Hlavní obsah

Vzpomínáte na ex a litujete vašeho rozchodu? Ničíte tím současný vztah!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Vzpomínání na ex může vážně ohrozit váš současný vztahFoto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co by kdyby. Útěky do minulosti a zpochybňování vlastních rozhodnutí. Je to dost rizikové, a obzvláště v oblasti lásky a vztahů to může být cesta do pekel. Proč? A jak se těch pochyb zbavit?

Článek

Katka (35) je šest let vdaná a s manželem má téměř čtyřletou holčičku. Vypadají jako dokonalá rodina, ovšem Katka v duchu stále pochybuje a vzpomíná na svou velkou lásku Jirku.

Toho potkala ve třiadvaceti, ale nedopadlo to moc valně. Chodili spolu tři roky a ona se chtěla vdávat a myslela i na dítě. Jirka ale chtěl něco úplně jiného, budovat kariéru a užívat si svobodného života. S Katkou, ovšem bez snubního prstýnku, a hlavně bez miminka. A tak se s ním Katka rozešla.

Jenže teď se často přistihne, jak přemýšlí, co by bylo, kdyby tehdy vydržela, dala Jirkovi ještě čas, netlačila na něj tolik. Tyhle útěky do minulosti a přemýšlení, co by bývalo mohlo být, jsou dost nebezpečné.

Žijete teď

Podle odborníků bohužel ale nejde o nic ojedinělého, spousta lidí takhle uvažuje. „Ale člověk se tím okrádá o přítomný okamžik, naplno si neužívá to, co je teď a tady. Místo toho sahá do minulosti a to mnohdy svazuje. Minulost už totiž neexistuje, už není. Za minulým příběhem je tečka,“ varuje terapeutka pro děti rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

A tohle je možná jakési varování, že vy minulost uzavřenou nemáte. „Někteří lidé jsou natolik fixovaní na minulost a prožitky v ní, že na ni nedokážou zapomenout a žít v přítomnosti. Většinou to bývá tím, že bývalý vztah stále nemají mentálně vyřešený, i když už dávno není aktuální," sdílí názor Lucie Mucalové i vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Navíc spíš než o minulost jde právě o současnost. O to, jaký život žijete teď. Je dost pravděpodobné, že vám v něm totiž něco chybí, a proto utíkáte jinam. „Nabízí se samozřejmě otázka, jaký vztah máte nyní, že se vám hlava stejně stále vrací k tomu minulému,“ vysvětluje Lucie Mucalová.

Foto: baranq, Shutterstock.com

Život musíte žít teď, ne se utápět v minulostiFoto: baranq, Shutterstock.com

Může to být pozitivní

Pravda je ale i to, že občasné úniky do minulosti mohou mít paradoxně pozitivní vliv na váš současný vztah. Mohou být jakýmsi motorem, který vás žene k tomu, abyste na svém současném partnerství pracovali. „Může to být takové vaše malé tajemství, které vám pomáhá růst,“ říká Lucie Mucalová.

Prostřednictvím vzpomínek si můžete vybavit, co bylo tehdy fajn, co pro vás tolik znamenalo, a můžete to zkusit praktikovat v aktuálním vztahu.

Mnohem pravděpodobnější ale bohužel je, že to bude mít spíš negativní dopad. Hrozí hlavně následující:

  • Nemá šanci – Váš partner může dělat, co vám na očích uvidí, ale stejně to bude málo. Minulost jste si již tak idealizovala, že nemá jedinou šanci nad vaším ex „vyhrát“. Možná si to ani neuvědomujete, ale stále ty dva srovnáváte a utvrzujete se v tom, že minulý vztah byl lepší.
  • Tříštění pozornosti – Čím častěji myslíte na minulost, tím méně se věnujete přítomnosti. Takže vlastně pokaždé, když jsou vaše myšlenky u vašeho ex, nejsou s vaším přítomným partnerem. „Vy své myšlenky vlastně dělíte mezi dva muže, a tím váš vztah strádá,“ dodává Lucie Mucalová.
Foto: Federico Marsicano, Shutterstock.com

Místo myšlenek na bývalého partnera se soustřeďte na toho současnéhoFoto: Federico Marsicano, Shutterstock.com

Co s tím?

Jen tak si poručit, že už na minulost nikdy nepomyslíte, nejde. Hodně ale pomůže udělat si jasno v tom, jaká ta minulost skutečně byla, a hlavně, jaká doopravdy je vaše současnost. Ideální je hodit to na papír.

Sepište, v čem byl váš ex opravdu skvělý, ale také, jaké byly jeho chyby, co vám ve vztahu nevyhovovalo. „Mysl má tendenci si prožitky v minulosti idealizovat a na to špatné se daleko lépe zapomíná. I proto mým klientkám radím, ať si po rozchodu napíšou pádné důvody, které je k němu vedly, a tyto body si ve slabé chvíli přečetly," radí Lenka Černá. Stejný postup zvolte i v případě současného partnera.

Tohle vám může ukázat mnoho věcí (že opravdu stále milujete ex, nebo že zas tak dokonalý nebyl, že nejste se současným přítelem spokojené, že vám ve vztahu s ním něco chybí). Možná vám to pomůže uzavřít bývalý vztah či vás to nakopne k tomu, abyste ten současný vylepšili.

Také vzpomínáte na svého ex?

Reklama

Načítám