Hlavní obsah

Věděli jste, že můžete změnit svou zdravotní pojišťovnu?

Foto: ČPZP

O výhody, které zdravotní pojišťovna nabízí, se začínáme více zajímat, když řešíme konkrétní situaciFoto: ČPZP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O svou zdravotní pojišťovnu se mnohdy začneme více zajímat až při řešení problémů.

Článek

K prvotnímu přiřazení ke zdravotní pojišťovně dochází hned po narození, kdy je dítěti přidělena stejná zdravotní pojišťovna, kterou využívá jeho matka. Teprve v momentě, kdy řešíte nějakou konkrétní situaci (úraz, doplatek u lékaře), se začínáte více zajímat o výhody, které daná pojišťovna nabízí. Když budete vybírat rovnátka pro své dítě a dozvíte se od kamarádky, že ve stejné situaci získala příspěvek od pojišťovny, možná vás překvapí, že vaše pojišťovna takovýto příspěvek neposkytuje. Dá se s tím něco udělat?

Změna je možná 2x ročně

Dá! Na změnu pojišťovny máte nárok, jen je potřeba ji správně načasovat. O její změnu můžete zažádat ve dvou termínech: od 1. ledna do 31. března (pojištěncem nové pojišťovny budete od 1. července) nebo od 1. července do 30. září (pojištěncem nové pojišťovny budete od 1. ledna následujícího roku). Ve vybraném termínu stačí vyplnit registrační formulář na pobočce nebo v elektronické podobě. Pozor si dejte jen na skutečnost, že pojišťovnu lze navzdory dvěma termínům změnit pouze jedenkrát ročně.

Podle čeho vybírat?

Důležitým kritériem je určitě přehled nabízených benefitů, neboť to je právě oblast, ve které se od sebe pojišťovny odlišují. Příspěvky jsou určeny zejména na podporu preventivních programů proti vzniku závažných onemocnění a na podporu zdravého životního stylu. „Při změně zdravotní pojišťovny by měl klient volit podle toho, zda se nabízené benefity shodují s jeho potřebami. Zároveň je důležité zjistit, zda má pojišťovna smlouvu s lékaři, které navštěvuje, aby nemusel řešit ještě změnu lékaře,“ upozorňuje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenka Mazurová.

Foto: ČPZP

U ČPZP lze čerpat až 700 Kč na podporu pravidelného pohybuFoto: ČPZP

Co všechno může zaplatit pojišťovna

ČPZP nabízí řadu benefitů pro všechny věkové kategorie. Jedná se o programy proti vzniku závažných onemocnění (např. 2000 Kč na preventivní onkologická vyšetření, 1500 Kč na očkování dětí a 1000 Kč na očkování dospělých nebo 500 Kč na program Vysoký krevní tlak, popř. 200 Kč na program Cholesterol) i na podporu zdravého životního stylu a pravidelného pohybu (2000 Kč na odvykání kouření, 700 Kč na pravidelný pohyb, příspěvky na letní tábory a sportovní kroužky pro děti).

Foto: ČPZP

Programy s příspěvky pro maminky a děti jsou velmi oblíbenéFoto: ČPZP

„Pro každou věkovou kategorii nabízíme aktuálně kolem 20 různých příspěvků. Velmi oblíbené jsou programy pro maminky a děti. Nastávajícím maminkám a jejím novorozencům jsou v rámci programů Manažerka mateřství, Žena po porodu a Zdravé dítě připraveny až 3000 Kč pro usnadnění těhotenství a úspěšný start miminka do života,“ upřesňuje Elenka Mazurová. Pojišťovna podporuje také dárce krve příspěvky až do výše 3500 Kč a vitaminy po každém odběru.

Načítám