Hlavní obsah

Vaginismu se postavte. Lze léčit!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vaginismus mívá psychické příčinyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Možná se to některé z vás stalo. Má dojít k sexu s vaším nejdražším a spojení se jaksi nedaří. Vašemu milému to dokonce připadá, jako by se dobýval do betonové zdi. V takovém případě bohužel trpíte tzv. vaginismem. Ale nebojte se, tato nepříjemnost lze odstranit!

Článek

Sex proti betonové zdi

Vaginismus je porucha, která může mít různé příznaky, ale tím „nejvýraznějším" je stažení svalů pánevního dna, takže proniknutí do pochvy je nemožné. Toto stažení žena nemůže ovládat svou vůlí. Kromě toho může žena pociťovat pálení, těsnost v pochvě či různé jiné nepříjemné pocity. Příznaky mohou mít různé stupně. Zatímco do pochvy některé pacientky lze proniknout, ale cítí pak velké nepohodlí a bolest, některé ženy se zcela uzavřou tak, že by se do nich nedostala ani tužka. Mluvíme také o tzv. prvotním vaginismu a sekundárním. Prvotní vaginismus zažívají velmi mladé dívky, když chtějí zahájit svůj pohlavní život, nebo si třeba chtějí vkládat tampony a zjistí, že jim to nejde. Sekundární vaginismus je pak získaný během života.

Příčiny jsou psychické i fyzické

Příčiny vaginismu mohou být fyzického, ale hlavně psychologického rázu. Mezi fyziologické příčiny patří porod, záněty močového ústrojí, endometrióza, cysty, operace dna pánevního, fyzické zneužití, menopauza, nebo třeba neadekvátní suchost vaginy. Po psychické stránce může vaginismus způsobovat strach z otěhotnění, strach z očekávaného proniknutí partnera, nebo příliš prudérní výchova. Je také nutno podotknout, že v některých případech nelze objevit přes veškerou snahu žádnou psychickoupříčinu či obtíž, která je způsobena nějakou fyzickou vadou.

Vaginismem trpí dvě ženy z tisíce. Často je také příčinou tzv. nekonzumovaného manželství, tedy manželství, ve kterém nedochází ke koitálním aktivitám. Typický je případ manželů, kteří se obrátí na lékaře s tím, že nemohou počít dítě a lékař zjistí, že je žena stále panna. Některé ženy si myslí, že příčinou vaginismus je to, že mají příliš malou vaginu. To ale není pravda, protože vagina je velmi pružný orgán - vždyť při porodu se dokáže přizpůsobit velikosti plodua tedy by měla být schopna přizpůsobit se penisu jakékoliv velikosti.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Se svým problémem jděte za sexuologemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyléčí se skoro každý Pokud trpíte i vy vaginismem, rozlučte se s představou, že „to" nějak přejde, nebo že byste si mohla pomoci sama. Musíte překonat stud a vydat se k odborníkovi - sexuologovi. Ten si s vámi bude hlavně povídat a za domácí úkol vám uloží různá cvičení. Rozhovor se sexuologem se bude týkat vaší sexuální historie a bude mít za úkol odhalit psychologickou příčinu vaginismu. A za domácí úkol dostanete různé cviky, díky kterým se naučíte brát svoje pohlavní ústrojí jako běžnou část svého těla, poznávat ho a dále postupně a trpělivě rozšiřovat poševní vchod.

To se provádí nejprve menšími předměty nebo třeba prsty a později je možné přejít k použití vibrátoru. Lékaři tvrdí, že vaginismus je ze všech ženských sexuálních poruch nejsnáze léčitelný. Některé studie dokonce uvádějí stoprocentní úspěšnost! A náprava je také celkem rychlá. Takže se nestyďte a se svou poruchou začněte bojovat co nejdříve!

Reklama

Související témata:

Načítám