Hlavní obsah

Vůně másla vyvolává vzpomínky na dětství

Foto: České ghíčko s.r.o.

Naše babičky přepouštěly máslo, aby jim dlouho vydrželoFoto: České ghíčko s.r.o.

Návštěva u prarodičů byla vždy nedílnou součástí vánočních svátků. Na co jste se nejvíc těšili? Samozřejmě na babičku s dědou, nejspíš i na nějaký ten dárek a možná teď po letech patří mezi nejživější vzpomínky i vůně všech těch dobrot, které čekaly v kuchyni na nazdobených mísách, až je konečně ochutnáte.

Článek

Podobné vzpomínky máme asi všichni, kdo jsme měli to štěstí a mohli v dětství spolu s rodiči navštěvovat o Vánocích babičku s dědou. Kromě spousty jiných zážitků se asi každému z nás vybaví i ty skvělé dobroty, kterými nás babička vždycky pohostila.

„Je to tak, všechna jídla od babičky skvěle chutnala a krásně voněla. Možná jsme si potají říkali, čím to je, že je ten babiččin bramborový salát o tolik chutnější než ten ze školní jídelny… A ty řízečky! Nadýchané a nádherně křupavé! I já jsem až po letech zjistila, čím to bylo, že byla všechna ta jídla tak skvělá. Babička totiž nepoužívala žádný jiný tuk než přepuštěné máslo. Zadělávala s ním i těsta na cukroví – proto tak krásně vonělo!“ říká Andrea Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka, která se před osmi lety rozhodla vrátit ghí do hry.

Foto: České ghíčko s.r.o.

Ghí je vhodné k tepelné úpravě pokrmů, nepřepaluje seFoto: České ghíčko s.r.o.

Jednička mezi tuky

Už v dobách našich babiček mělo přepuštěné máslo oproti jiným tukům mnoho výhod – nepřepalovalo se, dalo se s ním vařit, smažit, mastit nebo na něm opékat, a navíc vydrželo dlouho bez chlazení. A to bylo v době, kdy naše babičky ještě neznaly chladničky, hodně důležité!

Foto: České ghíčko s.r.o.

Ghí je k dostání i v BIO kvalitěFoto: České ghíčko s.r.o.

Dnes se k přepuštěnému máslu všichni rádi vracíme. Ghíčko, jak nyní přepuštěnému máslu říkáme, si to totiž opravdu zaslouží. Také už o něm hodně víme. Třeba, že má vysoký kouřový bod – až 250 ℃, takže se ani při vysokých teplotách nepřepaluje a nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků. „Navíc neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, kterých je, bohužel, stále více,“ upozorňuje Andrea Dostálová z Českého ghíčka, která na vaření s ghí nedá dopustit. I proto se s námi podělila o jeden výborný vánoční recept.

Foto: České ghíčko s.r.o.

Ghí se vyrábí i ochucené, např. skořicí a vanilkouFoto: České ghíčko s.r.o.

Ghí v moderní kuchyni

Nebojte se ghíčko použít i v novějších receptech. Skvěle nahradí máslo při pečení cukroví, obzvlášť pokud pečete pro alergiky. V základním receptu snížíte množství zhruba o třetinu, je to přeci jen čistý tuk. Ochucené ghí tak použijte konkrétně pro získání unikátní chuti.

Tip

Čisté Ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč), Bio Ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč) i všechna ochucená ghí (220 ml za 155 Kč) koupíte na České ghíčko. Bez chlazení vám vydrží celý rok!

Foto: České ghíčko s.r.o.

Ghí neobsahuje laktozu a kasein, je vhodné i pro alergikyFoto: České ghíčko s.r.o.

Načítám