Hlavní obsah

Vždyť by mohla být jeho matka! Co když syn přivede starší partnerku?

Foto: Thinkstock

Poradíme vám, jak se jako rodiče zachovat, když zjistíte, že váš dospívající syn má výrazně starší partnerku, než je on sámFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoho dne to přijít muselo, a váš -náctiletý syn vám to možná s úsměvem sdělí sám, možná to na něm poznáte. Je zamilovaný! Jenže jak se smířit s tím, že jeho vyvolená je třeba dvakrát starší než on?

Článek

Kamila vždy ctila synovo soukromí, že je zamilovaný a s někým chodí, ale poznala sama. Začal víc řešit, jak vypadá, a klasicky nepřítomně koukal před sebe. „Bylo mu šestnáct, o sexu jsme s ním mluvili důkladně, takže nebylo co řešit,“ přiznává Kamila s tím, že byla zvědavá, s kým chodí.

Celý rok ale syn přítelkyni domů nepřivedl, pak prasklo proč. „Kamarádka mi zavolala, jestli vím, že se syn vodí za ruku a líbá s nějakou ,paní`,“ popisuje Kamila. Na syna uhodila, přiznal, že jeho „dívce“ je o třináct let víc a nezapomněl zdůraznit, že rodičům do toho nic není.

„Nadšená jsem nebyla a na slečnu se hned poptala. Nic špatného jsem se nedozvěděla, tak jsme se s manželem rozhodli nechat to být. Stejně nám nic jiného nezbylo,“ přiznává Kamila. Nesourodá dvojice spolu vydržela ještě nějakou dobu, osmnáctiny ale syn už oslavil se spolužačkou z gymnázia.

Rodiče vs. syn: Pozor na idealizaci!

Chcete pro dítě to nejlepší a nejspíš si idealizujete i jeho první lásku. Slušná, milá, hodná… Jak se ale postavit k tomu, když tohle všechno synova partnerka splňuje, akorát věkově je blíž k vám než k synovi?

Foto: Thinkstock

Podle odborníků je důležité s dítětem v klidu mluvit o pocitech z nové informace, ale vztah nezakazovatFoto: Thinkstock

„Žádný rodič z toho asi radost mít nebude, ale velmi záleží na tom, jak má se synem nastavený vztah, jestli je tolerantní, nebo konzervativní, roli hraje i to, zda žijí ve velkém anonymním městě, nebo na vesnici, kde se starší přítelkyně jejich syna stane zajímavým drbem,“ míní psycholog z ambulance Psychoterapie Anděl Jan Kulhánek. Čemu se tedy vyhnout a co si pohlídat, když se syn zamiluje do starší ženy?

Rady, jak reagovat

Přiznejte strach – Mluvte se synem narovinu, přiznejte, že se vám tenhle jeho vztah nelíbí a řekněte mu důvody proč, jeho přítelkyni ale nepomlouvejte a neurážejte. Synovi například převyprávějte příklady ze života, kdy partnerství mladšího muže a starší ženy nevyšlo. Ptejte se ho, zda ví, že jeho přítelkyně třeba bude chtít brzy dítě, že bude muset zapomenout na studia a cestování, protože bude muset do práce a pečovat o rodinu.

Nezakazujte – Zamilovaný kluk nevidí napravo nalevo, zákazy a výčitky ho dostanou do opozice a vyvolají vzdor. „Jakmile mu rodiče řeknou něco v tom smyslu, že sám nedokáže poznat, co pro něj je a co není dobré, že to s ním myslí dobře, a proto mu vztah zakazují, synovo rozhodnutí ve vztahu setrvat tím spíš jen utvrdí,“ říká Markéta Klingerová. A také mějte na paměti, že plusem starší partnerky je, že nejspíš má vlastní zázemí a naštvaný syn se tak může snadno přestěhovat k ní. „Rodiče by ale spíš měli syna udržet doma, udělat vše proto, aby dostudoval,“ říká Jan Kulhánek.

Foto: Thinkstock

Seznámení se s partnerkou syna je dobrá cesta...Foto: Thinkstock

Neberte to do svých rukou – Nesnažte se synovu partnerku tajně navštívit a promluvit jí do duše. Syn se naštve stejně jenom na vás. Výjimky ale potvrzují pravidlo, pokud syn kvůli své slečně kašle na školu a žije s ní nezávazný dospělácký život, promluvte si s ní.

Manžela neinformujte – Ano, i to se může stát, přítelkyně vašeho syna může klidně být vdanou paní i maminkou. Pokud se vám rodí v hlavě plán, že vše podváděnému manželovi „vyzvoníte“ a on už si sjedná pořádek, můžete dítěti zadělat na velké problémy. V lepším případě dostane vaše dítě jen pár ran, ten horší radši ani nedomýšlet. „Rodiče by měli uznat, že jejich dítě je skoro dospělé a takhle do toho vztahu zasáhnout je nepřijatelné,“ míní Jan Kulhánek.

Našel si váš syn o hodně starší přítelkyni? Zákazy nic nedocílíte, jen od sebe dítě odeženete.

Reklama

Související témata:

Načítám