oslabení organismu.

3. Vliv na růst vlasů mají také různé emoční situace a stres. Efekt holé hlavy může způsobit rovněž jednorázový emocionální šok a následný stres.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Negativní dopad na růst vlasů má stresFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Prevence a léčba

1. Jedná-li se o přechodné vypadávání vlasů, většinou pomůže spojení vlasových přípravků s doplněním potřebných vitaminů a minerálů. Třeba vlasové sérum Miox S s unikátním komplexem Trichogen, který účinně zabraňuje vypadávání vlasů a podporuje jejich obnovu a kvalitu. Pro dosažení očekávaného výsledku se vetře do vlhkých vlasů jedna dávka séra denně po dobu dvou měsíců. 12 aplikací vyjde na 820 Kč.

2. V případě genetického vypadávání se vlasy bohužel zachránit nedají, je možné jen proces vypadávání zpomalit. Užívání léků, které blokují činnost testosteronu, však má tu nevýhodu, že je nutné je užívat celoživotně, jinak začnou vlasy opět padat.

3. Alternativou k lékům je chirurgická autotransplantace vlasů. Spočívá v přesunu vlastních vlasových štěpů na místa, kde již vlasy nerostou, obvykle z týlu hlavy do předních částí. Nevýhodou je její poměrně vysoká cena a riziko, že vypadávání vlasů bude pokračovat za transplantovanými vlasy.

4. S revoluční novinkou přišli britští vědci. Začali totiž klonovat vlasové buňky a díky tomu teď údajně umějí u dvou třetin pacientů s prořídlou kšticí už po půl roce vlasy dostatečně zhustit.

Pánové si ale nemusí hned zoufat. Zdravé sebevědomí, trocha zodpovědnosti, inteligence, životní nadhled a humor, to jsou ty správné vlastnosti, které u nich hledáme. A pak je úplně jedno, jestli máme vedle sebe kudrnáče Bodyho, nebo četníka ze Saint-Tropez.

Související témata:

Načítám