Hlavní obsah

Všichni žijeme v jednom světě

Foto: jedensvet.cz

Václav Havel, český symbol svobodyFoto: jedensvet.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod patronátem Václava Havla se již pojedenácté uskuteční celorepublikový filmový festival dokumentárních filmů. Nese název Jeden svět a zaměřuje se na svobodu a lidská práva. Pro rodiče s dětmi je dokonce připraven speciální program.

Článek

V průběhu března a dubna bude probíhat ve 29 městech po celé České republice soutěžní festival dokumentárních filmů Jeden svět. Ta hlavní část začne už 11. března a potrvá až do 19. 3. Za tu dobu nabídne divákům kolem 120 filmů z celého světa, zaměřených především na politickou angažovanost, sociální témata a lidská práva. Letos organizátoři dávají prostor i dalším aktuálním tématům, jak jsou voda, plyn, energetika, oteplování nebo finanční krize.

Hlavním pražským filmovým centrem bude tradičně kino Lucerna. Mezi další festivalová kina patří např. Světozor, Divadlo Archa, Městská knihovna nebo Divadlo Minor. Pokud přece jen nestihnete do kina zajít, můžete sledovat až 22 celovečerních filmů v plné délce přímo na webu České televize. Všechny zaznamenávají proměny, kterými prošla Evropa za posledních 20 let. Organizátoři se tak snaží oslovit i skupinu dnes 20letých lidí, kteří už vyrůstali ve svobodné zemi.

Ceny budou udíleny v několika kategoriích. Z těch hlavních to bude např. Cena za nejlepší film, Cena za nejlepší režii a také cena Máte právo vědět. Porota, která tuto poslední jmenovanou cenu udělí, nebude složena z filmových odborníků, ale ze statečných jednotlivců, kteří porušování práv zažili na vlastní kůži. Budou o ni soutěžit filmy, které upozorňují na neznámá nebo zamlčovaná témata týkající se lidských práv.

Foto: jedensvet.cz

Z filmu René Heleny TřeštíkovéFoto: jedensvet.cz

Předsedkyní této poroty bude speciální host - Yoani Sánchez. Tato kubánská blogerka se před několika měsíci rozhodla, že světu popíše skutečnou situaci na Kubě. Její virtuální deník Generación Y je populární po celém světě a naleznete v něm příspěvky v mnoha světových jazycích, dokonce i v češtině. Za svůj počin byla časopisem Time zařazena mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.

Z českých dokumentárních filmů budete moci zhlédnout např. snímek Heleny Třeštíkové René, film Ivetka a hora od Víta Janečka, dokument režisérky Jany Ševčíkové z arménského města s názvem Gyumri či Zapomenuté transporty do Polska Lukáše Přibyla.

Program pro ty nejmenší diváky nabídne Divadlo Minor, jsou pro ně připraveny speciální filmové balíčky krátkých filmů. Ani rodiče však nepřijdou zkrátka. Pokud večer nemáte nikoho, kdo by vaše malé ratolesti pohlídal, můžete využít dětského koutku. Děti si budou hrát a vy si zatím v klidu vychutnáte projekci a následující diskuzi k filmu.

Jak vidí dokumentaristé dnešní svět? A jak ho vidíte vy? Festival je ideální příležitostí k tomu dozvědět se novinky a vyjádřit se k nim. Pomůže vám dotvořit pohled na svět a hlavně upozorní na to, co alibisticky přehlížíme s tím, jak moc je nám to vzdálené. Bezpráví a nesvobodu.

Foto: jedensvet.cz

Plakát k festivalu Jeden světFoto: jedensvet.cz

Jeden svět 2009: 11. - 19. 3. 2009 Celorepublikový festival dokumentárních filmů Vstupné na jeden film: 70 Kč Stránky kubánské blogerky: desdecuba.com/generaciony_cz/ jedensvet.cz

Reklama

Načítám