Hlavní obsah

Tavi: 13letá módní návrhářka

Foto: mtblogteenvogue.com

Tavi založila svůj blog v 11 letechFoto: mtblogteenvogue.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybavujete si časy, kdy vám bylo jedenáct let? Vzpomínáte na to, čím jste se bavily a co vás zajímalo? Zatímco většina z nás běhala venku s kamarádkami, Tavi Gevinson zakládala svůj první internetový fashion blog.

Článek

Nad tím by se v dnešní době nikdo nepozastavil, nebýt toho, že se pustila do něčeho, co u dětí jejího věku není vůbec běžné. Tavi Gevinson totiž začala dávat vědět o svém největším koníčku – o módě. Mladá bloggerka, která zpočátku jen nahlížela do světa velkých návrhářů, se do něj během několika měsíců dokázala hravě dostat.

Její blog s názvem Style Rookie (www.thestylerookie.com) odstartoval koncem března roku 2008. Vtipné je, že její rodiče o tom vůbec neměli ponětí! Prozradila jim to až v okamžiku, kdy měla poskytnout rozhovor proslulému deníku New York Times a potřebovala jejich svolení! To, co se kolem jejich dcery děje teď, rodiče absolutně nechápou.

Faktu, že by tak mladá dívka dokázala psát a rozumět světu módy, nejprve nikdo nevěřil. Pro všechny to bylo tak nepochopitelné, že se dokonce objevila podezření, zda blog není „fejk" a nepíše ho protřelý módní redaktor. Jenže stačilo poznat Tavi a bylo jasno – tahle dívka je opravdu výjimečná!

A čím že je její blog tak zvláštní? Tavi se nedrží „komerční" módy, nesleduje, co je IN. Móda je pro ni uměním a způsobem, jak vyjádřit svou osobnost. Na svůj web dává nejen své neobvyklé modely, ale i fotky z přehlídek, samostatné oblečení, obrazy – zkrátka všechno, co ji inspiruje. Zajímavý je především způsob, jakým všechno komentuje. Nebere se příliš vážně a vyjadřuje se k věcem s jistou dávkou sympatického nadhledu. Jak by popsala samu sebe? Jako ňoumu s divnými kabátky a nadměrně velkými klobouky...

Foto: thestylerookie.com

Stránky navštěvuje až milion čtenářů denněFoto: thestylerookie.com

Sledují ji miliony

Několik měsíců poté, co Style Rookie spustila, dostala e-mail od svých oblíbených návrhářek Kate a Laury Mulleavy. Ty mají pod taktovkou značku Rodarte, o které Tavi často píše jako o své nejoblíbenější. To, co se nejprve zdálo jen jako rozmar malé holky, se proměnilo v něco víc. Návrhářkám se Tavi a její názory tak líbily, že s ní začaly dokonce spolupracovat. Nebyly ale jediné. Tavi si začalo všímat stále více a více vlivných lidí a její blog se proslavil po celém světě. Denně ho navštíví až neuvěřitelný milion čtenářů! Mladá dívka se objevila ve většině prestižních časopisů a je zvána na všechny důležité módní přehlídky. Nesměla chybět ani na Fashion Weeku (poté, co ji rodiče uvolnili ze školy), kde se seznámila s Karlem Lagerfeldem, Markem Jacobsem, Alexandrem Wangem a dalšími.

Přestože miluje oblečení světových návrhářů, sama na ně pochopitelně nemá prostředky, a tak obchází různé second handy nebo vintage shopy v okolí. Díky celosvětovému úspěchu se ale její šatník určitě brzy zaplní kousky návrhářů zvučných jmen. Ti je totiž Tavi rádi věnují a budou doufat, že se objeví na jejích stránkách.

A jak vidí Tavi svou budoucnost? Překvapivě by se nechtěla stát další slavnou návrhářkou, ale novinářkou nebo stylistkou. Pokud nepoleví, určitě si svůj sen splní. Našlápnuto k tomu má víc než dobře.

Reklama

Související témata:

Načítám