Hlavní obsah

Budoár: Jen vaše království!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mít svůj koutek, kam nikdo nesmí...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte po elegantním pomocníkovi, který je vždycky po ruce, ctí vaše zásady a pravidla, uchová vaše skromná tajemství a rozhodně mu nevadí vaše vrtochy? Seznamte se prosím: Jmenuji se Budoár!

Článek

Už sám překlad slova boudoir (budoár) připomíná, že se jedná o elegantně zařízený dámský salonek ve francouzských palácích, ve kterém trávily čas opravdové dámy už v osmnáctém století za vlády Ludvíka XIV. a XV. Hledáte-li přesnější překlad, pak je to „mít vrtochy". Ukažte mi ženu, která alespoň někdy na chviličku nezatoužila být rozmarná! Takže to znamená, že budoár vám pomůže splnit vaše skryté touhy. Je to místo, kam nikdo jiný z rodiny nesmí. Skrytý kout, kde se můžete v případě potřeby uchýlit. No, řekněte, není to krásná představa?

Inspirace z minulosti

Tehdejší budoáry byly vybaveny zrcadlem a toaletkou. Nechyběly tu pudry, líčidla a flakony s parfémy. Našlo se tu spousta zásuvek, do kterých se pak ukrývaly drobnosti různé důležitosti, ale také milostné dopisy. U stolku stávala taburetka, na které dáma sedávala. Někdy ji doplňovalo pohodlné sofa nebo lehátko, kde se dalo v případě nouze spočinout a dloooouze přemýšlet.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Základním vybavením je velké zrcadlo a toaletkaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vize budoucnosti Aź budete tvořit své dámské království, není třeba razantně měnit ani účel ani jeho výbavu. Zachováte tak jeho romantickou podobu. Pohodlných pohovek a sedátek je na trhu víc než dost, takže tohle nebude problém. Velké zrcadlo, dostatečně prostorná šperkovnice a poličky na malovátka a pudry - těch není nikdy dost, že milé dámy. Můžete použít i nějaké ty zlepšováčky. Co si přidat nějaký ten šikovný botník, do kterého byste si uložila své oblíbené kousky? Nebojte se ho také trochu zmodernizovat! Současný následník by si určitě zasloužil i počítač s internetovým připojením, člověk by měl být neustále ve spojení se svými přítelkyněmi, nebo ne?

Když je víc místa

Jestliže si nemusíte lámat hlavu s prostorem, udělejte si budoár přímo z jedné místnosti. Stejně dobře ale poslouží i ložnice. Ta jde přehradit například paravánem (inspiraci můžete najít v našem článku Paraván: Udělejte si soukromí kdekoli!),neprůhlednou stěnou, příčkou nebo závěsem. Budoár se může stát místem, kde budete mít po ruce nejen své oblíbené vůně, ale i knížky a připomínkové předměty. Kde zkrátka budete dělat všechno, co je vám zrovna po chuti.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Každý máme rádi trochu soukromíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Dělejte si radost každý den!

Zařiďte si ho tak, jak vám to bude vyhovovat. Zvolte barvy a dekorace, které svými tóny a strukturou navodí útulnou atmosféru. Výborně se do budoáru hodí rustikální nábytek. Velkým hitem posledních let je kombinace s moderními jednoduchými liniemi. Vsadit můžete i na čerstvé květiny. Proč si každý den neudělat malou voňavou radost? Hýčkejte se, rozmazlujte se, obklopujte se samými krásnými věcmi... jejich pořizování nemusí zaručeně dávat žádný smysl. Vytvořte si svůj úkryt před okolním světem. V něm bude záležet jen na tom, co chcete vy!

Související témata:

Načítám