Hlavní obsah

První rande? V těchto šatech oslníte

Foto: shutterstock.com

Při výběru oblečení se řiďte stylem restauraceFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se na romantickou večeři či pracovní oběd? A nevíte, co na sebe? Nechte se inspirovat tím, jak snadno můžete svůj oděv sladit s typem vybrané restaurace! Není to až tak složité, stačí se jen na chvilku zamyslet. A bude z vás stylová kočka!

Článek

Oblékat se podle toho, do jakého typu restaurace vyrážíte, není sice nutnost, ale chcete-li působit dokonale, je dobré brát jisté styly v úvahu. Vyrazit si třeba se zeleným šátkem na hlavě a v kožených mokasínech do luxusní italské restaurace není zrovna příliš vhodné. Přitom v thajské restauraci takhle budete působit naprosto přirozeně.

Oběd v luxusní české restauraci

Především je dobré rozlišovat, zda jdete na oběd anebo na večeři. „Oběd je všední záležitost, zatímco pod pojmem večeře si každý představí i jistý slavnostní nádech. Večeře zkrátka je tak trochu obřad,“ míní módní poradkyně a stylistka Martina Koliková. V české luxusní restauraci, jako je například Imperial nebo Café Louvre, na obědě zazáříte v klasickém ležérním modelu. Oblečte si pohodlnou polodlouhou sukni nebo kalhoty, elegantní tričko nebo košili jednoduchého střihu. Jako dáma budete působit s lehkou šálkou kolem krku. Povoleny jsou všechny drobné módní doplňky, například korále z malých perliček nebo jemné visací náušnice. Vynechat byste měla křiklavé barvy, mikiny a trička s výraznými grafickými prvky.

Oběd v luxusní restauraci se zahraniční kuchyní

Vyrazit na oběd do luxusní restaurace, kde se ovšem podávají spíše zahraniční speciality, může být snadnější. Alespoň pokud jde o módu. V restauracích jako je třeba Mozaika, Aromi nebo Lemon Leaf na obědě zaujmete i lehce výstředním modelem anebo mírně extravagantním módním doplňkem. „Oblečte se klasicky, do střízlivých barev a pohodlných střihů. Ale nebojte se sáhnout třeba po výrazně zeleném náhrdelníku nebo třeba exotických dřevěných náušnicích. Můžete si dovolit třeba i tričko s grafikou nebo sukni s potiskem,“ radí stylistka.

Oběd v běžné české restauraci

Pokud neplánujete navštívit vyloženě luxusní podnik, máte volnější ruku při výběru modelu. V klasických restauracích, jako je například Potrefená husa nebo Kozlovna, můžete klidně sedět v riflích a mikině, případně i v tílku nebo huňatém svetru. Naopak si odpusťte výraznější eleganci nebo přehnané zdobení šperky.

Foto: shutterstock.com

Černá barva se hodí ke všemuFoto: shutterstock.com

Večeře v luxusní české restauraci

Polodlouhá nebo krátká sukně, kalhoty rovného střihu, halenka či elegantní košile, ozdobné řasení, vlasy sčesané do culíku či drdolu, decentní korále – tak nějak byste se mohla obléknout na večeři do luxusní české restaurace. „Měly byste vycházet trochu z české a francouzské módy dřívějších let. Český styl je jasný a francouzská elegance platí obecně a mezinárodně. Proto se nebojte řasení, zdobení krajkou či třeba šál kolem krku,“ říká Koliková.

Večeře v italské restauraci – pizzerii

Pod pojmem italská restaurace si většina z nás vybaví pizzerii. Na večeři do pizzerie se oblékněte jednoduše a pohodlně. Nejdete na módní přehlídku, ale především se dobře najíst. Váš oděv by měl být volnější, klidně si vezměte i rifle. Nebojte se barevného trička nebo moderního oblečení. Více než svetr se hodí mikina a více než košile bude ženě slušet volnější triko s nápaditým motivem.

Večeře v thajské restauraci

Patříte-li k milovnicím vzdušných materiálů a vrstvení, pak si na své přijdete při výběru oděvu pro slavnostní večeři v thajské restauraci. Hedvábí, šátky, případně batiky a syté barvy – tak lze doporučené oblečení charakterizovat. Pochopitelně je lepší sukně či šaty než kalhoty. Největším trapasem by bylo obléci si šortky či kraťasy, byť by byly sebeelegantnější. To se sem nehodí. „Módní doplňky ze zlata a stříbra nechte doma. Nejlépe vám k této příležitosti padne dřevěný nebo plastový šperk, případně měděný,“ doporučuje Martina Koliková.

Večeře v čínské restauraci

Při návštěvě čínské restaurace byste měla dbát podobných pravidel jako u thajské. Ženské střihy, sukně, barvy a doplňky ze dřeva či plastů. Navíc se zde nemusíte bát ani korálů složených z malých perliček, případně výrazných visacích náušnic. „Barvy laďte spíše do teplých odstínů, z nichž jednoznačně vede červená a sytě rudá. Pak také vínová a žlutá,“ míní Koliková.

Večeře v japonské restauraci – sushi

Japonská kuchyně i japonský styl oblečení jsou rovněž podobné předchozím dvěma uváděným - lehké materiály, případně vrstvení a decentní módní doplňky z bižuterie. Při návštěvě japonské restaurace se ale nemusíte bát ani drobných šperků ze stříbra a zlata. Naopak zase při výběru barev buďte střízlivější a nepodléhejte tolik odstínům červené barvy. „Bílá v kombinaci s černou nebo tyto barvy v různých kombinacích s červenými doplňky jsou nejlepší volbou. A obuv byste si měla rovněž vybrat vzdušnou a elegantní. Podpatky tentokrát opravdu nejsou nutné,“ radí stylistka.

Obecné rady

Ať už jdete do jakékoli restaurace, měla byste dodržet jednotný styl a vyvarovat se trapasů v podobě uvolněných knoflíčků či třeba lezoucích nitek. Doplňky a kabelka by měly korespondovat s barvou oblečení.

Reklama

Související témata:

Načítám