Hlavní obsah

Tipy, jak ušetřit za topení

Foto: shutterstock.com

Náklady na topení lze omezitFoto: shutterstock.com

Reklama

Máme sice ještě babí léto, ale... Topení je drahé každý rok, nicméně letos kvůli ekonomické krizi počítáme každou korunu. Pokud budete na úspory myslet už teď, vyplatí se to. A věřte, že potřebné úpravy stihnete. Seznamte se s moderními technologiemi!

Článek

Dnešní doba se nese ve znamení úsporných řešení, kterých je na trhu nepřeberné množství. Oblíbené jsou např. fotovoltaické panely, které jsou schopné přeměnit světlo na elektrickou energii, ale svou zaručenou popularitu mají i tepelná čerpadla.

Základ: výměna oken

I tak se dá spotřeba energie ovlivnit i jednodušším způsobem. Výměna oken patří mezi základní řešení tohoto problému. Úspornější okna totiž dokážou zlepšit tepelně-izolační vlastnosti nemovitosti a zabránit úniku tepla z interiéru. Tím mohou odlehčit vaší peněžence v podobě roční úspory energie až 4600 kW, což je asi 30% sleva na vytápění. A to už je dost, nemyslíte?

Zateplení domu

Díky pořádnému zateplení lze průměrně ušetřit 30 až 35 procent energie, přičemž odborníci uvádí, že náklady na izolaci a fasádu se vrátí cca za sedm let. Počítejte s pořizovacími náklady okolo 900 až 1500 korun za metr čtvereční. Nezapomeňte ovšem na sřechu domu a odizolování základů. Stejně důležitý je i postup. Nejprve se dům zateplí a poté se do něj pořizuje nové topení. Obrátíte-li postup, může se stát, že topení bude příliš předimenzované.

Foto: shutterstock.com

Náklady na izolaci se vrátí za sedm letFoto: shutterstock.com

Finanční injekce za ochranu životního prostředí

Pokud nemáte na rozsáhlejší rekonstrukci peníze, můžete se obrátit na některé bankovní instituce, které nabízí finanční prostředky těm, kteří se rozhodnout stavět a následně i žít v souladu s přírodou. Je tedy možné výhodně si na potřebné rekonstrukce půjčit. Příkladem je produkt Zelený úvěr, který má za úkol podpořit všechna moderní a kvalitní řešení, která v domácnostech ušetří energii.

Získejte dotace od státu

I ministerstvo životního prostředí se rozhodlo šetrné bydlení a zaměřilo se na úspory energie a obnovitelné zdroje domácností v rodinných a bytových domech. Projekt Zelená úsporám podporuje ovšem akce realizované na území České republiky a ukončené po vyhlášení programu, tedy po 1. dubnu 2009. Co se týče vytápění, projekt podporuje veškerá opatření vedoucí k úsporám energií na vytápění prostřednictvím celkového nebo částečného zateplení rodinných nebo bytových domů (vyjma panelových technologií).

V prvním případě je podmínkou pro poskytnutí dotace dosažení energeticky úsporného standardu obytné budovy. Znamená to, že roční měrná potřeba tepla musí být nanejvýš 70 kWh/m2 u rodinných domů a 55 kWh/m2 u bytových domů. Současně platí, že potřeby energie na vytápění se sníží o 40 %. Pokud dosáhnete ještě k nižším hodnotám (40 kWh/m2 u rodinných domů, 30 kWh/m2 u bytových domů), získáte dotaci vyšší. Jsou to lehké počty. U rodinných domů si přijdete na 2200 Kč/m2 a u bytových domů na 1500 Kč/m2. Více informací i o tom, jak je to u částečného zateplení se dozvíte na www.zelenausporam.cz.

Fotovoltanická elektrárna

Již v úvodu jsme vás informovali o moderních technologiích. Fotovoltanické panely jsou jednou z nich. Jejich největší nevýhodou je rozhodně pořizovací cena. Můžete ovšem opět využít různých dotací a množstevních slev. Elektrárna o výkonu 5 kWp vás přijde (na klíč) zhruba na 750 tisíc korun. Stavebnicové systémy vychází až o třetinu levněji. Návratnost se počítá zhruba na deset let a pak už si v klidu budete moci svítit zadarmo. Není to věc ke zvážení?

I regulace tepla ušetří

Jestliže se nechcete pouštět do významných investic, byť by se vám časem mohly vrátit, můžete si pomoci i jednoduchými triky. Např. promyšlenou regulací tepla unitř domu se dá také hodně ušetřit. Pro sledování teploty v místnosti budete ovšem potřebovat termostat s časovým spínačem. A máte vystaráno! Pomocí správné regulace teploty můžete ušetřit až 15 procent energie.

Důležité je ale umístění - nejlepším řešením je obývací pokoj. Vyrábějí se i takové kusy, které mají venkovní čidlo a jsou schopny reagovat na změny teploty venku, za ty si ovšem připlatíte. Když si pořídíte termostat, nezapomeňte ani na regulační ventily s termostatickými hlavicemi, které by měly nahradit stávající obyčejné kohoutky na topení. Fungují jako lokální termostat. Po dosažení určité teploty v místnosti se hlavice sama uzavře.

Foto: shutterstock.com

Nejvíce tepla odchází skrz oknaFoto: shutterstock.com

Tip: Myslete na úspory už při stavbě domu!

Zapomeňte na koupi nekvalitního materiálu nebo snížení počtu potřebných řemeslníků. To se vám zaručeně "vrátí" při užívání domu. Ale je tu možnost, jak postavit dům i hospodárně, obzvláště z hlediska výdajů za topení. Vsaďte na jednoduchý tvar. Nebudete-li příliš nároční na tvar domu, podaří se vám hodně ušetřit. Jak to? Jednoduchý půdorys (ideálně tvaru obdélníku a orientovaný delší stranou na jih) postavíte za mnohem méně peněz a nebudete mít problém s následným vytápěním. Jakýkoli výklenek navíc se vám pěkně prodraží.

Na co nestačíte, zvládnou odborníci

Jestliže vám snížení nákladů za vytápění opravdu leží v hlavě a sami na to nestačíte, nechte řešení na odbornících. Poradci například pomocí speciálních kamer umí zjistit, kudy z vašeho domu utíká teplo. Pro začátek postačí domluvit si včas konzultační schůzku. První konzultace většinou nic nestojí, tedy vyberte si vašeho odborníka na www.i-ekis.cz a pak si jen užívejte tepla domova.

Reklama

Související témata:

Načítám