Hlavní obsah

Výměny střešních oken se neobávejte

Reklama

Moderní střešní okna vypadají skvěle a mají i výrazně lepší parametry. Obava, že je jejich výměna složitá, je jen mýtus.

Článek

Mýtus: Výměna střešních oken je složitá a časově náročná práce.

Pravda: V optimálním případě výměna okna netrvá déle dvě hodiny.

Řada majitelů střešních oken výměnu odkládá, protože mají obavu z toho, že práce potrvají týden a další týden jim pak zabere úklid. „S tímto názorem se u klientů setkávám poměrně často, ale je to nesmysl. „Pokud je nové okno stejně velké jako to původní, nezabere výměna v ideálním případě víc než 2 hodiny času,“ říká Pavel Přikryl, servisní technik VELUX. Výměna oken je poměrně rychlá a čistá práce i v případě výměny okna jiné značky a velikosti. Nová střešní okna VELUX plně odpovídají současným představám o funkčnosti, estetice i technických parametrech – zejména tepelné prostupnosti.

Mýtus: Jedno střešní okno stačí na celý život.

Pravda: Současná okna mají lepší technické a energetické parametry.

Přestože u kvalitních značek střešních oken je životnost dřevěných částí, závěsů i oplechování vysoká, výrobní technologie pokročily kupředu a střešní okna stará 10 nebo 15 let nemohou těm současným vůbec konkurovat. Diametrální rozdíl je hlavně v tepelně-izolačních vlastnostech zasklení. Nové typy zasklení VELUX v zimě výrazně omezují únik tepla a v létě interiér lépe chrání před přehříváním. Hodnoty, které vypovídají o kvalitě okna, jsou takzvaný součinitel prostupu tepla (koeficient U) a součinitel prostupu tepelného slunečního záření (koeficient g). Čím jsou tyto hodnoty nižší, tím lépe. Tepelný i obytný komfort můžete ještě vylepšit použitím rolet a žaluzií, i tyto doplňky VELUX každým rokem zdokonaluje. „Stínicí doplňky doporučuji namontovat už při výměně okna, oceníte je hlavně v letních měsících,“ dodává Pavel Přikryl.

Mýtus: Moderní střešní okna jsou příliš drahá.

Pravda: Investované peníze se vám vrátí na úspoře energií.

Výměna starých oken včetně těch střešních patří mezi nejčastější doporučení energetických auditorů. Stará, netěsnící okna jsou totiž místem, kudy z interiéru uniká nejvíce tepla, potažmo peněz. Vzhledem k rostoucím cenám energií je návratnost investice do nových oken jen otázkou času. Navíc od května do října VELUX poskytuje na výměnu oken desetiprocentní slevu v akční nabídce. A dalších 10 % ušetříte na DPH, pokud si okna objednáte spolu s montáží. Na vybraná střešní okna VELUX je navíc možné čerpat státní dotaci z programu Zelená úsporám.

Výměna střešního okna: snadná, čistá a výhodná

• Nasaďte rám nového střešního okna a přimontujte montážní úhelníky.

• Namontujte lemování a oplechování střešního okna. Složené tašky vraťte na původní místo.

Výměna střešního okna je snadná, je to však zásah do střešního pláště, proto doporučujeme výměnu ponechat v rukou odborníků. Více na www.velux.cz.

Reklama

Načítám