Hlavní obsah

Závěsná postel: Lék na nespavost!

Foto: Creativeforgings

Visuté postele vzbuzují pocit exotikyFoto: Creativeforgings

Reklama

Postele zavěšené na lankách u stropu jsou hitem letošního roku. A zatímco o užitečnosti a praktičnosti mnohých módních výstřelků lze pochybovat, visutým postelím říkají odborníci ano!  Pomohou lidem s nespavostí a vyřeší problém s nedostatkem místa v dětském pokoji.

Článek

Visuté postele zaujmou na první pohled – lehací plochu mají zavěšenou ke stropu a vypadají exoticky a romanticky. Samozřejmě nejde o dřevěná patra „přilepená“ ke stropu v rohu místnosti, pod kterými zpravidla najdete pohovku nebo pracovní kout. Takto popisují visuté postele jen čeští truhláři. Náš tip je jiný, krásnější!

Zdravé spaní ve vzduchu

Jako visutá lůžka se označují postele zavěšené na ocelových lankách u stropu, která připomínají svým vzhledem spaní na Dálném východě či v oblasti Středomoří. K zavěšení se používají lanka kvůli jejich velké nosnosti, stejně tak skoby musí udržet i několik set kilogramů. Kromě váhy lidí je třeba připočítat i hmotnost dřevěného roštu, která může mít i několik desítek kilogramů, záleží na kvalitě a velikosti.

Lanka lze nahradit i kovovými tyčemi nebo dřevem, ale to už se ochuzujete o jednu z výhod visutých lůžek – mírné pohupování, které dělá člověku dobře. I zde je ale třeba dodržovat pravidla pro zdravý spánek.

„Základem by měl být i tady lamelový nebo terčový rošt doplněný o matraci, která uchová páteř v přirozeném tvaru, a to jak při ležení na zádech, tak na boku,“ říká Helena Prokopová, cechmistr Cechu čalouníků a dekoratérů, která se zabývá správným sezením a zdravým spaním. Zároveň podotýká, že se správným odvětráním lůžka, které je také nezbytné, by neměl být problém, tedy pokud jeho základ nebude tvořit třeba plastová vana. Takové opravdu nebrat!

Foto: JotanMírné houpání je velice příjemné

Houpání pomůže při nespavosti

Pokud zvolíte visutou postel se dobře zvolenou lehací plochou, pak může pomoci vyřešit spoustu problémů se spánkem i místem. „Pohupování v biorytmech z boku do boku, tedy podobně jako v kolébce, člověka uklidňuje,“ radí Helena Prokopová. Zavěšená postel tak může pomoci například při problémech se spánkem. A věděli to už ve starém Řecku, kdy Asklepiades, z něhož čerpá i současná psychiatrie, doporučoval místo pouštění žilou raději houpání na visuté posteli ve světlé místnosti.

Postele zavěšené u stropu mohou být i řešením do garsoniér nebo dětských pokojů s více dětmi, kde se bojuje o každý centimetr. V tomto případě stačí ocelová lanka doplnit zvedacím mechanismem, který dovolí přes den vytáhnout a samozřejmě bezpečně zakotvit postel ke stropu. „V noci tak děti mohou zdravě spát a přes den jim tady vznikne dostatečně velký prostor na hraní,“ konstatuje Helena Prokopová.

A pokud máte doma v knihovně Kámasútru, objevíte ještě další výhody závěsných lůžek. Pomohou téměř každému, tedy i vám.

Reklama

Související témata:

Načítám