Hlavní obsah

Tři rychlovky z papiňáku. Odoláte?

Foto: Petr Makovička

Papiňáky se vracejí na scénuFoto: Petr Makovička

Reklama

Éra tlakových hrnců se spolu s lepšími materiály vrací nejen do českých kuchyní. Vyzkoušeli jsme proto jeden takový „papiňák“ za vás, abychom ověřili, jestli jsou opravdu tak zázračné, jako ty původní. Ochutnejte guláš hotový za 35 minut nebo měkoučké vepřové kotlety připravené do 20 minut!

Článek

Zázračnost tlakového hrnce spočívá v tom, že se v něm vaří... jak jinak než pod tlakem. Díky tomu je všechno mnohem dříve hotové, a tak zatímco v normálním hrnci trvá vydusit doměkka zadní hovězí aspoň hodinu a půl, v papiňáku je křehké za půl hodiny. A podobné je to i se zeleninou – třeba brambory jsou v něm uvařené asi za 6 minut.

Jestli nevěříte, ochutnejte s námi! Vyzkoušeli jsme bramborový guláš ze zadního hovězího masa, vepřové kotlety v bramborách na tymiánu a kuře se žampiony a rajčaty!

A ještě tip před začátkem: Pokud budete tlakový hrnec používat poprvé, pečlivě si přečtěte návod, jak jej zavřít, natlakovat a podobně. Mezi jednotlivými modely mohou být drobné rozdíly! Jestliže se v hrnci dostatečně nesníží tlak, může jít zpočátku otevřít jen velmi ztuha, ale hrozí výbuch, kdy vystřelí poklice a vás může náhlý únik natlakované páry ošklivě opařit. Ale nyní již pojďme vařit!

Hovězí bramborový guláš se smetanou

Na 4 porce potřebujete: 450 g hovězího zadního, 3 lžíce oleje nebo sádla, 3 velké cibule, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1,5 dl sladké smetany, 450 g brambor a sůl.

Foto: Petr Makovička

Základ je stejný, ale maso je lepšíFoto: Petr Makovička

Postup: V tlakovém hrnci rozpalte olej nebo sádlo a orestujte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Do zlatavé cibule přidejte sladkou papriku a zpěňte ji – jedině tak pustí všechnu svoji chuť. Nakonec přidejte na kostičky nakrájené očištěné maso, osolte, zalijte asi 2 dl vody a tlakový hrnec uzavřete. Plotnu dejte na maximum, a teprve až bude z ventilu plynule unikat pára, ztlumte ji. Od tohoto okamžiku maso trvá vydusit asi 25–30 minut.

Během této doby oškrábejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Když je maso hotové, hrnec nechte vychladnout, otevřete jej, přidejte brambory a postup přivádění k varu (respektive „k tlaku“ :-)) zopakujte a duste ještě asi 10 minut. Do hotového guláše (ať už mě za ten název pohaní kdokoli jakkoli!) přimíchejte sladkou smetanu, a můžete podávat!

Pokud si potrpíte na klasičtější verze guláše, vyzkoušejte ty z článku Muž versus žena: Kdo uvaří lepší guláš?.

Vepřové kotlety dušené s tymiánovými bramborami

Na 4 porce potřebujete: 4 kotlety (asi 400–500 g), 10 malých brambor (asi 400 g), čerstvý nebo sušený tymián, 4 stroužky česneku, sůl, pepř a 100 g másla.

Foto: Petr Makovička

V hlavní roli... papiňák! A tymián, samozřejmě...Foto: Petr Makovička

Postup: Brambory nakrájejte na plátky a orestujte je v hrnci na másle. Zasypte je podle chuti tymiánem, solí a jemně nasekaným česnekem, na ně položte naklepané, osolené a opepřené kotlety a vše zalijte asi 1,5–2 dl vody. Tlakový hrnec uzavřete, plotnu dejte na maximum a ve chvíli, kdy začne plynule unikat pára z ventilu, plotnu zase ztlumte a vše duste asi 15 minut. Hrnec odstavte z plotny, nechte jej vychladnout (pomůže i postavit jej na chvíli do studené vody) a můžete podávat!

Pochutnáváte si rádi na vepřových kotletách? V tom případě musíte vyzkoušet salzburské řízky ze seriálu Babiččiny recepty!

Kuřecí čtvrtky se žampiony a rajčaty

Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí čtvrtky (asi 1 kg), 5 lžic oleje, 1 cibuli, bazalku, muškátový oříšek, 2 hřebíčky, 1 bobkový list, 2 dl bílého vína, 10 rajčat, 250 g žampionů, pepř a sůl.

Foto: Petr Makovička

Šťavnaté, křehké a rychlé kuře jenom díky tlakovému hrnciFoto: Petr Makovička

Postup: V hrnci rozpalte olej a osolené kuřecí čtvrtky na něm opečte dozlatova. Maso pak z hrnce vyjměte a uložte je chvíli bokem. Na oleji osmahněte najemno nasekanou cibuli a maso vraťte zpět. Pak přidejte bazalku, muškátový oříšek, hřebíčky, bobkový list, nakrájená rajčata (můžete použít i sterilovaná), víno a očištěné a na plátky pokrájené žampiony.

Podle potřeby přilijte ještě trochu vody, asi dvě minuty vše duste bez přikrytí poklice a pak hrnec uzavřete a stejně jako v předchozích receptech jej uveďte do chodu. Dušení v tomto případě trvá asi 20 minut. Hrnec pak nechte vychladnout, jídlo dochuťte pepřem a solí a můžete podávat! Jako příloha se hodí brambory i těstoviny.

Preferujete spíš klasiky? V tlakovém hrnci budete mít za okamžik hotové i kuře na paprice!

Máte doma tlakový hrnec? A jaké pokrmy jste v něm zvyklí připravovat? Podělte se o svoje tipy na vaření v „papiňáku“ v diskusi!

Reklama

Související témata:

Načítám