Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Uvařit dnes dobré, rychlé a plnohodnotné jídlo, při kterém nezašpiníte tunu nádobí a na kterém si ppochutnáte, je umění. Zkuste třeba mexickou quesadillu, tentokrát ji připravte s lososem.

Neuvedeno
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Náplň
  • 1 špetka pepře
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 ks avokáda
  • 1 hrst mixu listových salátů
  • 1 lžička soli
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 hrst pórku
  • 200 g ementálu
  • 200 g lososa
  • 2 ks tortilly
Limetková omáčka
  • 2 ks žloutků
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 225 ml olivového oleje
  • 2 lžičky cukru
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 20 ml šťávy z limetky
  • 3 lžíce 30% zakysané smetany
Článek
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Postup

01.

Čerstvého lososa nakrájejte na malé kousky a pokapejte šťávou z jednoho citronu, nechte chvíli marinovat. Na rozpálené pánvi opékejte asi 2 minuty, aby se zatáhl. Přidejte rozklepnuté vejce, sůl a pepř. Okořeňte čerstvým nasekaným koprem a rozdělte do tortill, vždy na jednu polovinu placky.

02.

Pórek nakrájejte na tenká kolečka a sýr nastrouhejte na hrubo. Přidejte k lososu. Druhé straně tortilly překlopte a dejte do trouby zapéct pod gril. Trvá to asi 5 minut při 180° C. Losos se nesmí vysušit.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Do vyšší mísy rozklepněte dvě vejce, přidejte hořčici, cukr, strouhaný zázvor, šťávu z limetky, nasekaný koriandr, sůl a pepř a míchejte. Za stálého šlehání přidávejte postupně olej, dokud omáčka nemá majonézovou konzistenci. Na závěr do dipu zamíchejte zakysanou smetanu a dejte chladit. Salátové listy omyjte a zbavte vody. Měly by být téměř suché.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Další tipy

Ryba by měla být čerstvá a ze steakové části, která je bez kostí. Tortilly kupte větší jako na twistter, jen je přeložíte na půlky, a pak rozdělíte na dvě porce. Dnes je seženete běžně v supermarketu.

Zbyla vám limetková omáčka? V lednici vydží i týden a je skvělá do všech možných salátů nebo jako příloha k masu. Losos by se neměl moc dlouho upravovat, byl by pak moc vysušený a pokrmu by to na chuti rozhodně nepřidalo.

Avokádo nekupujte přezrálé, je lepší, když nebude tak mazlavé, aby se dalo krásně krájet na kostičky. A nezapomeňte ho pokapat citronovou šťávou, jinak vám zhnědne. Pokud

Tex-mex quesadilla: Papriku a cibuli nakrájejte na proužky a orestujte na pánvi. Kuřecí prsíčko ogrilujte nebo orestujte vcelku, a pak nakrájejte na nudličky a přidejte k zelenině. Doplňte černými fazolemi z plechovky a naplňte tortily. Posypte nastrouhaným sýrem podle chuti (ideální je sýr Taco, který se v původním receptu používá) a zapečte v troubě. Stačí zhruba 4 minuty.

Ořechová quesadilla se špenátem: Špenát spařte na pánvi a ochuťte nadrobno nasekaným česnekem. Ke špenátu přidejte feta sýr, jarní cibulku a nasekané vlašské ořechy, naplňte tortilly a zapečte krátce v troubě.

Quesadilla se skořicí: Tortillu pomažte sýrem žervé nebo ricottou, posypte hnědým cukrem a skořicí a překlopte. Na pánvi ji osmažte z obou stran na rozpáleném másle a za tepla podávejte.

Quesadilla s kozím sýrem: Tortilly posypte rozdrobeným kozím sýrem, přidejte pokrájené hrušky a pražené vlašské ořechy. Překlopte a na pár minut nechte zapéct v troubě.

S mletým masem a pálivými jalapeños: Tortillu naplňte směsí oblíbeného mletého masa, přidejte nasekané jalapeños papričky, zasypte strouhaným cheddarem a zapečte.

Tyhle báječné mexické tortily mají velkou výhodu – nespočet variací, čím se dají naplnit. Fantazii se meze nekladou, a pokud vás nic nenapadá, inspirujte se třeba mými tipy na další náplně!

Reklama

Související témata:

Načítám