Hlavní obsah

Trápí vás únik moči? Braňte se!

Foto: Thinkstock

Inkontinencí trpí velké procento ženFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ustavičné pátrání po toaletách, neklid i na večírku, sexuální i partnerské problémy a stud, to jsou jen některé z mnoha daní, které platíte za neovladatelný únik moči. Chcete se ho konečně zbavit? Pak čtěte následující řádky!

Článek

Inkontinence trápí zejména ženy a neuvěřitelně omezuje život. „Už nechodím ani do kina, ani na večírky. Nechci rušit diváky při představení, natož neustále před zraky svých přátel odbíhat,“ popisuje svou situaci pětatřicetiletá Alena K. Žije sama, protože ji partner před několika lety kvůli tomuto problému opustil. „Tvrdil, že bez sexu se lze obejít, ale vyspat se prostě musí. Sex byl spíš hororový případ, musela jsem se neustále hlídat,“ dodává smutně.

Mnoho žen je v podobné situaci jako ona, ale kvůli studu ji neřeší. Pomoc vyhledá jen mizivé procento z nich a raději se vrhají na samoléčbu. Přesto se dá s problémem poměrně úspěšně bojovat. Patříte-li mezi ně, zkuste s námi zjistit příčiny a možnosti léčby a začněte zase normálně žít!

Nejste v tom sami!

Kromě běžných příčin záleží také na věku. Děti nejčastěji trpí únikem moči z důvodu nezralosti nervového systému. Ještě zkrátka neovládají dokonale svou vůli, která ovlivňuje proces močení. Neznamená to, že je rodiče něco špatně naučili. Noční počurávání ve věku do deseti let není ničím výjimečným a může se dostavit i v období dospívání. Podle lékařských studií z USA trpí pomočováním až 20 % dětí v období do šesti let a až 6 % ve věku do patnácti let. Takzvanou stresovou inkontinencí zase trpí často mladé ženy. Ohroženou skupinou jsou v tomto směru ty, které provozují fyzicky náročnější sporty, nebo matky, které si prošly těžkým porodem.U druhého porodu se procento rapidně zvyšuje, je to až u 80 % žen. Nejvíce inkontinencí trpí ovšem ženy ve věku po šedesátce. Uvádí se až 14 %.

Foto: Thinkstock

Stresovou inkontinencí trpí většinou mladé ženyFoto: Thinkstock

Druhy inkontinence a léčba

1. Stresová inkontinence. Setkalo se s ní v průměru až 50 procent žen. Jde o únik moči v množství od několika kapek až po silnější proud v okamžiku, kdy dojde ke zvýšení tlaku v dutině břišní. Je to například, když zakašlete, nesete těžký nákup, hodně se zasmějete nebo usilovně kýchnete. K úniku dojde díky oslabenému uzávěru močového měchýře (zevní svěrač). Samo oslabení může vzniknout z několika důvodů. V praxi to často bývá u žen, které si prošly těžkým porodem. Výjimkou nejsou ani ženy, které dlouhodobě vykonávají fyzicky náročnou práci. Dalšími důvody mohou být i chronická zácpa nebo kašel.

Jak z problému ven: Léčba tohoto typu záleží na stadiu, v jakém se nemoc nachází.

  • Pokud jde o oslabení pánevního dna, pomohou speciální cviky, které se nazývají Kagelova cvičení. Jde o první krok v léčbě. Doporučuje se cvičit 3krát denně 20 minut a zabírá zhruba u 75 procent případů.
  • Další možností jsou takzvané vaginální kužely. Jde také o cvičení, tentokrát s pomocí speciálních předmětů, které nosíte každý den po dobu zhruba 20 minut. Postupně se tyto předměty zaměňují za další s větší hmotností. Výsledky zaznamenává asi 50 procent pacientek.
  • Když je dno oslabené příliš, cviky nepomohou. Třetí neinvazivní metodou je takzvaná elektrostimulace. Pomocí speciální sondy se stimulují nervosvalové struktury pánevního dna. Trvá to asi třicet minut denně po dobu dvaceti až třiceti dnů. Je úspěšná asi v 60 procentech případů.
  • U žen v menopauze řeší problém lékař pomocí léků s estrogeny, které se zavádějí do pochvy ve formě čípků, krému nebo tablet.
  • Poslední možností, pokud nic nepomáhá, je operace. Jde o miniinvazivní metodu, která spočívá v umístění polyprophylenové pásky (TVT) volně pod močovou trubici, která tvoří její oporu a navrací jí schopnost udržet moč. Zákrok trvá nanejvýš půl hodiny.

2. Urgentní inkontinence. Na vině je nedostatek koordinace impulsů mozku a močového měchýře. Projevuje se náhlým a silným nutkáním na záchod. Močový měchýř ovšem moč neudrží a okamžitě ji pouští ven. Může to způsobovat jak infekce močových cest, tak patologické změny ve stěně močového měchýře, nebo dokonce močové kamínky, nádor, cukrovka nebo roztroušená skleróza.

Jak z problému ven: Hlavním léčebným prostředkem jsou předepsané léky. Ty je ovšem nutné doplnit i další terapií. Důležitá je změna životního stylu. Zásadní je zvýšení množství a příjem vhodných tekutin (ideálně voda). Další podpůrnou metodou je trénování močového měchýře. Spočívá to v přesně stanoveném režimu močení a cíleným prodlužováním intervalů mezi jednotlivými zastávkami na záchodě až na jedenkrát za 3 až 4 hodiny. Východiskem jsou i léky, které snižují nadměrnou aktivitu močového měchýře a zvyšují jeho kapacitu. Nic nezkazíte ani posilováním zevního svěrače močového měchýře.

3. Smíšená inkontinence. Jde o spojení obou výše uvedených typů. Léčba je tedy stejná.

4. Inkontinence z přetékání. Močový měchýř je přeplněný a dochází k takzvanému přetékání. Na vině může být nervová porucha nebo blokáda močové trubice, která brání plynulému odtoku moči.

Jak z problému ven: Lékař opět nejčastěji podává pacientce léky. Podpůrnou léčbou je i takzvaná autokatetrizace. Jde o kombinaci léků a nácviku jednorázového cévkování. Díky tomu se močový měchýř úplně vyprázdní. Vše se odehrává s pomocí lékaře nebo sestry. Poté vás naučí nutné hygienické podmínky a techniku tak, abyste byly schopné provádět si ji samy. Pomáhají i cviky na posílení pánevního dna nebo elektrostimulace, o kterých jsme hovořili výše.

A kdy jít k lékaři?

„Problém s inkontinencí obvykle pozná každá žena včas. Pozoruje-li nekontolovatelný únik moče, aniž by byl způsoben například těžkou močovou infekcí, je načase vyhledat lékařskou pomoc," radí gynekoložka Zuzana Fučíková. Při urogynekologickém vyšetření, které provádí obvykle gynekolog nebo specialista na urologické problémy, stanoví lékař, o jaký typ inkontinence se jedná a podle toho určí i typ léčby.

Ať už vás tíží jakýkoli problém s močovým měchýřem, vyplatí se místo samoléčby řešit obtíže s lékařem. Inkontinenční vložky a jednání na vlastní pěst jsou krátkodobým řešením. Dnes už existuje celá řada poměrně jednoduchých a účinných řešení, která vám rychle pomohou.

Reklama

Související témata:

Načítám