Hlavní obsah

V novém bytě se nebáli experimentů. A zařídili ho za 350 tisíc!

Foto: Archiv firmy JRD, Lenka Hatašová (14x)

Dřevo v kombinaci s moderním vybavením působí útulným dojmemFoto: Archiv firmy JRD, Lenka Hatašová (14x)

Reklama

Byt, který jsme tentokrát navštívili, nás zajímal z několika důvodů. Maximálně se zde ušetří za roční provozní náklady, a také se v něm do moderního stylu podařilo přidat prvky Provence. Líbí?

Článek

Třípokojový byt (3 + kk) se nachází v novostavbě bytového komplexu v pražském Hloubětíně. Je nejen půvabný, ale i takzvaně pasivní, tedy spotřebovává výrazně méně energie než běžné byty. Jak přesně funguje?

Neobvyklá rekuperace i levné topení

V bytě je samostatné měření tepla a studené i teplé vody. Systém rekuperace, tedy řízeného větrání, zajišťuje stálý přísun čerstvého vzduchu a optimální vlhkost. Tím udržuje v bytě teplotu, a snižuje tak spotřebu energií na vytápění. Topí se pomocí teplovodního systému s malými otopnými tělesy v jednotlivých místnostech.

Sečteno a podtrženo, majitelé ročně ušetří za energie okolo 50 a více procent nákladů, které by vydali v běžném domě. „Pokud hovoříme například o nákladech za vytápění, které domácnosti většinou nejvíce zatěžují, vyšplhá se úspora až na 80 procent,“ doplňuje marketingový ředitel Pavel Krumpár ze společnosti JRD.

Foto: Archiv firmy

Linku zjemňují i oživují dekorace à la Provence. Zajímavá je kombinace dřeva a lesklé lakované MDF desky na dvířkách. Všimněte si decentního osvětlení vestavěné skříňky od SIKOFoto: Archiv firmy

Kreativní vybavení nemusí být drahé

Byt je poměrně velký, 77,14 m2, a má obývák s kuchyňským koutem, dvě ložnice, prostornou šatnu, koupelnu s toaletou a ještě samostatné WC a k tomu dva balkony (8,44 m2 a 2,90 m2). Jedna z ložnic zatím zůstává nezařízená.

O vybavení se postaralo kreativní studio Notakio. Část nábytku pochází od švédského výrobce Ikea, část z Německa, zajímavé bytové doplňky se našly u firem Höffner nebo Möbel Kraft. Cena vybavení, kromě vestavěného nábytku a kuchyně, se vešla do 350 000 Kč.

Foto: Archiv firmy

V obývacím pokoji upoutá sedací souprava Södernhamn z Ikea. Stolky jsou od německé firmy Höffner, svítidla pro kuchyni a jídelní stůl jsou řešena světelným roštem od Rendl Light Studio Puri s halogenyFoto: Archiv firmy

Inspirativní řešení

„Chtěli jsme, aby vybavení bylo inspirací pro lidi, jež chtějí mít pěkný a kvalitní interiér v novostavbě a nedosáhnou na designové řešení, které obnáší jiný rozpočet,“ uvádí Pavla Hromková, majitelka studia Notakio, která vybavení bytu navrhla. Důraz kladla nejen na uživatelsky příjemné řešení, ale i na detaily a celkové sladění. Má za to, že by českým interiérům prospěly dotažené detaily a větší mix různých materiálů.

Foto: Archiv firmy

Vestavěné skříně, komodu a postel s úložným prostorem v ložnici dodala firma Indeco. Matrace, pokrývky a doplňky jsou z Ikea, sklápěcí postelové rošty z internetového obchodu Rošty. Designové světlo je z Rendl Light Studio Domo IIFoto: Archiv firmy

Právě v tomto bytě je vkus designérky hodně patrný: kloubí se zde barevné řešení venkovského stylu Provence a pro něj tak typický dřevěný nábytek s velmi moderním pojetím obývacího pokoje; úložné prostory jsou v bytě řešeny tradičními vestavěnými skříněmi. Dohromady tak jde opravdu o mísení prvků, které spolu ale v konečném vzezření příjemně a útulně ladí.

Konečná pořizovací cena okolo 4,3 milionu korun zahrnuje i sklep a garážové stání. Tak co si o tom myslíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám