Hlavní obsah

VIDEO: Jak originálně zabalit dárky

Foto: Ondřej Kroutil

Zabalte letos své dárky stylověFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Už je to zase tady. Každý rok se řeší, jak hezky nebo vtipně zabalit to, co nakoupíme pro své blízké. Letos z toho nemusíte mít obavy. S námi budete originální a ještě si tuhle činnost užijete! Pod stromeček můžete darovat i balíček ve tvaru sněhuláka...

Článek

Nakoupit vánoční dárky je někdy problémem číslo jedna, i když zabalit je, je možná ještě těžší úkol – tedy aspoň si to nejdřív všichni myslíme. Ono to ale složité není. Potřebujete jen mít chuť si na to udělat trochu času, obstarat si izolepu a nejlépe i oboustrannou lepicí pásku, balicí papír, nůžky, tavicí pistoli, stuhy a něco na konečné ozdobení díla – dekorační předměty zakoupené v obchodě nebo to, co poskytne příroda: větvičky, šišky, klacíky, suché listí, šípek, ořechové skořápky, lýko či koření (badyán, skořice), nebo námi upečené perníčky…

Jak jsme s floristou balili dárky my, můžete vidět na videu zde:

Připravit nůžky. Začínáme!

Základní postup balení je jasný. Dárečky položte na okraj papíru, abyste odhadli jeho spotřebu, odstřihněte přebytky, zarovnejte okraje malým, asi centimetrovým přeložením, a převiňte papír přes darovanou věc tak, aby se oba konce překrývaly na rubu. Spoj přilepte izolepou, založte okraje v rozích a taktéž zafixujte připravenou lepicí páskou nebo lepidlem. Takový postup znáte skoro všichni. Jenže… Chtělo by to trochu originality… Co si takhle vyrobit vlastní balicí papír, ať je vidět, že dárky jsou věnovány od srdce?

Vlastní balicí papír? Jak originální!

Do brambory otiskněte formičku na perníčky a naznačené linie vyřízněte nožem. Máte tak razítko jedna báseň. Na světlý balicí papír otiskněte jednoduché motivy nebo třeba písmena, jména. A čím? Temperovou barvou či potravinářským barvivem!

Skvělým tipem je i příprava batikovaného papíru. Z kartonu nebo klasické čtvrtky vystřihněte vánoční motivy (stromky, zvonečky, sněhové vločky…), přiložte na sněhově bílý podklad a houbičkou na nádobí namočenou v temperové barvě (naředěné vodou) obarvěte okolí čili vnější linie vystouplých tvarů. Po zaschnutí šablonky sundejte a můžete je dozdobit třpytkami ve spreji. Papír vypadá jako batikované triko!

Foto: Ondřej Kroutil

Dobrým pomocníkem je tavicí pistoleFoto: Ondřej Kroutil

Košile jako obal – pro muže

Pokud se vám ale do vytváření osobitého balicího papíru nechce, zkuste se aspoň poprat s tím, co seženete v obchodě, a vytvořte „z ničeho“ opravdový skvost. Muže potěší, pokud ho obdarujete pánskou košilí. Teda aspoň si bude myslet, že to košile opravdu je!

Na klasicky zabalený dárek obdélníkového tvaru (uvnitř třeba kniha, opravdová košile, bonboniéra) přilepte ze stejného papíru středový proužek asi 2–3 cm široký – poslouží jako podklad pro umístění jakýchkoliv barevných knoflíčků. Ze zbytku původního papíru přeložením vytvořte další, tentokrát dvojitý proužek, který bude po vytvarování do půlkruhu znázorňovat límec. Přilepte k dárečku. Pod něj vtipně umístěte mašličku (ve stejné barvě jako knoflíčky), který symbolizuje motýlka. Není to nic těžkého! Za pár minut je hotovo!

Foto: Ondřej Kroutil

Snadno zabalíte i lahev nebo kulatý dárekFoto: Ondřej Kroutil

A sněhulák pro ženy

Kromě různých vějířů a kornoutků na čele balíčku lze oslnit i jeho samotným tvarem, jak jsme si ukázali na košilovém obalu. A teď je na řadě dárek pro ženy. Pusťte se pro ni směle třeba do sněhuláka!

Nějakou měkkou věc (ponožky, šálu, šátek rolák) zabalte do čistě bílého papíru (tvar válce), okraje upevněte oboustrannou lepicí páskou, a posléze omotejte na dvou místech bílou stužkou, aby vznikly tři části sněhuláka. Na jedné z nich černými tečkami naznačte oči a ústa, po celém těle sněhuláka charakteristické knoflíky. Místo nosu použijte kousek tvrdšího oranžového papíru smotaného do kornoutku, který bude připomínat mrkev. Na hlavu můžete přilepit ještě nějaký klobouček z papíru nebo imitaci hrnečku.

Obecně jde ale využít skoro všeho, co najdete doma. Skvělé jsou i korálky. Lze z nich vytvořit iniciály nebo jména obdarované osoby. Stačí jen trocha lepidla a špetka fantazie.

Velké rozměry se balit nemusí

S malými dárečky si vždycky nějak poradíme, ale co s těmi obrovitými? Taková spotřeba papíru na pračku nebo snad dokonce jízdní kolo, lyže či nábytek většinou převažuje naše možnosti a schopnosti. Jedna z variant je nebalit je vůbec, pouze na ně vtipně upozornit. Krabička nebo dárková taška může obsahovat vzkaz, že tento vánoční dárek leží v komoře, před domem, ve sklepě, pod postelí v ložnici…

Ať už malé, nebo velké dárky, nikdy se nesmí zapomenout na jmenovky, aby se někdo neradoval z dárku, který mu nepatří!

Pokud vás zajímá aktuální móda v balení vánočních dárků a hlavně barvy, florista Honza Komzák k tomu podotýká: „Letošní barevný vánoční trend je fialová v různých odstínech a žhavý trend fialová s oranžovou, respektive všechny její variace: hnědá, okrová." Podle něj ale není nutné se řídit něčím, co se vkusně „tluče“ s interiérem, proto dejte na vlastní cit a styl domova!

Jak originálně dozdobit každý balíček, který vám přijde pod ruku? Podívejte se na naše video! Já jsem se v něm poprala s lahví alkoholu!

Reklama

Související témata:

Načítám