Hlavní obsah

Začínáte se šicím strojem? Vyvarujte se těchto chyb!

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhotovit na stroji jednodušší předměty či opravit oděvy se může naučit každý. Na první pohled to vypadá složitě, ale stačí trocha cviku a zkušeností. Budete překvapeni, co všechno sami dokážete.

Článek

První věc, kterou byste měli udělat, než se pustíte do šití, je, že si pečlivě přečtete příručku k vašemu šicímu stroji.Tento krok opravdu nepodceňujte. Různé stroje mají odlišné funkce, na které byste pokusem a omylem jen těžko přišli. V návodu najdete také přesný postup navlékání nitě, výměnu jehly, přípravu cívky pro spodní nit a další důležité informace.

Stroj nešije, kde je problém?

Pokud se stroj po zapnutí vypínače a sešlápnutí pedálu vůbec nespustí, je třeba v prvé řadě zkontrolovat správné zapojení přívodního kabelu. Jiný problém představuje situace, kdy je stroj v chodu, ale netvoří se správně stehy.

„Nejčastější chybou začátečníků je špatné navlečení stroje. Když stroj nešije, je dobré vyvléknout horní nit a pečlivě navléknout znova. Je také třeba zkontrolovat navlečení spodní nitě, u nových strojů to bývá snadné, u starších to často vyžaduje určitou zručnost,“ radí Irena Čiháková ze Školy šití.

„Další úskalí je správné napnutí horní a spodní nitě. U nových strojů seřizujete většinou jen napětí horní nitě,“ doplňuje Irena Čiháková. Špatné nastavení se projevuje nepevnými švy, kdy jsou smyčky spodní nitě vytahovány nahoru nad povrch látky nebo naopak. Problém lze většinou řešit pomocí regulátoru napětí horní nitě, hraje zde však roli celá řada faktorů (jehla, typ látky, nit). V některých případech tak může být nutné poradit se s někým zkušenějším.

Špatně nasazená jehla dokáže potrápit

„Jestliže zlomíte jehlu, vyměníte ji, ale když stroj odmítá šít, ačkoli šil předtím docela dobře, tak jste asi nasadili jehlu špatně. Do většiny strojů se používá ,seříznutá jehla'. Na horním konci je jehla z jedné strany kulatá a z druhé seříznutá. Jehlu je nutné nasadit seříznutím od sebe,“ radí Irena Čiháková a zároveň doporučuje držet se postupu v návodu ke stroji.

Nešetřete na kvalitě jehel a nití

Problémy při šití může způsobit také tupá či jinak poškozená jehla. Drobné defekty jehly lze snadno přehlédnout, proto ji zkuste vyměnit vždy, když se stroj začne chovat nestandardně.

Kvalitu nití se také nevyplácí opomíjet. Staré zteřelé nitě se často trhají, ale i mezi novými panují velké rozdíly v kvalitě. Dbejte také na to, abyste do jehly (horní nit) a do člunku (spodní nit) navlékali stejnou nit, což doporučuje také Irena Čiháková.

Foto: Profimedia

Jehlu je nutné měnit při poškození a nejvýše po osmi hodinách šitíFoto: Profimedia

Šicí stroj se hodí mezi vybavení dámského budoáru, jak by měl být takový prostor zařízen, se dočtete v článku Budoár: Soukromé území pro dámy. Jak by mohlo vypadat?

Internet je váš rádce a pomocník

Následujte pokyny v příručce k vašemu stroji. Pokud ji z jakéhokoli důvodu nemáte, zapátrejte na internetu. Do vyhledávače zadejte značku a model vašeho šicího stroje, případně doplňte slovo návod. Mnoho příruček je k dispozici ke stažení. Výrobci také často uveřejňují různá videa s obecnými návody nebo konkrétně pro daný model. Velice užitečné videotutoriály vytváří také mnoho nadšenců a blogerů. A to všechno vám výrazně usnadní práci.

Zanedbaná údržba způsobuje problémy při šití

Pokud není v návodu uvedeno jinak, je třeba šicí stroje pravidelně vyčistit a promazat. „Ačkoli by nové šicí stroje měly být promazané z výroby, někdy to nemusí stačit. Začátečník tak může nabýt dojmu, že je stroj rozbitý,“ říká výtvanice Martina Horáčková a popisuje své začátky se šicím strojem.

„Stroj byl velmi hlučný, často se mi bezdůvodně lámala jehla a pak mi v obchodě poradili, ať stroj vyčistím od zbytků nití a promažu olejem na šicí stroje. Rozdíl byl okamžitý ve zvuku i hladkém chodu. O čistotu stroje, zejména se to týká prostoru kolem spodní nitě, a dobré promazání je nutné se pravidelně starat,“ doplňuje Martina Horáčková.

Až si užijete šití a budete chtít vyzkoušet něco jiného, podívejte se na inspiraci do článku Lampy, které nikdo jiný nemá? Vyrobte si je za pár korun!

Načítám