Hlavní obsah

Tři svěží letní styly pro vaši jídelnu

Foto: Möbelix

Příjemné prostředí s lehce prázdninovou atmosférou podpoří chuť k jídluFoto: Möbelix

Dopřejte si mimořádný zážitek při stolování. Během chvilky se můžete přenést na oblíbená místa a navodit atmosféru jako z dovolené. A uvidíte, že i důvěrně známá jídla budou v takovém prostředí hned chutnat úplně jinak. Jak na to?

Článek

Ať už dáváte přednost jednoduchosti, tradici či extravaganci, současné trendy pro vás mají řešení. Jak si prostřít stůl, abyste se cítili příjemně jako na dovolené? Máme pro vás tři různé styly.

Přírodní skandinávský styl

Vintage stůl z poctivého masivu oblečte do režného ubrusu a dopřejte mu různorodé společnice – dřevěné židle odlehčí bílé kovové kousky. Prostírání z juty či mořské trávy je jako stvořené pod nádobí z kameniny v neutrálních odstínech, ale i výraznějších pastelových tónech růžové, fialové či zelené. O čistotu se postarají lněné ubrousky.

Foto: Möbelix

Kombinace bílé a béžových odstínů dřeva, bambusu či mořské trávy je velmi uklidňující. Oživí ji něžné pastelové tónyFoto: Möbelix

Jako finální detail zvolte dekorace z přírodnin, například sušená stébla travin. Naaranžujte je do vázy z probarveného skla nebo jen tak položte na desku stolu, nad níž se vznáší lustr s lehounkým stínidlem z bambusu. Při servírování jídla podtrhnou celkový dojem přírodní košíky, ošatky z kukuřičného šustí či vodního hyacintu a dřevěná prkénka. Dokonale si tak vychutnáte italské předkrmy a sýry s čerstvým pečivem, zdravé pokrmy z těstovin či barevné letní saláty.

Foto: Möbelix

Příroda v hlavní roli. V tomto představení hrají svůj part pouze přírozené materiály: len, bavlna, dřevo, kamenina...Foto: Möbelix

Moderní se špetkou venkova

Je velmi útulný! Zároveň zalichotí těm, kterým připadá klasické rustikální zařízení příliš staromódní. Bytelný dřevěný stůl doplňte bez obav moderními židlemi s plastovými sedáky. Pod něj nezapomeňte položit přírodní koberec (juta, vlna, sisal). Na tabuli dejte místo ubrusu běhoun. Zajímavě vypadá kombinace širšího jednobarevného s užším pruhem květované látky. Stejně můžete přistoupit k jídelnímu setu. Mělké barevné talíře rozzáří hluboké bílé s květy. Pro dozdobení tabule použijte kytici lučního kvítí v jednoduché váze z čirého skla nebo bílém keramickém džbánu.

Foto: Möbelix

V tomto stylu se nebojte upcyklovat. Místo skleněných váz můžete použít pěkné lahve od mléka nebo přírodních šťávFoto: Möbelix

Třešinkou na dortu bude lineární svítidlo vlastnoručně zhotovené z žárovek s textilními kabely a větve, přinesené třeba z procházky v lese. Stejně působivě zafungují květinové lampy – návod najdete ZDE. Pod nimi si báječně vychutnáte tradiční zapečená jídla, zeleninové polévky a babiččiny koláče s lesním ovocem.

Foto: Möbelix

Závěsné světlo z větve je skvělý dekorativní prvek. Můžete ho zdobit přírodninami podle aktuálního ročního obdobíFoto: Möbelix

Etno chic

Industriální stůl s antracitovou kovovou podnoží a deskou z masivu zjemní čalouněné židle v různých pastelových odstínech. Ani zde nesmí chybět kusový koberec, ať už bude v zemitém tónu, nebo pestrý. To vše korunuje ratanová lampa!

Foto: Möbelix

Výhodou tohoto stylu je, že až vás omrzí, můžete textilní a další doplňky schovat. A zůstane nadčasový minimalistický interiérFoto: Möbelix

Černé nádobí skvěle vyniká na běhounu výraznější barvy, zároveň uzemní vzorované doplňky, jako jsou sedáky nebo polštářky. Navíc dokonale ladí jak s podnoží stolu, tak s tmavými kusy nábytku: prosklenými kovovými vitrínami či příborníky. Na stěnu zavěste úlovky z cest nebo exoticky působící dekorace. Vymazleným detailem je prostírání ve tvaru palmových listů. Taková tabule si vyloženě říká o cizokrajné ovoce a menu inspirované jihovýchodní Asií: ramen, pad thai, červené kari s kokosovým mlékem a krevetami.

Foto: Möbelix

Tato tabule voní létem a exotikou. A způsob servírování je stejně štavnatý jako pokrmy samotné!Foto: Möbelix

Více informací naleznete na www.moebelix.cz

Načítám