Hlavní obsah

Vášnivá Scarlett se vrací!

Foto: craig.purplestateofmind.com

Vivien Leigh jako filmová ScarlettFoto: craig.purplestateofmind.com

Reklama

Legendární kniha o vztahu nádherné Scarlett O´Harové a arogantního Rhetta Butlera má po dlouhých osmdesáti letech své pokračování! Donald McCaig volně navazuje na Jih proti Severu a vypráví čtenářkám po celém světě životní příběh Rhetta Butlera. Byl opravdu tak zlý?

Článek

Knihu Jih proti Severu, která v Čechách obvykle vychází ve dvou svazcích, napsala americká novinářka Margaret Mitchellová. Historický román, s původním anglickým názvem Gone with the Wind, byl jejím prvním a zároveň posledním větším literárním dílem. K jeho napsání ji přemluvil manžel, když po těžké autonehodě zůstala upoutána na lůžko. Na studiu historie konce 19. století a míst, kde se válčilo, si dala opravdu záležet.

Příběh Scarlett a Rhetta se odehrává v druhé polovině 19. století na východním pobřeží Severní Ameriky. Sociální situace je neúnosná, rozdíly mezi Jihem a Severem jsou značné. Chudý Jih je reprezentován zemědělstvím, plantážemi a hlavně otroky, které na nich dennodenně pracují. Zato Sever je převážně průmyslový a otroky k práci nepotřebuje. V roce 1861 se rozpoutává válka, která musí nutně ovlivnit i životy našich hrdinů.

Pokračování osudů hlavních postav pod názvem Rhett Butler napsal americký spisovatel Donald McCaig. Vybrali si ho dědicové autorských práv Mitchellové, protože patří mezi nejuznávanější autory „jižanské historické prózy". Sice vychází ze základního příběhu, který byl načrtnut v románu Jih proti Severu, nicméně bylo nevyhnutelné, aby do románu vstoupilo několik dalších důležitých postav. Jinak by nemohl podrobněji dokreslit život Rhetta Butlera, arogantního muže, jehož kouzelnému úsměvu nemohly odolat jak ženy, tak muži.

Foto: Ikar

Osudy Scarlett O'Harové v knihách nakladatelství IkarFoto: Ikar

Vězte, že celá kniha bude pro mnohé čtenářky překvapivá a napínavá. Vždyť už samotný začátek, kdy Rhett vyzývá na střelecký souboj nejlepšího pistolníka v okolí Shada Watlinga, dává tušit, že se ocitáme v drsném prostředí! I Rhett Butler má rodinu, srdce a především velký smysl pro vlastní čest.

Vraťte se do doby války Jihu proti Severu a prožijte znovu velkou vášeň, zklamání i zatvrzelosti mezi Scarlett a Rhettem. Kniha Rhett Butler už byla přeložena do 30 jazyků a v Americe se jí prodalo více než 300 000 výtisků. Je to klasika, která by neměla chybět ani ve vaší knihovně! A my vám už teď můžeme slíbit, že o knihu budete moci soutěžit v jedné z našich soutěží.

Donald McCaig: Rhett Butler Vydalo nakladatelství Ikar, 2009 408 stran, 269 Kč

Reklama

Načítám