Hlavní obsah

„Zakázal" vám kamarádky, cvičení i se malovat? Žijete s manipulátorem!

Foto: Thinkstock

Zjistěte, zda není váš partner manipulátor. Indicie najdete v našem článkuFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umí být okouzlující a všechny kamarádky vám ho závidí. Jeho druhou tvář ale znáte jen vy: běda, když není po jeho! Dokáže vás zdeptat, kdy se mu zachce, a srazit vaše sebevědomí na nulu. Manipulátor!

Článek

„Kdyby ti na mně záleželo, zůstala bys se mnou doma a neběhala za kamarádkami.“ „Chceš snad, aby se mi zhoršila ta moje nemoc?“ „Snad nejdeš vážně ven takhle vystrojená! Chceš být všem pro smích?“ Podobné poznámky mají jednoho společného jmenovatele: mají vás přimět, abyste udělala přesně to, co chce. A vy to uděláte. Protože on má přece pravdu! To vy jste ta neschopná a sobecká!

Ošklivá druhá tvář

„Nikdy bych nevěřila, že se mi to může stát,“ kroutí hlavou pětatřicetiletá účetní Jindřiška. Svoje manželství dlouho považovala za šťastné. Teprve když už měli s manželem dům a dvě malé děti, začala si pomaloučku uvědomovat, že nemá žádný vlastní život, že všechno podřizuje jemu. Nechala orientálních tanců („Nepřipadáš si u toho trošku trapně? Už ti není osmnáct!“), přestala se malovat („Kvůli komu? Mně se líbíš taková, jaká jsi!“) a s přáteli se skoro nevídala.

Foto: Thinkstock

Zase šílí z toho, že jste byla venku s kamarádkami? A jak je to v jiných oblastech vašeho vztahu? Zamyslete se...Foto: Thinkstock

A bylo hůř: jakmile byla Jindřiška stoprocentně „pod kontrolou“, nenápadnou manipulaci nahradil psychický teror. „Když jsem chtěla jít po mateřské do práce, řekl mi: ,Kde si myslíš, že na takovou blbku čekají? Buď ráda, že jsem ochotný vás živit!´ Cokoli jsem udělala, bylo špatně, setřel mě za každou hloupost. Nakonec jsem opravdu uvěřila, že jsem úplně nemožná. On je přece ten, kdo mě má rád a myslí to se mnou dobře,“ vzpomíná.

Manipulátor potřebuje oběť

Snad každý z nás se občas dopustí neškodné malé manipulace. Umí to většina žen: „Vy jste tak strašně šikovný, pane Nováku, nepodíval byste se mi na tu pračku? Nevím, co bych si bez vás počala!“ Manipulátor je ale narušený člověk, který ponižuje svého partnera, aby posílil vlastní sebevědomí. „Velmi často se jedná o jedince, kterými bylo v dětství manipulováno, což jejich psychiku negativně ovlivnilo. I manipulátor tedy bývá obětí a hledá někoho ještě slabšího, nad nímž cítí moc,“ vysvětluje psycholožka a partnerská poradkyně Jitka Douchová.

Jak manipulátora poznáte?

Ze začátku je to bohužel velmi těžké, skoro nemožné. Psychologové používají seznam třiceti charakteristických znaků – stačí, když na dotyčného „sedí“ aspoň deset z nich. Které jsou ty nejtypičtější?

Foto: Thinkstock

Dá se s manilupátorem žít? V mnoha případech bohužel ne, a s tím se mnohé ženy těžko vyrovnávají...Foto: Thinkstock

  • Vyvolává u druhého pocity viny a dovolává se lásky nebo morálky.
  • Mění svoje názory, jak se mu to zrovna hodí, třeba ze dne na den (a tvrdí, že tohle říkal vždycky).
  • I když zdůrazňuje svoji obětavost, na potřeby a přání druhých nedbá.
  • Naprosto nesnáší kritiku a nikdy neuzná vlastní chybu.
  • Partnera s oblibou posílá na léčení k psychiatrovi.

Dá se s manipulátorem žít?

„Prchejte od něj, dokud je čas. On se nikdy nezmění, je to patologická osobnost. A až vás zpracuje, už nebudete mít k odchodu sílu,“ varuje rodinná poradkyně Ludmila Jandová. Po letech společného života je pro mnoho žen těžké si manipulaci uvědomit a přijmout myšlenku, že by mohly žít bez svého trapiče – a že by jim tak dokonce bylo líp. Mnohé to dokážou až s pomocí terapeuta. Dalším krokem je postupná obnova zničeného sebevědomí. A manipulátor to své oběti rozhodně neusnadní – neváhá vyhrožovat („Když mě opustíš, něco si udělám!“) a vydírat („Opravdu si vezmeš na svědomí, že ty děti budou vyrůstat bez otce?“). Vydržet to a začít znovu je přesto jediná šance.

Zažili jste něco takového? Svěřte se v diskusi!

Načítám