Hlavní obsah

Už mě nepřitahuješ! Co dělat, když vám to partner řekne?

Foto: Profimedia

Stárneme všichni! Je ale pár vrásek navíc opravdu příčinou toho, že partnera už nepřitahujete?Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žijí spolu dlouhé roky, mají děti a donedávna vše fungovalo dobře. Z ložnice se ale vytratila vášeň. Když se žena zeptala proč, dostala nepříjemnou odpověď. Promiň, už mě nepřitahuješ!

Článek

Jana (39) se zná se svým mužem od svých dvaadvaceti let. Mají dvě děti, mladší dcerce je pět let. Doposud vše fungovalo, poslední rok jim ale začal stagnovat sexuální život. „Trápilo mě to, a manžela jsem se zeptala, co se děje,“ vypráví Jana.

A její muž jí upřímně odpověděl. „Narovinu mi řekl, že už ho fyzicky nepřitahuju, že jsem se za ty roky změnila. Že mě miluje, ale nevzrušuju ho,“ popisuje Jana. Přiznává, že samozřejmě nevypadá, jako když jí bylo dvacet. Ale odmítá, že by nějak zásadně zošklivěla. „Mám vrásky, obě děti jsem kojila skoro rok, takže nemám tak pevná prsa jako dřív, i jsem trochu přibrala, ale jen pár kilo, nejsem žádná almara,“ líčí Jana. Oba naštěstí chtějí na vztahu pracovat, jen neví, jak.

Je to varování

Pravda je, že pokud se jeden z partnerů nějak extrémně fyzicky změní, může to sexuální život páru narušit.

Běžné stárnutí a přirozené změny by ale vztah narušit neměly. „Jde o jakýsi výkřik, upozornění na nepohodu,“ potvrzuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová. A nejspíš skutečně nejde o těch pár vrásek či kilogramů navíc. „Samotná postava či vzhled partnerky nebývá pro muže tak důležitá, pokud jsou ve vztahu šťastní a v sexu uspokojení,“ tvrdí koučka partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Foto: Profimedia

Už mě nevzrušuješ. Tohle nechce od muže slyšet žádná ženaFoto: Profimedia

Pokud mužům ale něco chybí, něco jim vadí a činí je nespokojenými, dost často si to odůvodňují právě fyzickými změnami svého protějšku. Navíc se to nestane ze dne na den, jde o postupný vývoj.

Nejste oběť

Podrobit partnera výslechu ovšem není cesta. „Je důležité vnímat, jak a co muž říká, co to s vámi dělá, poté se bavit o tom, co mu chybí, kde se přitažlivost vytratila. Ale rozhodně to není o tom, brát veškerou zodpovědnost a smutek na sebe! Žena nemá být obětí,“ říká Lucie Mucalová.

Řešením tedy není ani začít se nějak extrémně snažit vylepšit svůj vzhled. Nejde o z ničeho nic drsnou dietu, urputné cvičení, vysoké podpatky a sexy šaty.

Ale z druhé strany, ukázat partnerovi, co má doma, není od věci. „Muži potřebují výzvy, jinak chřadnou a ztrácí zájem. Takže pokud má muž doma ženu, kterou si je jistý, ví, že ji vždy najde doma, aniž by se musel nějak víc snažit, může ho přestat přitahovat," potvrzuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Možná postačí občas někam vyrazit bez manžela, ukázat, že se umíte bavit i bez něj. Nebo se třeba na společný nákup pěkně obléknout, on si jistě všimne, když se za vámi nějaký muž otočí.

Foto: Profimedia

Když to v posteli neklape, je to známka toho, že ve vztahu není vše v pořádkuFoto: Profimedia

Změna ano, ale společně

Je potřeba muže vyslechnout, přijmout, co říká, ale následně mu sdělit, co zase jeho slova dělají s vámi. A pak společně hledat, co by vám jako páru mohlo pomoci. Možností je řada.

„Trávit víc času spolu, dát děti na hlídání, vytvářet si příjemné chvíle, a hlavně zavzpomínat na doby, kdy to fungovalo, a zda se dá na něčem stavět tady a teď. Pár se může domluvit na společném cvičení, žena může jít s mužem vybrat hezké spodní prádlo, mohou změnit styl vaření a jíst zdravěji, mohou podnikat společné nákupy oblečení. Variant je mnoho,“ radí Lucie Mucalová.

A pozor, důležité je nezapomínat na to nejpřirozenější – že nejste jen matka, pracovnice, hospodyně a manželka, ale v prvé řadě žena! „Každá žena by si měla dopřát čas jen sama na sebe, na své hýčkání, péči o svou vnější i vnitřní krásu. Protože každá žena chce být hezká a chválená,“ dodává Lucie Mucalová. A platí jednoduché pravidlo. Pokud budete vy sama se sebou spokojená, budete se mít ráda, bude vás podobně vnímat i okolí včetně partnera.

Řekl vám někdy tohle nějaký muž? A jak jste se zachovaly?

Načítám