Hlavní obsah

Ultrazvuk ochrání před rakovinou!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ultrazvuk je vhodný pro mladé ženyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte strach z rakoviny prsu? Chodíte na pravidelné kontroly k mamologovi? Pak děláte dobře, neboť lékaři doporučují vyšetřovat prsy minimálně jednou ročně nejpozději od 25. roku života ženy. Vzhledem k tomu, že ale snímkování mamografem zatěžuje organismus rentgenovým zářením, je dobré kontroly nahrazovat a doplňovat ultrazvukovými vyšetřeními.

Článek

Je ultrazvuk škodlivý?

Ultrazvukové vyšetření je založeno na prokazatelně neškodném průchodu zvuku s frekvencí vyšší než 20 000 Hz tělem člověka. Používá se v nejrůznějších oborech lékařství včetně mamologie. Říká se mu i sono, což je zkratkou pojmu ultrasonografie. Na rozdíl od rentgenového záření, které je součástí vyšetření na mamografu, ultrazvuk nijak ženě neškodí. Povídačky o tom, že častější ultrazvuková vyšetření mohou způsobit rakovinu, jsou nesmysly. Tyto bludy mohou odradit od kontroly ultrazvukem zejména mladší ženy a dívky, u kterých se bez závažných důvodů nedoporučuje právě zatěžující mamografické vyšetření. To se pravidelně jako prevence provádí až od 45. roku života a je hrazeno pojišťovnami.

Lékař musí mít ,,oko"

Je starou pravdou, že i ten nejlepší přístroj a technika jsou v rukou amatéra k ničemu. Stejně tak to platí v mamologii. Jinak řečeno, ani nejmodernější sono není k ničemu, když vás nevyšetřuje zkušený lékař. Navíc se říká, že ne každý doktor má na dobrou diagnostiku prostřednictvím sona ,,oko". Nicméně dobrý mamolog dokáže velmi často (ne-li vždy) ultrazvukem odhalit i nejranější stadia rakoviny prsu.

Zejména některé typy nádorů jsou dokonce lépe viditelné právě při ultrazvukovém vyšetření než na mamografu. Proto se vždy doporučuje pro jistotu kombinace obou metod, zejména u starších žen (nad 45 let). Tam, kde si mamografický přístroj s vašimi ňadry neporadí například kvůli hustější tkáni prsu, tam pomůže diagnostika ultrazvukem.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Prsa by se měla vyšetřovat i u mladých ženFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Cigareta v ruce = povinné kontroly

Kuřačky by měly na pravidelnou mamologickou prohlídku chodit rozhodně, v mladším věku ,,stačí" ultrazvuk. Ženy a dívky, které užívají hormonální antikoncepci nebo mají rakovinu prsu v rodině, by pak měly kontroly považovat za naprostou samozřejmost. Prognóza včasně zjištěného nádoru prsu je výborná. Bohužel totiž stoupá počet pacientek ve stále nižších věkových kategoriích, přičemž platí přímá úměra: čím mladší žena onemocní rakovinou mléčné žlázy, tím složitější je léčba a tím větší je riziko nedobrého výsledku léčby.

Sono ano!

  • současné typy sonografů jsou až zázračně kvalitní a dobrý lékař odhalí i nejranější stadia rakoviny prsu, některé nádory lépe než na mamografu
  • ultrazvuk neškodí rentgenovým zářením
  • je zcela bezbolestný
  • nemusíte se nijak předem připravovat
  • výsledek znáte okamžitě, v případě nejistoty lékaři většinou ihned odebírají vzorky tkáně (přímo v ambulanci, v lokálním umrtvení) a výsledky z histologie můžete znát už tentýž den
  • do středního věku slouží de facto jako jediná pravidelná diagnostika prsu (v případě, že nepatříte mezi ohrožené pacientky - rodinnou zátěží a podobně)

Reklama

Související témata:

Načítám