Hlavní obsah

Vážný vztah. 5 důvodů, proč z něj mají muži takový strach

Foto: Profimedia

Někteří muži mají z vážného vztahu strach, proto se do něho moc neženouFoto: Profimedia

Reklama

Jste spolu už několik let, funguje vám to, ale pořád to není ten opravdový vážný vztah. Jako by se partnerovi moc vázat nechtělo. Proč? Čeho se bojí?

Článek

Žijete spolu, dobře se znáte, je vám spolu fajn. Není v tom ale nic navíc. Pořád je to spíš „já a on“ a ne „my“. Žádné velké plány do budoucnosti, žádná touha třeba společně koupit byt či chalupu na venkově, žádná vidina svatby, usazení či založení rodiny. Jako by si váš partner nechával pořád otevřená zadní vrátka a odmítal jakékoli společné závazky.

Mnoho mužů to tak dělá, protože mají strach. Co je na vážném vztahu tak děsí? Tohle je nejčastějších pět mužských obav spojených s vážným vztahem.

1. Ztráta svobody

Na tohle téma je mnoho vtipů, dělají si z toho legraci jeho kamarádi, možná to slýchá od otce. Jak řekneš „ano“, jsi lapen, jsi v chomoutu, máš utrum. A je asi jedno, zda to ano vysloví před oltářem nebo před hypotečním úředníkem, kde si hodláte vzít společnou půjčku na bydlení. Nedivte se, že spousta mužů má v sobě opravdu hluboce zakořeněný strach z toho, že ve vážném vztahu přijde o veškerou svobodu.

Přitom ale jde o strach zbytečný. „Omezování partnera se většinou stejně projeví už na začátku vztahu a je jasným znamením, že něco není v pořádku. Ve zdravém a vyrovnaném vztahu se naopak budete cítit svobodně po dvaceti letech stejně jako na začátku,“ říká koučka partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Foto: Profimedia

Jsou i tací, kteří staromládenectví pokládají za součást imageFoto: Profimedia

2. Finance

Muži tuší, že jakmile vztah nějak stvrdí, dají mu váhu, je většinou jen otázka času, kdy dojde na zakládání rodiny. A s tím souvisí i strach z toho, zda rodinu uživí, utáhnou potřeby své ženy a potenciálního dítěte, hypotéku a podobně.

Obecně v sobě totiž mají zakódováno, že to je jejich role, morální povinnost, známka toho, že jsou skuteční muži. Je to ale v komunikaci, v tom, nebát se téma peněz otevřít. Pokud spolu dva lidé opravdu chtějí být, na penězích se vždy domluví!

3. Nedůvěra v sebe

Mnoho mužů si také není jisto samo sebou, nemá dostatečně vysoké vztahové sebevědomí. Bojí se, že nebudou dobrými partnery, manžely, otci. „Mají za sebou například nepříjemné rozchody, dohání je jejich vztahová minulost, která ničí jejich současné vztahy. Vždy klientům říkám, ať nejdřív zapracují na sobě a pochopí, jaké ponaučení by si měli z minulosti vzít,“ říká Lenka Černá.

Foto: Profimedia

Obavy, zda rodinu uživí nebo zda vůbec obstojí v roli manžela či otce. I z toho mají pánové strachFoto: Profimedia

4. Image

Status starého mládence, věčného pohodáře, který se nenechá spoutat konvencemi, není s nikým nijak extrémně svázaný (úředně, finančně či jinak), je prostě tak trochu nepolapitelný. O tuhle image řada mužů nechce přijít.

„Navíc nezadaný muž je do určitého věku stále více v kurzu. Objevují se mladší nápadnice i spousta nezadaných žen, které už se umí zabezpečit samy a od partnera toho tolik neočekávají. To může být pro velkou spoustu mužů atraktivní,“ vysvětluje vztahová koučka Barbora Sedláková.

S tímhle si ale nevystačí muži navždy, vydrží jim to většinou do doby, než se všichni jejich kamarádi usadí.

5. Je to ta pravá?

Velký strach mají muži i z toho, zda žena vedle nich je skutečně ta pravá. Ta, s níž chtějí žít celý život, chtějí, aby se stala matkou jejich dětí. Muži vnímají, jak zásadní tohle rozhodnutí je, a už jen ta představa je děsí.

A vše jim komplikuje i jejich logické myšlení. „Muži mají často přirozeně blíže k logickému uvažování. Logicky tedy vidí vysokou rozvodovost, náročnost případného krachu vztahu, finanční náročnost svatby a podobně. Navíc dnes se berou páry v mnohem pokročilejším stadiu vztahu, kdy už se objevují první rozdílnosti, první spory, a tak muži mnohem víc rozmýšlejí logickou stránku věci,“ upřesňuje Barbora Sedláková.

Jak je na tom váš partner? Také má strach se usadit?

Reklama

Načítám