Hlavní obsah

Jak uspět v personální agentuře

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Musíte přesvědčit, že jste vhodný kandidátFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Dneska bychom vás rádi pozvali na malý výlet do personální agentury, abyste si mohli udělat představu o tom, co se stane s vaším životopisem, když ho tam odešlete. A víte, jak zvýšit šanci na to, aby se jím opravdu někdo zabýval?

Článek

Časopis Uzlíček srpen 2008

Běžná personální agentura zaměstnává většinou několik konzultantů a jednu či více asistentek. Některé agentury jsou lokální, zaměřené převážně na trh práce v blízkém okolí, další jsou celostátní nebo i nadnárodní. Někdy jsou malé agentury řízeny jen jedním člověkem, personální konzultant si je sám sobě ředitelem i manažerem a dost možná si i sám sobě asistuje. Která z agentur je lepší, se jednoznačně nedá říct, záleží na vašich požadavcích a konkrétním přístupu.

Jste ochotni stěhovat se za prací?

Personální agentura přijímá životopisy od uchazečů o práci, a ty potom ukládá do databáze. Mnohé dnes mají na svých webových stránkách formulář na doplnění vaší pracovní historie a dalších údajů, který se pak rovnou uloží do jejich interní elektronické databáze. Určitě se vyplatí do této databáze zaregistrovat, později pak můžete měnit svoje údaje dle aktuální situace.

Co by vás mělo zajímat, je působnost agentury. Dejte si pozor, abyste se nezaregistrovali do takové, která pokrývá jen Olomouc, když máte zájem najít si práci v Českých Budějovicích. To samé platí při samotném vyplňování údajů. Opravdu se zaměřte jen na region, kde chcete najít práci, nemá cenu zaškrtnout políčko „celá ČR", když je vám jasné, že dojíždění je pro vás nemožné. Nebojte se, že tak o něco přijdete, právě naopak, budou vám přicházet daleko konkrétnější nabídky.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nikdo se neozval? Zkuste to znovuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

O kolik peněz si mám říct?

Personální agentura pracuje s podniky, které hledají zaměstnance, a buď svěří tento úkol jenom agentuře, a tím pádem nabídku této firmy nikde jinde neuvidíte, nebo inzerují firma i agentura stejnou pozici. Stává se, že v případě, že agentura nemá uzavřenou smlouvu o exkluzivitě, inzeruje jednu a tu samou pozici hned několik personálních agentur najednou.

Úspěšná agentura najde kandidáta, který potom nastoupí do podniku jako zaměstnanec a dostane za něho od firmy zaplaceno. Odměna, kterou inkasuje za nalezení vhodného pracovníka, je téměř vždy přímo úměrná výši platu budoucího zaměstnance. To pro vás může být přínosné, protože sama agentura se bude snažit vyjednat vám co nejvyšší plat nebo poradí, o kolik si máte říct, abyste byli na úrovni srovnatelné s ostatními zaměstnanci.

Jak se dostat na hromádku „Pozvat na pohovor"?

Konzultant hledá vhodné kandidáty na volné pozice, které má aktuálně „otevřené", takových pozic může mít několik, třeba 5-20. Na jeho stole se denně objeví až desítky nových životopisů, které musí pročíst, takže to opravdu s délkou vašeho CV nepřehánějte. Čím delší je, tím horší orientace v něm, a ta je klíčová pro rychlé zhodnocení vašeho profilu a použitelnosti pro pozici. Díky tomuto rychlému zhodnocení udělá konzultant rozhodnutí, zda si vás zařadí do hromádky „Pozvat na pohovor". A o to přeci jde, ne!?

Reklama

Související témata:
Personální

Načítám