Hlavní obsah
3,3
(167)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Kuře nebo slepice na paprice patří k oblíbeným jídlům snad v každé domácnosti. Proto pojďte vyzkoušet recept našich prababiček z Klasické české kuchařky Marie Sandtnerové. Fotopostup krok za krokem.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks kuřete
  • 1,5 lžičky soli
  • 60 g másla
  • 60 g cibule
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 130 ml vysokotučné zakysané smetany
  • 20 g hladké mouky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 000 ml drůbežího vývaru
Článek

V původním receptu Marie Sandtnerové se píše: Větší očištěné vykuchané kuře rozdělíme na pět dílů a osolíme. V kastrole na rozehřátém másle usmažíme drobně nakrájenou cibulku a papriku. Pak vložíme kuře, po chvíli je podlijeme trochu vývarem a udusíme do měkka. Mezi dušením je obrátíme.

Měkké kuře vyndáme, šťávu nalijeme do kyselé smetany, ve které jsme umíchali hladkou mouku, a povaříme ji. Kuře urovnáme na mísu a polijeme procezenou šťávou. (Chceme-li mít omáčku červenou, zamícháme do ní před vařením lžíci prolisovaných rajských jablíček.)

Postup

01.

Kuře (asi 1,2 kg) naporcujte nůžkami na drůbež, osolte a začněte chystat omáčku. Použít můžete samozřejmě kusy kuřete naporcované už z obchodu.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Oloupanou cibulku nasekejte nadrobno a zpěňte na rozehřátém másle. Když začne zlátnout, přidejte mletou papriku. V tuhle chvíli je důležité cibulku opravdu míchat, aby se paprika nepřipálila a nezhořkla. Do zpěněné směsi vložte kuřecí čtvrtky a vše zalijte kuřecím vývarem. Ten si můžete buď připravit vyvařením kuřecích krků, nebo použijte kostku. Vývaru použijte tolik, aby maso bylo zcela ponořené. Kastrol přikryjte pokličkou a za občasného promíchání duste asi 20–25 minut.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Hotové kuře vyndejte a odložte na talíř. Zakysanou smetanu promíchejte se lžící hladké mouky a metlou vmíchejte do omáčky. Pro barvu přidejte lžíci prolisovaných rajčat, respektive protlaku. Chuti to přidá na šmrncu a i barva bude o něco červenější. S protlakem to ale nepřehánějte, nebo z toho budete mít kuře na rajčatech... Za občasného míchání provařte půlhodinku, aby v omáčce nebyla cítit moučná chuť.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Hotovou provařenou omáčku, ve které už není cítit syrová mouka, přeceďte přes síto a zbytek tuhých kousků (většina je z cibule) vyhoďte. Omáčka tak bude krémově hladká.

Nejlepší přílohy k omáčkám

Nejoblíbenější je jednoduchý houskový knedlík anebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bezlepkové slezské kluzky bez vajec, případně domácí špecle. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?

A jestli jste pro osvědčenou a jednoduchou cestu, budou se vám hodit tyto praktické videonávody:

Chcete připravit recept trochu jinak? Zkuste například kuře na paprice s knedlíky bez mouky nebo zdravé kuře na paprice s cizrnou a bez zahušťování.

Reklama

Načítám