Hlavní obsah

Víkendové vaření: Skvělá quesadilla

Foto: Petr Makovička

Pochutnejte si na quesadille s lososem!

Uvařit dnes dobré, rychlé a plnohodnotné jídlo, při kterém nezašpiníte tunu nádobí, je umění. A ještě abyste neopakovali pět stálic na vašem jídelníčku, to už je snad i zázrak! Ale od toho jsem tu já a mám pro vás další tip na skvělý oběd nebo večeři. Zkuste se mnou mexickou quesadillu, tentokrát s lososem. Pozor, další víkendové vaření s Markétou začíná!

Článek

Tenhle pokrm považují Mexičané za fast food, což nezní moc dobře. Pokud to ale srovnáte s hranolkami smaženými na přepáleném oleji nebo super tučnou klobáskou ze stánku, tak vězte, že tohle můžete s klidem zařadit do svého zdravého jídelníčku, a ještě si skvěle pochutnáte. A jak na tyhle báječné plněné placky z tortill? Čtěte dál!

Foto: Petr Makovička

Potřebné suroviny

Na quesadillu s lososem a limetkovou omáčkou pro 4 osoby budete potřebovat: 2 velké tortilly (velikost na twistter), 200 g lososa, 200 g sýra ementálského typu nebo cheddaru, hrst pórku, šťávu z jednoho citronu, 1 vejce, hrst kopru, sůl a pepř, mix salátů (polníček, římský salát, baby špenát, rukola), avokádo, 200 g cherry rajčátek Na limetkovou omáčku: 2 žloutky, 2 lžičky hrubozrnné hořčice, 225 ml oleje, 2 lžičky cukru, 2–3 cm strouhaného zázvoru, šťáva z jedné limetky, hrst koriandru, 3 lžíce zakysané smetany

Jemný losos

Čerstvého lososa nakrájejte na malé kousky a pokapejte šťávou z jednoho citronu, nechte chvíli marinovat. Na rozpálené pánvi opékejte asi 2 minuty, aby se zatáhl. Přidejte rozklepnuté vejce, sůl a pepř. Okořeňte čerstvým nasekaným koprem a rozdělte do tortill, vždy na jednu polovinu placky. Pórek nakrájejte na tenká kolečka a sýr nastrouhejte na hrubo. Přidejte k lososu. Druhé straně tortilly překlopte a dejte do trouby zapéct pod gril. Trvá to asi 5 minut při 180° C. Losos se nesmí vysušit.

Foto: Petr Makovička

Čerstvého lososa opékejte jen krátce

Foto: Petr MakovičkaK masu přidejte i koprFoto: Petr MakovičkaDo tortill patří i strouhaný sýrFoto: Petr MakovičkaA může se zapékat!Svěží limetková omáčka

Do vyšší mísy rozklepněte dvě vejce, přidejte hořčici, cukr, strouhaný zázvor, šťávu z limetky, nasekaný koriandr, sůl a pepř a míchejte. Za stálého šlehání přidávejte postupně olej, dokud omáčka nemá majonézovou konzistenci. Na závěr do dipu zamíchejte zakysanou smetanu a dejte chladit. Salátové listy omyjte a zbavte vody. Měly by být téměř suché.

Foto: Petr Makovička

Základ na limetkovou omáčku

Foto: Petr Makovička

S ručním šlehačem je to za chvilinku hotové

Foto: Petr Makovička

Na pecku použijte nůž

Foto: Petr Makovička

Salát z avokáda nemá chybu!

Tipy a triky od Markéty:

  • Ryba by měla být čerstvá a ze steakové části, která je bez kostí.
  • Tortilly kupte větší jako na twistter, jen je přeložíte na půlky, a pak rozdělíte na dvě porce. Dnes je seženete běžně v supermarketu.
  • Zbyla vám limetková omáčka? V lednici vydží i týden a je skvělá do všech možných salátů nebo jako příloha k masu.
  • Losos by se neměl moc dlouho upravovat, byl by pak moc vysušený a pokrmu by to na chuti rozhodně nepřidalo.
  • Avokádo nekupujte přezrálé, je lepší, když nebude tak mazlavé, aby se dalo krásně krájet na kostičky. A nezapomeňte ho pokapat citronovou šťávou, jinak vám zhnědne.
  • Pokud nemáte gril, nevadí. Tortilly jen zapečte v troubě nebo osmažte na másle na pánvi.
Foto: Petr Makovička

Dobrou chuť!

Tipy na jiné náplně

Tex-mex quesadilla–Papriku a cibuli nakrájejte na proužky a orestujte na pánvi. Kuřecí prsíčko ogrilujte nebo orestujte vcelku, a pak nakrájejte na nudličky a přidejte k zelenině. Doplňte černými fazolemi z plechovky a naplňte tortily. Posypte nastrouhaným sýrem podle chuti (ideální je sýr Taco, který se v původním receptu používá) a zapečte v troubě. Stačí zhruba 4 minuty.

Ořechová quesadilla se špenátem–Špenát spařte na pánvi a ochuťte nadrobno nasekaným česnekem. Ke špenátu přidejte feta sýr, jarní cibulku a nasekané vlašské ořechy, naplňte tortilly a zapečte krátce v troubě.

Quesadilla se skořicí–Tortillu pomažte sýrem žervé nebo ricottou, posypte hnědým cukrem a skořicí a překlopte. Na pánvi ji osmažte z obou stran na rozpáleném másle a za tepla podávejte.

Quesadilla s kozím sýrem–Tortilly posypte rozdrobeným kozím sýrem, přidejte pokrájené hrušky a pražené vlašské ořechy. Překlopte a na pár minut nechte zapéct v troubě.

S mletým masem a pálivými jalapeños–Tortillu naplňte směsí oblíbeného mletého masa, přidejte nasekané jalapeños papričky, zasypte strouhaným cheddarem a zapečte.

Tyhle báječné mexické tortily mají velkou výhodu – nespočet variací, čím se dají naplnit. Fantazii se meze nekladou, a pokud vás nic nenapadá, inspirujte se třeba mými tipy na další náplně!

Máte rádi mexickou kuchyni? A pokud ano, co vám chutná nejvíce? Zkusíte náš tip na rychlý oběd? Napište mi do diskuse nebo na e-mail.

ynezorPumanzeSaNyknalC