Hlavní obsah

Jarní úklid: bez milosti vyhazujte!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Provětrejte skříně, prospěje to i vaší dušiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praskají vám skříně nacpané starými kabáty a boty se už nevejdou do botníku? Vyhazujte ve velkém a bez pardonu - pomůžete tak nejen pořádku v bytě, ale i ve vlastní duši. Jarní úklid k tomu dává ideální příležitost.

Článek

Stará poučka praví: Co jsi neměla na sobě dva roky, to už neoblékneš nikdy. Samozřejmě výjimky existují - plátěná noční košilka z babiččina věna mi v mých sedmnácti letech posloužila jako letní šaty, které mi tehdy záviděly všechny spolužačky. Jenže ruku na srdce: kolik z naší garderoby může bez úhony přečkat několik desetiletí ve skříni?

Prozradím vám tajemství: Devadesát devět procent z nich se nehodí nikdy, jen zbytečně zabírá místo. A to nejen ve skříních, ale i ve vaší duši. Přiznejte si, že některé hůř dostupné regály už ani neotvíráte, protože v nich leží kabát, který je vám už dávno malý, sukně, kterou jste si chtěla zkrátit, a keramický slon od pratety k vaší první svatbě. Od té doby jste absolvovala promoci, rozvod i další svatbu, ale vyhodit nic z přeplněné police jste se neodhodlala. Kdykoliv ji tak omylem otevřete, černé svědomí vás donutí k dalšímu závazku: jen co budu mít chvilku času, tak...

Noční můra: slon v hubertusu

A v tom to právě vězí. Chvilku zbytečného času nebudete mít nikdy, vždycky tu bude řada důležitějších povinností... Keramický slon oblečený do starého hubertusu tak může po čase přerůst v solidní noční můru. Inkriminovanou skříň začnete obcházet obloukem a černé svědomí z nedouklizeného bytu poroste dál, až nabude rozměru občasného černého mraku, který vás dusí před svítáním. Jedinou pomocí může být okamžitá akce: přistavte banánovou krabici (anebo možná dvě) a všechny předměty, které už delší dobu nepoužíváte, do ní bez milosti odložte.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyhoďte to, co vám zabírá místoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Feng-šuej pro laiky

Jarní úklid je ideální příležitostí uklidit si v bytě a tím pádem i v duši. Ostatně ani v současnosti tak populární teorie feng-šuej neříká v zásadě nic jiného. Zbytečné předměty zatěžují náš domov a nedovolí nám volně se nadýchnout. Pokud se zbavíte všeho, co nepotřebujete, vyniknou o to víc ty, které máte rády. Nevyhazujete zbytečné dárky k narozeninám nebo k výročí jen proto, že se bojíte o city dárců? Pokud leží skleničky nebo mixér už několik let nevybalené v krabici na dně skříně, zřejmě se nic nestane, když je odvezete do bazaru. Ale především: váš byt se rázem stane přehlednějším, volnějším a „mladším". A co víc, omlazující kúra se podepíše i na vás. Vyzkoušejte a uvidíte.

Související témata:

Načítám