Hlavní obsah

Víkendové vaření: Karamelové řezy

Foto: Petr Makovička

Karamelové řezy vás nadchnou!

Také máte rádi karamel ve všech podobách? A znáte karamelové řezy? Že ne? Tak to pro vás mám výborný tip! Lehké karamelové řezy trochu „říznuté“ rumem se rozhodně neřadí mezi suché moučníky a lehkou pikantnost jim navíc dodá višňový džem. Pokud chcete vědět, jak na ně, rozhodně čtěte dál, další díl Víkendového vaření s Markétou právě začíná.

Článek

Pokud čekáte návštěvu, jsou řezy ideální inspirací. Lehká ovocná chuť doplněná karamelem je neodolatelná. Zkrátka super kombinace k odpolednímu čaji nebo kávě.

Na korpus budete potřebovat: 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 4 lžíce teplé vody Na povrch: kyselejší džem (višňový, rybízový), 1,5 balíčku piškotů, 100 ml rumu, 50 g kvalitní hořké čokolády, 10 g stoprocentního tuku (např. Omega) Na krém: 1 plechovku karamelového salka, 250 g tučného tvarohu, 1 karamelový pudinkový prášek, 400 ml mléka

Foto: Petr MakovičkaTohle budete potřebovatJak na korpus?

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s moučkovým cukrem a šlehejte je tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Během šlehání přidávejte po lžících teplou vodu. K vyšlehaným žloutkům přidejte mouku a promíchejte, aby se ingredience spojily v husté těsto. Z bílků ušlehejte tuhý sníh (fígl pro opravdu tuhý sníh najdete ve článku Stop kuchyňským nehodám!) a opatrně vmíchejte do těsta, aby zůstalo provzdušněné.

Foto: Petr Makovička

Cukr nechte rozpustit ve žloutcích

Foto: Petr Makovička

Sníh by měl být opravdu tuhý

Vyšší pekáček nebo menší plech vyložte pečicím papírem a těsto rovnoměrně rozetřete. Dejte péct do trouby při 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Po upečení nechte vychladnout. Když je korpus studený, pokapejte povrch trochou rumu – rum můžete naředit s vodou 1 : 1. Povrch pomažte kyselejším džemem.

Foto: Petr Makovička

Sníh jen zlehka vmíchejte do těsta

Foto: Petr Makovička

Povrch pomažte džemem a rumem

Jemný pudinkový krém

V kastrůlku zahřejte 2/3 mléka a ve zbylém množství rozmíchejte pudinkový prášek. Za stálého míchání metlou vlijte rozpuštěný puding do horkého mléka. Důkladně promíchejte, aby vám nevznikly hrudky. Vařte asi jednu minutu, pak puding dejte stranou vychladit. Občas promíchejte, aby se na povrchu neudělal škraloup. Až vychladne, tak pomocí šlehače vmíchejte tučný tvaroh a karamelové salko. Podle potřeby doslaďte.

Foto: Petr Makovička

Do pudinku přidejte tvaroh a karamelové salko

Povrch korpusu potřený marmeládou poklaďte piškoty, které jste nechali chvilku namočené v rumu. Piškoty by ale neměly být úplně nasáklé. Jako poslední vrstvu namažte karamelový krém. Na ozdobu si připravte čokoládu. Použijte kvalitní hořkou s alespoň 70 % kakaa.

Foto: Petr Makovička

Piškoty by neměly být rozmočené

Foto: Petr Makovička

Můžete použít jednu velkou nebo více malých forem

Čtverečky čokolády rozehřejte a přidejte stoprocentní tuk (např. Omega). Promíchejte, aby se hmota spojila, a pomocí lžíce nebo zdobicího pytlíku vyšperkujte řezy podle fantazie. Nechte ztuhnout v ledničce nejlépe přes noc. Na talíři můžete zdobit zbylou čokoládou nebo třeba šlehačkou.

Foto: Petr Makovička

Rozpouštějte čokoládu s vysokým obsahem kakaa

Foto: Petr Makovička

Dozdobte čokoládou a máte hotovo!

Tipy a triky od Markéty:

  • Do karamelového krému můžete vmíchat 100 g másla, bude jemnější.
  • Pokud děláte řezy pro děti nebo řidiče, použijte raději rumovou tresť.
  • Máte-li doma menší zapékací misky, zkuste si korpus připravit na plechu a po upečení rozkrojit na kusy, aby přesně zapadaly do mističek. Každému můžete vyrobit vlastní porci a povrch ozdobit pokaždé jinak. Třeba kousky karamelu, který si připravíte z cukru a vody. Ještě teplý nalijete na mikrotenový sáček a necháte ztuhnout. Nalámete na větší kusy, a ozdoba je hotová!
  • Uvařili jste řidší puding? Nevadí. Aby krém ztuhl, přidejte trochu másla a želatinový ztužovač. Připravíte ho podle návodu na zadní straně.
  • Místo rumu na korpus můžete použít jiný likér nebo nějaký ovocný sirup.
  • Jestliže neseženete karamelové salko, můžete si ho vyrobit doma. Plechovku sladkého kondenzovaného mléka dejte na dvě hodiny vařit na mírný oheň. Plechovka musí být stále ponořená, v případě potřeby vodu dolévejte. Po uvaření nechte v hrnci v téže vodě vychladnout.
Foto: Petr Makovička

Pustíte se do téhle dobroty i vy?

Postup je sice trochu náročnější, ale až zákusek ochutnáte, určitě si ho zařadíte na seznam vašich oblíbenců.

Také „ujíždíte“ na karamelu a všech jeho podobách? Jaké zákusky máte rádi vy? Těším se na vaše tipy v diskusi pod článkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC