Hlavní obsah

Velká proměna starého domu

Foto: TOTO studio

Nová kuchyňská linka je zajímavou kombinací palisandrového dřeva a bílého laku

Dvacet let není žádný věk – to platí pro lidi i domy. Jenže tento majitelé stavěli a zařizovali v době, kdy ještě trh tolik zboží nenabízel. Až nedávno se rozhodli pro změnu. A protože si z nabídky firem a obchodů nemohli vybrat, nechali si v rámci rekonstrukce nábytek vyrobit na míru. Kvalitní a originální kousky je přišly na stejné peníze jako „hotovky“.

Článek

Děti vyrostly, začaly studovat a domů se vracejí jen občas – touto proměnou prochází nejedna rodina. Zatímco někde nesou rodiče takzvaný syndrom prázdného hnízda těžce, zde situaci naopak využili k proměně domu. „Měnilo se zde vlastně všechno, zůstaly jen dva hostinské pokoje, které přijdou na řadu dodatečně,“ říká Věra Tomíčková z TOTO studia, které rekonstrukci navrhovalo. Nejpatrnější je změna v kuchyni a obýváku.

Foto: TOTO studio

Původní kuchyni dominoval barový pult, který při renovaci z kuchyně zmizel

Z obyčejného domu neobyčejný

Takových domů kolem vás stojí spousta. Ve sklepě najdete dílnu, prádelnu se sušárnou, a v tomto případě dokonce domácí wellnes centrum se saunou, přízemí zabírá kuchyň, obývák, toaleta a chodba. Patro slouží jako klidová zóna a nacházejí se zde ložnice a dva hostinské – dříve dětské – pokoje spolu s koupelnou.

Měnilo se skoro vše. Majitelé si přáli zachovat několik kousků z původního obývacího pokoje – v novém interiéru tak zůstala sedačka, kusový koberec, staré piano a krbová kamna. Jinak nechali designérům volné ruce.

Foto: TOTO studio

Obývák před proměnou - do nového interiéru si z něj majitelé vzali pohovku, piano a kusový koberec

Jako dekorace zde zbyly staré masivní dřevěné kufry-bedny. I když šlo jen o doplněk, zalíbila se natolik jejich barva, že celý interiér dostal podle nich barvu palisandrového dřeva. Majitelé nejprve váhali, ale když viděli skutečné vzorky, záměr schválili.

I když – sedačka už to málem měla „spočítané“. „Chtěli jsme pohovku odstavit ode zdi a umístit ji do prostoru, jenže při tom jsme zjistili, že není čalouněná zezadu. A tak jsme zvolili náhradní řešení, místo látky se dala vyrobit palisandrová deska a tou se zadní část obložila. Nikdo nyní nepozná, že to nebyl záměr,“ popisuje jedno úskalí rekonstrukce Věra Tomíčková.

Foto: TOTO studio

Obývací pokoj před proměnou vypadal chaoticky

Palisandr v hlavní roli

Půdorys domu zůstal zachovaný jako před proměnou, jen z kuchyně zmizel barový pult. I když jsou obě místnosti od sebe částečně odděleny zdí, návrháři je propojili použitím stejných barev i materiálů.

Kuchyňský nábytek je vyroben na míru. „Korpusy by byl zřejmě schopný dodat i nějaký klasický výrobce kuchyní, ale dvířka v palisandru nikdo z nich nenabízel. Proto zakázková výroba. Navíc jsme se nemuseli omezovat v návrzích tvarů a velikostí modulů,“ říká architektka. Linka tak mohla dostat i neobvyklý tvar s vyběhlou částí do prostoru, která odděluje kuchyňskou a jídelní část. Stejně tak zaujmou zaoblené koncové díly.

Foto: TOTO studio

S kuchyňskou linkou barevně i materiálově ladí rozkládací jídelní stůl se židlemi

Zajímavé je i použití dvou barev – ve dřevě jsou pouze dolní skříňky, horní mají bílá dvířka. Tmavé dřevo by nahoře vypadalo příliš mohutně a prostor by opticky zahlcovalo. S kuchyňským nábytkem je sladěný i rozkládací jídelní stůl, doplněný čtyřmi nebo šesti bílými židlemi. Ty  byly stejně jako světla nebo spotřebiče pořízeny v běžném obchodě.

Také schodiště je z palisandru, pouze mořené do světlejšího odstínu. Toto dřevo vypadá i tady velmi elegantně a luxusně.

Foto: TOTO studio

Původní schodiště s dřevěným zábradlím

Foto: TOTO studio

Stačilo nahradit dřevěné zábradlí sklem a prostor vypadá mnohem lépe

Vestavěná stěna je nejen originální

V obývacím pokoji zaujme kromě původního piana a červené pohovky do zdi vestavěná stěna s televizí. Důvod je nejen estetický, ale i praktický. „Zapuštěné skříňky jsou originálnější než klasicky přistavené ke stěně. V obývacím pokoji jsme navíc sádrokartonem elegantně zakryli instalace k televizi a přehrávačům a mohli v tomto výklenku použít bodová světla,“ vysvětluje Věra Tomíčková. Stejný prvek – tedy vestavěný nábytek – lze nalézt i na chodbě, kde jsou stejným způsobem řešené knihovny.

Foto: TOTO studio

Obývacímu pokoji po proměně dominuje televizní stěna

Při zařizování ložnice v patře byli autoři návrhu omezeni zkoseným stropem a hůře přístupným prostorem pod ním. Naštěstí není sklon střechy takový, aby hrozilo, že se o něj majitelé ráno při vstávání bouchnou do hlavy.

Foto: TOTO studio

Knihovny na chodbě zůstaly...

Foto: TOTO studio

... jen jsou v novém vestavěném provedení

Součástí ložnice je i pracovní kout, kde si architekti mohli dovolit dva zajímavé prvky – televizi zavěšenou nad stolem, kterou lze sledovat z postele. Kabely jsou ukryté za panelem. Na míru je vyroben i stůl, což je poznat například na takovém detailu, kdy jsou zásuvky osazené v otevřené skříňce. Zde lze odložit tašku na notebook nebo kabelku s tím, že jsou stále při ruce a zároveň vždy uklizené.

Foto: TOTO studio

Grafický návrh ložnice

Proměnou prošel i suterén, kde měli majitelé relaxační místnost se saunou. Ta zůstala. Jen se vyměnil nábytek, a hlavně zde vznikla malá kuchyňka s kávovarem i vinotékou, takže zde jsou při ruce teplé i studené nápoje, které dodávají relaxaci jinou atmosféru.

Foto: TOTO studio

Ve sklepě vzniklo wellness centrum se saunou

Foto: TOTO studio

Po proměně k sauně přibyla malá kuchyňka s vinotékou

Pokud si myslíte, že by podobná obměna slušela i vašemu domu a také byste rádi vsadili a na kvalitní přírodní materiály, mělo by vám zbývat na účtu několik stovek tisíc korun. To je cena přestavby. Jak se vám líbí?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama