Hlavní obsah

Vyberte si top, aby vám to slušelo!

Foto: Thinkstock

Ramínka volte raději širšíFoto: Thinkstock

Reklama

Četla jsem si diskusi pod články o módě. A zjistila jsem, že některým z vás se současná móda nelíbí, protože modely nejsou slušivé, lichotivé k postavě. Ani já nejsem střihy topů nadšená. Těžko se mi hledá správný kousek k mé postavě. Jak a podle čeho si tedy správně top vybrat?

Článek

I když je období slev, tedy ceny neobvykle příznivé a nabídka široká v barvách a vzorech, vybrat si není snadné. Nabízí se totiž převážně áčkový střih či tunika rozvolněná přes bříško s prádlovými ramínky a jestli vám právě tohle nesluší, budete víc hledat než vybírat.

Představte si, co chcete „ulovit"

Než vyrazíte na nákup, měla byste mít jasno, k čemu top budete nosit – k sukni nebo kalhotám? Nejhůř se totiž nakupuje, když chcete, aby se nový kousek hodil ke všemu. Nakonec ulovíte nějakého kočkopsa, který perfektně nesedne k ničemu. Mnohem lepší je chtít doladit jednu konkrétní sukni nebo kalhoty, které ráda nosíte. Vytvoříte si tak outfit, který si zamilujete. A úplně nejhůř dopadá nakupování, když jdete jen tak bez konkrétního cíle podívat se, jestli by se vám něco nelíbilo. Často to dopadne tak, že přinesete domů věc, která se nehodí absolutně k ničemu.

Víte, jaká ramínka sluší právě vám?

Pozor na prádlová ramínka, opravdu nesluší každé ženě. Když jsou vaše ramena širší nebo „oplácanější“, nejsou pro vás zrovna to pravé. Mnohem víc vám budou slušet široká, protože rozbijí plochu mezi krkem a koncem ramene. Tenká ramínka důrazněji upozorní na to, že nechodíte vzpřímeně, jak máte. Ne že by to jiné oblečení zcela zakrylo, ale u těch tenkých je to nejviditelnější.

Nemáte-li postavu nad 170 cm, uberou vám áčkové střihy další centimetry. A v případě, že máte štíhlý pas a opravdu ženské, zakulacené boky, nebude vám to slušet. Pro vás by byl vhodný právě definovaný pas.

Foto: Thinkstock

Výstřih záleží na tvaru obličeje a krkuFoto: Thinkstock

Vyvýšený pas (pas těsně pod prsy) sice prodlouží nohy, ale v případě většího poprsí a krátkého masivního krku budete vypadat, jako když vám hlava vyrůstá z prsou – prostě proporcionálně to nebude vypadat pěkně.

V případě, že máte plné košíčky B a výše, vypadáte v žabičkovém nabírání jako kojná. Velká prsa jsou chtěná a žádaná, ale ne ve tvaru, který dovede řasení do gumy.

Z barev si můžete vybrat odstíny fialové, růžové, hnědé, modré, tyrkysové, ale i oranžové a žluté, ze vzorů se nejčastěji objevují květinové.

Jaký tvar výstřihu?

Důležitý je také výstřih topu. Vybírá se podle délky krku, tvaru obličeje a brady. V případě kratšího krku je lepší volit výstřihy do tvaru „V“, kulatý a vodorovný střih vám labutí šíji neudělá. Máte-li hranatou bradu, je lepší zakulacený typ výstřihu, tj. ovál nebo lodička. Naopak se zakulacenou bradičkou vám bude slušet hranatý tvar. Obrazce, které vytváří výstřih a brada, by se neměly překrývat.

Snad se vám povede vybrat ten pravý top pro sebe lépe než mně. Já jsem ten svůj hledaný svršek nenalezla. Budu muset počkat, až začne být móda lichotivá k malým postavám a plnějším tvarům.

Reklama

Načítám