Hlavní obsah

Vanu ze dřeva? Proč ne!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

V koupelnách se používají nové materiályFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Poslední dobou se stalo trendy v novodobých koupelnách dřevo, přesto, že se s vodou zrovna příliš neslučuje! Už ne jen skříňky, ale i vany, umyvadla nebo je libo sprchový kout? Poradíme vám, jak vybrat to nejlepší!

Článek

Proč dřevo?

Nemluvíme pouze o dřevěných skříňkách, které už v současných koupelnách nikoho nepřekvapí. Dřevo v koupelně však postoupilo o několik kroků dál. Jedním z nich jsou dřevěné vany. Že je to výmysl nudících se aristokratů, kteří už nevědí, co roupama? Omyl. Dřevo skýtá nejen velkou variabilitu tvarů, stylů a velikostí. Vany lákají nové majitele svým elegantní designem a vysokou kvalitou. K jejich výrobě se používají nejluxusnější exotická dřeva.

To všechno jsou přednosti dřevěných van, které slaví svůj návrat na trh. Poprvé se, v menší míře, objevily již zhruba před čtyřmi lety. Nevýhodou je bezesporu vysoká pořizovací cena. Ale toužíte-li po kvalitním luxusu, stačí si jen vybrat tu, která vám zkrátka padne do oka.

Jaký tvar a typ frčí?

Můžete si vybrat od samostatně stojící, přes rohovou, oválnou, hranatou až po tu v japonském stylu. Při výběru budete patrně brát v úvahu velikost koupelny. Ale pro toho, kdo chce skutečně okouzlit návštěvy doporučuji samostatně stojící. Vypadá mnohem efektěji. Jestliže vás prostor netrápí, sáhněte klidně po zcela atypickém tvaru.

Kromě tvaru vany si můžete vybrat druh dřeva. S tím souvisí i jeho odstín. Pro dřevěné vany se nejčastěji používá africké středně tmavé „iroko“, velmi tmavé tropické dřevo „sapele“ podobné mahagonu, světlý evropský jasan (ze kterého se vyrábí i baseballové pálky) nebo dub. Setkáte se ale i s borovicovým, cedrovým, ořechovým nebo modřínovým dřevem.

Foto: trendir.com

Dřevěné vany mají skvělou tepelnou izolaciFoto: trendir.com

Výhody dřevěné vany

Díky moderním nátěrům a ošetřující technologii je dřevo dokonale chráněno před vlhkostí, teplem a poškrábáním. Nemusíte se tedy vůbec bát, že byste vyhodily peníze zbůhdarma. Možná jste také nevěděly, že dřevěné stěny poskytnou daleko lepší tepelnou izolaci než ocelové, měděné, plastové či akrylátové vany. Vyrábí se výhradně ručně a jejich tvůrci jsou stavitelé lodí. Jsou tedy vyráběné na podobných principech jako třeba závodní jachty. Dřevo je potaženo polyuretanovou pěnou, která vanu nezatíží. Snadno ji tak unesou dva lidé.

Tip: Pořiďte si japonské ofuro

Za zmínku rozhodně stojí japonské ofuro. Moderní vany ofuro se už od původních liší. Dříve se vyráběly z cypřišového dřeva. To se neimpregnovalo. Výrobci spoléhali na to, že dřevo nabobtná a zachová si tak vlastní voděodolnost. Aby tomu tak bylo, musela být ve vaně voda i v době, kdy se nikdo nekoupal. Dovedete si jistě představit, že tohle se určitě neslučuje se současnou hygienou. Proto není divu, že se moderní vany ofuro impregnují. Typický je i tvar – vyrábí se pouze klasický oválný. Tradiční verze se od té rozšířené liší v tloušťce stěn. U té první je to 36 mm a u té druhé 100 mm, kde si můžete například odložit sklenku sektu.

Foto: thisnext.com

Umyvadla jsou nabízena v mnoha tvarechFoto: thisnext.com

Sprchový kout ze dřeva? Proč ne!

Dřevo nepřekonalo jen bariéry koupelí. Dnes už nejsou výjimkou ani dřevěné sprchové kouty. Vyrábí se nejčastěji z dubového dřeva, tmavého afrického wenge nebo teaku. Pokud zdobí vaši koupelnu dřevěné doplňky (poličky, skříňky…), určitě se ani sprchový kout v takovém prostoru neztratí a naopak jí dodá punc originality. Sprcha je uchycena na voděodolných (používá se impregnace a speciální technologie) dřevěných panelech.

Zkuste alespoň umyvadlo

Jestliže řešíte finance a zdá se vám dřevěná vana nebo sprchový kout přece jen příliš, pořiďte si dřevěné umyvadlo. Prodává se opět v rozmanitých tvarech od obdélníkového (který se skvěle hodí k moderním tvarům van) přes kulaté až po zcela atypické. Dřevěná umyvadla se často také kombinují s kovovými doplňky. Při jejich výrobě se nejčastěji používá iroko nebo javor.

Dřevěné prvky vaši koupelnu nejen ozvláštní, ale i příjemně zateplí, což umocní pocit odpočinku třeba při večerní koupeli. Už jste se rozhodli, který kousek si do té vaší koupelny pořídíte?

Reklama

Načítám