Hlavní obsah

Vztah bez líbání: Co je špatně?

Foto: Thinkstock

Polibek je výrazem láskyFoto: Thinkstock

Reklama

Přestože jste do něj blázen a ve vztahu vám to docela dobře klape, nelíbáte se. Jak to, že u vás nefunguje pořekadlo, že byste se „samou láskou snědli“? My známe důvody!

Článek

Příčin, které mohou za to, že má vaše líbání s partnerem jisté trhliny, může být několik. Které to jsou a jak se s nimi vypořádat?

Odlišná technika

Může vám to připadat jako malichernost, ale není. Technika líbání se u každého liší stejně jako například způsob chůze nebo řeči. Je možné, že vám nebo partnerovi nevyhovuje, jak si navzájem nadělujete polibky. Poznáte to jednoduše, při polibku to zkrátka bude někde váznout a drhnout.

Zápach z úst – velký problém

Další příčinou může být zápach z úst. Za ním může stát hned několik důvodů, počínaje nedostatečnou hygienou nebo kořeněným jídlem a zdravotními problémy konče. Lidé s nevoňavým dechem si mnohdy neuvědomují následky svých potíží. Nejenže se s vámi vaše polovička nebude chtít líbat, ale časem se jí můžete doslova zhnusit. Pokud nepomůže žvýkačka nebo změna stravování, obraťte se na lékaře.

„Pokud je pro jednoho z páru líbání odpudivé, je dobré přijít na to proč, a pokud daný chce, dá se na všem pracovat. Odpor bude mít vždy nějakou příčinu, třeba stačí jen pravidelné pusy od babičky, které nám byly nepříjemné. V takovém případě je dobré si najmout odborníka, který vaše bloky v líbání může pomoci odstranit,“ prozradila Lenka Černá, kouč partnerských vztahů.

Foto: Thinkstock

Muži vnímají polibek jako předehru k sexuFoto: Thinkstock

Muži mají rozdílné potřeby

Vědecky dokázaným faktem je, že muži nemají potřebu se líbat tak často, a když už, tak z jiných důvodů. Zatímco něžné pohlaví považuje tuto činnost za důkaz lásky a vyjádření vzájemných sympatií, muž nezřídka polibek hodnotí jako sexuální předehru, a jestliže pak „nic nebude“, tak proč by. Pokuste se svého miláčka přesvědčit, co pro vás líbání znamená a jak je pro vás důležité.

„Líbání je pro mnohé nedílnou součástí vztahové intimity, avšak netvrdila bych, že je na sto procent  ke spokojenosti ve vztahu nutné. Existují i páry, které líbání neholdují, a přesto jsou spolu rádi. Všechno záleží na prioritách partnerů. Pokud mají sex a intimní soužití na prvním místě, zcela jistě pro ně bude důležité i líbání. Většinou však spokojenost ve vztahu určují i jiné parametry, jako jsou společné zájmy, konto vzájemné důvěry a také respektování druhého jako osobnosti,“ uvedla dále Lenka Černá.

Nevoníte si

Velmi často je první polibek mezi partnery rozhodující. Může se totiž stát, že nepřeskočí ta správná jiskra, a není to tím, že by jeden či druhý líbat neuměl. Zkrátka si „nechutnáte“. Stejné je to také s pachem vašeho protějšku, jestliže se vám nepozdává jeho tělesná vůně, chemie mezi vámi nepracuje tak, jak by měla.

Má vás rád?

Jste přesvědčená o tom, že vaše láska není pouze jednostranná? To, že se s vámi nelíbá, může být také důkazem toho, že už vás nemá rád anebo to s vámi nemyslí zcela vážně (vzpomeňte si na film Pretty Woman). Při takových pochybách vám zbývá pouze jedna jediná možnost – narovinu si promluvit.

Rutina ve vztahu

Doslova zabijákem líbání je rutina ve vztahu. Je těžké se jí vyvarovat, obzvlášť po mnoha letech soužití nebo po dětech, které chtě nechtě dodají romantické představě lásky také kus tvrdé reality. Jste-li ve stadiu, kdy se nelíbáte již hodně dlouho, situace je alarmující a měli byste ji rychle začít řešit, důvodů k tomu najdete opravdu spoustu.

Foto: Thinkstock

Líbání posílí váš vztahFoto: Thinkstock

8 důvodů, proč se líbat!

  1. V mužském mozku se při líbání vyplavuje více oxytocinu, takzvaného „hormonu lásky“ než v ženském, takže do vás bude větší blázen
  2. Líbání funguje jako posilovna vztahu
  3. Za jeden vášnivý polibek „zaplatíte“ až patnácti kaloriemi, a to je moc pěkné číslo, co říkáte?
  4. Vídeňský profesor Johannes Huber zjistil, že se při líbání díky vylučování dopaminu zbavujete stresu
  5. Je přínosné pro zdravý sexuální život
  6. Podporuje slinění, a tím vyplavování zbytků jídla ze zubů
  7. Výzkumy z McBillova institutu v Montrealu prokázaly, že líbání je prevence proti vysokému krevnímu tlaku a zvyšování obsahu cholesterolu
  8. Polibky celkově podporují imunitu, protože výměnou bakterií ze slin se tělo zmobilizuje a buduje obranu

Znáte jiný důvod, proč se partneři nelíbají? Nebo si naopak nedokážete vztah bez líbání představit? Podělte se o svůj názor v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám