Hlavní obsah

Mýty o vlasech - nevěřte nesmyslům!

Foto: shutterstock.com

Bujnou kštici nepodpoříte častějším stříhánímFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodíte pravidelně na stříhání, protože věříte, že vám pak vlasy rychleji porostou? Zkoušíte pořád další a další přípravky, aby si vaše hříva nezvykla na jednu značku?... Jestliže jste alespoň jednou odpověděla ano, podívejte se s námi na nejčastější mýty o vlasech!

Článek

Následující „poučky“ jsou mezi lidmi hodně rozšířené, ovšem vy je můžete s klidným svědomím vypustit z hlavy. Jsou totiž nesmyslné!

1. Chcete delší vlasy? Stříhejte!

Vědecké studie to několikrát vyvrátily a přesto tomuto mýtu pořád věří plno z nás. „Pokud se necháte pravidelně stříhat, vyhnete se ošklivě roztřepeným konečkům. A s dobrým střihem bude navíc vaše hříva působit hustějším dojmem," říká kadeřnice Šárka Almanová. Dlouhovláska se z vás ale nestane. Ať uděláte s konečky cokoli, nemůžete tím ovlivnit cibulku, ze které vlas vyrůstá! Vlasy poporostou v průměru o centimetr měsíčně. To, jak rychle nebo pomalu rostou zrovna vám, je dáno geneticky.

2. Vlasy by se měly mýt dvakrát!

Pokud si myjete hlavu často, bohatě stačí, když si vlasy opláchnete jednou. Dvojitou lázeň jim dopřejte pouze v případě, že z nich musíte dostat nánosy laku. Dvojí šampónování si vymysleli výrobci, aby zvýšili spotřebu svých produktů.

3. Roztřepené konečky spraví sérum

Zklameme vás, ale roztřepené konečky už nic nezachrání. Vlasové přípravky mohou vlas obalit a rozdvojení tak není chvilku vidět, ale po umytí se vše vrátí do původní podoby. Jakmile si všimnete, že se vám vlasy třepí, objednejte se na zastřižení. Zázračné přípravky, které konečky záhadným způsobem zocelí, nechte v regálu.

4. Mýt vlasy denně? Téměř zločin!

Druhý den po mytí máte mastnější vlasy, ale snažíte se vytrvat, abyste hřívu šetřila? Žádný strach! Ani dennodenní mytí vaší kštici neuškodí! Používejte ale jemnější šampony a vlasy nedrhněte dvakrát. Našamponovat si můžete jen vrchní část hlavy a na sušší konečky nanést pouze kondicionér.

Foto: shutterstock.com

Pěnivost šamponu nesouvisí s kvalitouFoto: shutterstock.com

5. Domácí stříhání je tabu!

Pokud máte rovné vlasy a chcete je jen nepatrně zkrátit, můžete si posloužit i sama, případně poprosit šikovnou kamarádku. Jen si dejte pozor na to, čím střiháte. Téměř tupé nůžky, které vám leží několik let doma, jsou opravdu nevhodné. Pořiďte si ostré, kadeřnické nůžky, které vlasy nepoškodí.

6. Před spaním si vlasy pročešte – stokrát!

Věříte, že když se bude každý večer poctivě česat, dočkáte se lesklé hřívy? To je nesmysl. Přílišné česání je naopak nevhodné – vlasy oslabuje a jsou rychleji mastné.

7. Šampon musí pořádně pěnit!

Možná máte pocit, že když váš přípravek nepění, nefunguje, ale není tomu tak. Některé šampony téměř nepění a jedná se přitom o profesionální a kvalitní přípravky.

8. Vlasové přípravky se musí střídat

Pokud vám vyhovují, není k tomu důvod. Nebojte se toho, že by si vlasy „zvykly". Občas se stane, že vám šampon nebo kondicionér přestane vyhovovat, na vině nejsou přípravky, ale vaše vlasy, které se mohou začít chovat jinak (např. během těhotenství, po zimě atd.)

Různé polopravdy se objevují bohužel i v médiích. Ještě stále totiž jsou mezi námi – převážně starší – kadeřnice, které podobné rady zaslechly a nebojí se je prezentovat. K odhalení některých „zaručeně pravdivých“ tipů vám přitom postačí jen selský rozum.

Reklama

Související témata:

Načítám