Hlavní obsah

Trendy slunečních brýlí

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Brýle jsou doplňkem krásy i zdravíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S prvními jarními slunečními paprsky saháme po slunečních brýlích. Nejsou ale jen ochranou před UV zářením, jsou i super doplňkem, který celkově dotahuje náš outfit. Patříte i vy k těm, kteří si život bez slunečních brýlí nedokážou představit? Máme pro vás tipy, jaké tvary a barvy jsou letos IN.

Článek

Nejen pro styl, ale i ochranu

I když si pořizujete sluneční brýle pro různé outfity, měly by aspoň jedny z nich být kvalitní, zakoupené v optice, ve které vám zaručí, že mají skutečně filtr proti UV paprskům, protože to je jejich prvotní funkce. A v případě, že milujete outdoorové sporty, neměly by vám chybět sportovní sluneční brýle, které chrání oči ještě o něco lépe než brýle městského stylu. Nejste-li si jistí, zda vaše brýle UV filtr obsahují, můžete si jej nechat bezplatně přeměřit v profesionálních prodejnách optiky, udělají to na počkání.

Optometrista radí

„Zkontrolujte, jestli mají sluneční brýle označení CE, které zaručuje, že splňují normy platné v Evropské unii. Existují čtyři typy skel značené 0-4," říká Barbora Kompanová z optiky Apia a dodává: „Nejčastěji se kupují skla číslo 3, která odpovídají podmínkám prázdnin u moře nebo na horách. Skla číslo 4 jsou doporučována pro extrémní situace - tropy, velehory, pobyt na lodi. Podle typu UV filtru se také odvíjí cena, proto když chcete brýle jen na efekt, vybírejte skla 0-2."

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Brýle je nutné pečlivě vybíratFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Barva skel

Barva skel a ochrana proti ultrafialovým paprskům jsou dvě rozdílné věci. Tmavá barva skel vám tedy ještě nemusí zajistit dostatečnou ochranu, důležitá je již výše zmíněná kategorie UV filtru. Nejvhodnější pro denní nošení je hnědá, žlutá a šedá barva skel. Módním trendům, jako jsou oranžové, červené, růžové odstíny se raději vyhýbejte, nebo je využívejte jen časově omezeně, radí optometrista.

Trendy

I u brýlí se promítá mix stylů. Jeden z trendů je inspirace modely ze 70. a 80. let, jsou to brýle s nápadnými a barevnými obrubami, nezapřou nekonvenčního ducha, objevují se v kolekcích Dolce Plocha slunečních brýlí se zvětšuje, zabírají velkou část obličeje. Kromě toho, že se k vašim očím nedostane sluníčko, to má výhodu, že zakryjí vrásky v obličeji. Objevují se i ve velké míře kopie 60. let, viz klasické brýle Jackie Onassis či Sophie Loren. Klasické pilotky se dostávají do popředí v dámských kolekcích a v letošním roce slaví svůj boom. Máte-li v oblibě zrcadlovky, nezapomeňte, že při rozhovoru není slušné je mít na očích.

Mohutné jsou i stranice brýlí, na kterých jsou většinou zdobné prvky - štras, kov, barevné variace (různé geometrické tvary, tj. proužky, puntíky, trojúhelníky), nebo plastické či vyřezávané prolisy.

Obruby mají snad všechny barvy, naleznete oranžové, zelené, žluté, červené, fialové, záleží jen na vás, jaká barva se vám k outfitu nejlépe hodí. Obruby vybírejte i podle tvaru svého obličeje, platí základní pravidlo, že obroučky by neměly kopírovat obrys obličeje, tj. slovanský obličej by neměl mít kulaté obruby apod.

Chraňte své oči před sluncem vhodným výběrem brýlí! A buďte krásné!

Reklama

Související témata:

Načítám