Hlavní obsah

Zbraň nejen proti nadýmání

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z mnoha stran se k nám dnes valí informace o tom, jak je užívání některých bylin či preparátů z nich užitečné pro naše zdraví. Jaké jsou však skutečné účinky jednotlivých bylin a jaká jsou rizika jejich užívání?

Článek

Časopis Uzlíček duben 2008

Hovoříme-li o mátě peprné, latinsky Mentha piperita, z hlediska medicíny, máme na mysli především sušenou nať máty peprné před rozkvětem (Folium Menthae Piperitae, Herba Menthae Piperitae), případně olej z máty peprné (Aetheroleum Menthae Piperitae), který se získává parní destilací z čerstvých listů.

Máta peprná je vytrvalá, až 60 cm vysoká aromatická bylina s vejčitými, ostře pilovitými listy. Je to přírodní hybrid máty vodní (Menta aquatica) a máty kadeřavé (Mentha spicata).

Pochází pravděpodobně z Evropy a jihozápadní Asie, odkud se rozšířila do celého světa. Je to rostlina, která roste na vlhkých půdách. Není přesně známo, kdy ji člověk začal pěstovat, bylo to již asi ve starém Egyptě. Dnes se komerčně pěstuje především ve Španělsku, Řecku, Bulharsku, severní Evropě, Indii a USA.

Co je pro nás důležité?

Jsou to mátové silice, kterým se přisuzují pozitivní účinky této rostliny na lidský organismus. Listy obsahují 0,5 - 4% esenciálních olejů, které se tvoří především přes den. Z velké části obsahují zejména mentol (30 - 55%) a menthon (40 - 32%).

Jak se používá?

Máta je užívána vnitřně i na vnější použití, ve formě čaje, oleje, výplachu či na inhalaci.

  • Silice se používají v mnoha lékařských přípravcích, např. proti nadýmání, uvolňování dýchacích cest, proti projevům nachlazení, v zubních pastách a dalších prostředcích zubní hygieny, v desinfekci a na uvolnění svalstva. Široké použití nachází i v potravinářském průmyslu.

Medicínské použití silic máty

  • Vnitřní použití - Symptomatická léčba zažívacích poruch, jako jsou poruchy trávení a nadměrné nadýmání.
  • Vnější použití - Myalgie - svalová bolest a bolest hlavy

Výsledky farmakologických výzkumů

Podívejme se nyní na účinky mátových silic tak, jak byly ověřeny při experimentálních farmaceutických pokusech. Zdrojem informací jsou opět dokumenty Světové zdravotnické organizace.

  • Účinný prostředek na ochranu před některými škodlivými mikroorganismy, např. bakteriemi salmonely, vybranými stafylokoky i viry.
  • Prokazatelně podporují produkci a vylučování žluči
  • Pomáhají odstraňovat otoky
  • Mají analgetický účinek (zmírňují bolest)
  • Zmírňují svalové napětí
  • Uvolňují střevní křeče a střevní onemocnění
  • Napomáhají odstranění dyspepsie

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedOsvěžující i léčivá, to je máta

Kontraindikace? Při vnitřním užití

Mátu a produkty z ní by neměli přijímat lidé, kteří mají problémy se žlučovými kameny. Pokud máte potíže se zažívacím traktem, či jste pod dohledem lékaře z důvodu prodělaného onemocnění jater, uživání máty s ním konzultujte. Vzhledem k tomu, že mátový olej má větší obsah účinných látek, je třeba zvláštní opatrnosti.

Od malých dětí raději pryč!

Mátový olej by měl být uschován mimo dosah dětí a neměl by být aplikován na obličej malých dětí, zejména nos.

Dávkování

  • Mátový čaj: 1-3 g sušených listů spařit 150 ml vroucí vody a nechat 10 minut vyluhovat. Scedit a popíjet 3x denně mezi jídly.
  • Tinktura: podle návodu výrobce, obecně 2-3 ml tinktury obsahující 45% ethanolu 3x denně.
  • Mátový esenciální olej: 0,2-0,4 ml esenciálního oleje rozmíchaných s vodou 3x denně.

Máta a těhotenství

Pokud nemáte na mátu či olej alergii, můžete jej používat zevně. Výborný je také účinek odvaru nebo přípravků či zubních past s obsahem máty na podrážděné dásně v těhotenství.

Protože však neexistuje dostatek informací o tom, jestli máta či její produkty nejsou škodlivé pro těhotné a kojící ženy, Světová zdravotnická organizace je v těchto obdobích nedoporučuje užívat vnitřně.

American Pregnancy Association - Nezisková americká organizace zabývající se vzděláváním a osvětou na téma těhotenství,  řadí mátu do kategorie „Pravděpodobně bezpečná",  a označuje ji za vhodnou pro zmírnění ranní nevolnosti a nadýmání.

Medlineplus (Národní lékařská knihovna a Institut zdraví USA) - Máta peprná není doporučována pro vnitřní užívání během těhotenství a období kojení pro nedostatek informací o potencionálních rizicích toxicity.

Časopis Uzlíček duben 2008

Reklama

Související témata:

Načítám