Hlavní obsah

Vztekejte se s rozvahou

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Své emoce ventilujte, ale s rozvahouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte k lidem, kteří svůj vztek a rozladění tají, nebo naopak dáváte spravedlivému hněvu volný průchod? Hněv je běžná emocionální reakce, se kterou byste se měla naučit zacházet. Stačí, když dokážete vzruchy, které vás rozladí, redukovat.

Článek

Jsou ženy vzteklejší?

Máte ve své blízkosti někoho, kdo se nikdy nezlobí? Jedná se zjevně o osobu, která si toužebně přeje, aby ji měli všichni rádi. A tak uzavřela s ostatními pakt, že ona se nebude zlobit na ně a oni na ni také ne. Ale potlačování hněvu je velmi záludné, protože se v těle hromadí emocionální marast. Uvědomujete si pocit naštvanosti, ale snažíte se ho něčím přebít. Neventilování vzteku vede mimo jiné i k přejídání, nadměrnému pití alkoholu,  nespavosti, nebo naopak k nadměrné únavě apod. Jsou to všechno průvodní jevy toho, že se člověk necítí v pohodě.

Na vztek reagují muži i ženy stejně. Nedá se říct, že jedno pohlaví je vznětlivější než druhé. Naopak s věkem vzrušivost klesá, čím je člověk starší, tím méně věcí ho vytočí. Souvisí to s určitou moudrostí.

Uvědomte si adresáta svého hněvu

Také se dost často stává, že člověk vybuchne bez důvodu, když to nikdo nečeká. Jedná se o přesměrování hněvu z osoby, místa, události, které vás skutečně rozladily, na bezpečnější objekty. Jinými slovy, nemůžete vykřičet svou zlost na šéfa, i když si to zaslouží, protože byste mohla zůstat bez práce, ale není problém svůj hněv přenést na manžela, děti apod. Právě v tomto přetlaku potlačovaného hněvu reagujete na sebemenší záminku, abyste se zbavila nechtěné tenze. Je důležité sama v sobě odhalit pravý původ rozladění.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Potlačováním hněvu si neprospíváteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nadávejte hlasitě, ale v ústraní

Důležité je o svém hněvu vědět a přijmout ho. Dát mu svobodu. Špatné je, když se hněváte, sladce se usmívat a zlost v sobě zmrazit. Škodíte svému zdraví. Na druhou stranu když vztek nepatřičně ventilujete, ničíte si vztahy s okolním světem. Co tedy dělat? Zanadávejte si hlasitě, nejlépe někde v ústraní. Také můžete přetavit svůj hněv na nějakou fyzickou aktivitu. Velké a dlouhé rozčilování zbytečně škodí, je dobré naučit se být nad věcí. Třeba vám k tomu pomůžou slova moudrého krále Šalomouna: „Neodpovídej bláznu podle jeho bláznovství, abys mu nebyl podobný." Cíleně byste se měla přibližovat stavu, kdy vás jen tak něco nevytočí.

Nezapomeňte, že se cítíte tak, jak myslíte. Řiďte své myšlenky, můžete si určit, na co budete myslet. Poskytněte svému protějšku sama v sobě dostatek svobody, potom budete i tolerantnější k názorům i chování toho druhého. Nepříjemné události vymažte a myslete pozitivně.

Jste lehce vznětlivá, nebo jste spíš flegmatik, se kterým jen tak něco nehne? Máte nějaký zaručený recept, aby vás ten druhý nevytočil? Jak se zbavujete napětí? Podělte se s ostatními na info@prozeny.cz

Reklama

Načítám