Hlavní obsah

Pleťové masky z ledničky. Ušetříte!

Foto: shutterstock.com

Udělejte si masku z přírodních zdrojůFoto: shutterstock.com

Reklama

Dokonalá pleť na obličeji, krku a dekoltu je dar od přírody. Těm, které ho získaly méně, nezbývá než vyživující, zkrášlující a osvěžující látky dodat „násilím“. Naše rada ale zní: Nekupujte drahé kosmetické přípravky, naučte se využívat přírodní zdroje. Jsou levné a potřebné ingredience máte vždy po ruce – ve vaší lednici!

Článek

Ať už zvolíte ovocné, zeleninové či bylinkové kúry, jednoznačně k této chvilce péče patří soustředění a relax, což je možná podstatnější než odstranit nějaký ten pupínek. Navíc námi doporučené dobrůtky na tváři přímo lákají k mlsání, tak pozor na linii!

Péče o tělo je rituál

Antická civilizace dbala stejnou měrou na kulturu ducha i těla. Starověcí Řekové rozvíjeli filozofii krásy a celkového zdraví. Například Hippokrates se zabýval studiem dermatologie (pokožky) a doporučoval správnou stravu, cvičení, koupele a masáže pro zlepšení tělesného zdraví čili pěstování krásy. Římané z péče o tělo udělali vyloženě rituál. V antickém Římě vznikaly první knihy o kosmetice s recepty pro odbarvování i barvení a pomádování vlasů, proti vzniku vrásek, návody na líčení. Teprve později se kosmetika stala průmyslem, který produkuje stále nové produkty, za které můžete utrácet. Trh se zahustil a jako v mnoha odvětvích – vracíme se k přírodě.

Pravidla krášlení

Co dělá kouzla u vaší kamarádky, nemusí být ideální pro vás! Nový zkrášlující prostředek nejdříve vyzkoušejte na malém, méně viditelném místečku pleti. Kdyby náhodou nastala alergická reakce, víte pro příště, kudy cesta nevede, a neodnesete to „opupínkováním" či opuchnutím celého obličeje. Některé ovoce může vyvolat alergické reakce! Jak tedy masku aplikovat?

  • Masku nanášejte na obličej, krk a dekolt, vynechejte ale oblast kolem očí (je citlivá)
  • S maskou na obličeji si užívejte asi dvacet minut a osvěžujte nejen pleť – oddejte se snění
  • Sundávání masky je také obřad – použijte kvalitní vodu, minerálku nebo bylinný odvar
Foto: shutterstock.com

Maska vám vyčistí a osvěží pleťFoto: shutterstock.com

Tipy na pleťové masky z vlastních zdrojů

Mrkvová pro zdravou barvu: Rozšlehaná směs 2 lžic strouhané mrkve smíchaná s 1 žloutkem, lžičkou medu a lžící vepřového sádla. Pleť se celkově napne, posílí a provoní.

Jablková na akné: Očištěné jablko nakrájejte na čtvrtky a povařte ve 200 ml vody. Poté jablko rozmačkejte a vatičkou naneste na obličej. Přirozený prostředek, který nedráždí jako kosmetické přípravky, se aplikuje nejen v dospívání, ale kdykoli se nežádoucí pupínek objeví.

Meruňková pro mastnou pleť: Rozmačkanou meruňku smícháte s citronovou šťávou, lžící olivového oleje, lžící strouhaných mandlí a kozího mléka. Zázračné účinky kozího mléka byly známé už ve starém Egyptě.

Tvarohová omlazující: Dvě lžíce tvarohu a dvě lžíce medu smícháte s jedním žloutkem, lžící ovesných vloček a trochou citronové šťávy.

Vitaminová bomba proti špatnému počasí: Rozmačkaný banán spojíte (můžete použít mixér) se lžící smetany, lžící jogurtu a jedním žloutkem.

Moučná pro suchou pleť: Sezamový olej prospívá ve směsi s rýžovou moukou a mlékem.

Drastická bramborová s minerály a vitaminy: Do klasické bramborové kaše přidejte šťávu z citronu, pomeranče, rajčete a salátové okurky.

Foto: shutterstock.com

Banánová maska vyživí proti ziměFoto: shutterstock.com

Jemná vyhlazující pro citlivou pleť: Spaříte 30 g mandlí, rozmixujete a smícháte se 100 ml mléka a lžičkou olivového oleje.

Fazolová pro muže: Uvaříte a propasírujete šálek bílých fazolí, přidáte lžíci olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy a lžíci medu. Tahle kombinace je určena spíš mužům, kteří pracují fyzicky. Tato směs pomůže zbavit se nečistot v pokožce.

Kvasnicová pro hebkost a energii: Tři lžíce kvasnic smícháte se lžičkou medu a jedním žloutkem, rozmícháte s troškou vlažné vody. Vyjma alergiků jde aplikovat na všechny druhy pleti.

Osvěžující a výživná z broskví: Rozšleháte dvě lžíce broskvové dřeně s jedním bílkem a zahustíte ovesnou moukou. Můžete použít na libovolnou pleť.

Pomerančová na ples: Šťávu z celého pomeranče rozmícháte s dvěma lžícemi tvarohu a vyšlehaným bílkem. Vhodná spíše pro slavnostní příležitosti - třeba před plesem. Pleť krásně vyčistí, vyživí a zjemní.

Hroznová pro problémovou pleť: Rozmixujte 20 bobulek zelených hroznů s jedním bílkem a ¼ grapefruitu, ¼ citronu a ¼ jablka. Používá se pro pleť, která potřebuje živiny, zbavit se akné a vypnout.

Banánová proti zimě: Půl rozmačkaného banánu smícháte se lžící jogurtu a lžící medu. Možno aplikovat i dětem - hodně jedlá maska, která pleť vyživí třeba proti zimě.

Reklama

Související témata:

Načítám