Hlavní obsah

Doplňky dělají ženu! Jak je vybrat?

Foto: Thinkstock

Bez doplňků není váš outfit dokonalýFoto: Thinkstock

Reklama

Možná máte ještě před očima onu dámu, za kterou jste se ohlédla, úplně vás okouzlila. Říkáte si, proč? Věřte, že vás především oslnila dokonalá harmonie oblečení s doplňky. Protože žena, která se v módě opravdu vyzná, utrácí víc za doplňky, které její styl dotvoří, než za nové modely oblečení. Jak to máte vy?

Článek

Dejte doplňkům přednost před novými šaty

Doplňky doladí celkový vzhled, vylepší oblečení, odpoutají pozornost od nedokonalých proporcí, zvýrazní přednosti a hlavně dodají punc osobitosti. Máte-li skříň plnou oblečení a jen jedny boty a kabelku, je to chyba. Lepší variantou jsou jedny šaty a škála doplňků. Než je začnete vybírat, měla byste znát některá pravidla.

Důležité je uvědomit si, pro jakou příležitost (denní, sportovní, večerní) je chcete, jaký je vás styl oblečení (romantický, elegantní, přirozený, extravagantní). Brát na vědomí své vlastní možnosti, tedy tělesné proporce – postavu, tvar hlavy, účes.

Poznejte možnosti své postavy

Máte-li objemná lýtka, rozhodně nebudete dobře vypadat v subtilních střevíčcích na jehlovém podpatku. A proč ne tenký kramflíček? Protože by velká disproporce přitahovala pozornost na něco, co chcete skrýt.

V případě krátkého krku nejste typ pro „obojkový“ náhrdelník, ale naopak delší řetěz vaši šíji protáhne.

Pásky člení vodorovně siluetu, proto malé postavy s nimi musí nakládat velmi opatrně, zejména s těmi širokými. Naproti tomu velmi univerzálním doplňkem jsou šátky, kterými můžete protáhnout linii krku, zamaskovat faldíky na břiše nebo uvolněné paže.

Boty

Stačí jedny šaty, kalhotový nebo sukňový komplet a boty společně s kabelkou a punčochami je obratem změní z denního oblečení na večerní. Módní jsou sandálky se zvýšeným předním dílem a pásky kolem kotníků. Sluší těm dlouhonohým, protože opticky tento tvar nohu zkracuje. Ve hře jsou i klasické pantoflíčky a lodičky, které nohy pěkně tvarují. Toužíte-li po pohodlí, uzpůsobte k tomu i oblečení. Oblékat crossky k jinému stylu než sportovnímu či plážovému není nejlepší volba. Ale můžete si vybrat z velkého množství balerínek, sandálů na platformě, ve kterých se také dobře chodí a hodí se téměř ke každému stylu.

Foto: Thinkstock

Doplňky by měly mezi sebou laditFoto: Thinkstock

Pásky

In jsou tenké i široké. Měly by barevně a stylově souznít s obuví a kabelkou a spona by měla být ve stejné barvě kovu, jako máte hodinky a šperky. Ovlivňujete jimi délku trupu a nohou, zejména je-li pásek ve výrazném barevném kontrastu s horním dílem.

Kabelky

Letí velké kabely. Nezapomínejte, že ty nepevné (vaky), beztvaré se hodí ke sportovnímu nebo přirozenému stylu. Kabelka může být v barvě obuvi nebo horního dílu či naopak v kontrastu s oblečením, ale v tom případě je dobré vsadit na koženou.

Brýle

Čím větší sluneční brýle, tím lepší, ale tvarově by neměly kopírovat obličej. Nejste-li si jistá barvou obruby, volte ji podle odstínu vlasů, budete působit jemněji. Naopak toužíte-li po přísnějším a výraznějším vzhledu, zvolte obroučky v kontrastu k vlasům.

Šperky a bižuterie

Trendy je výrazné zdobení. Náramky se mixují buď ve stejné barvě a tvaru, nebo naopak v kontrastech. Samozřejmě že naskládané náramky na zápěstí dost často chrastí, což v některých případech není nejvhodnější. Když si vybíráte prstýnek, myslete na délku a tvar svých prstů. Máte-li krátké prsty a líbí se vám široké prsteny, zapomeňte na ně, zbytečně vám prst opticky zkrátí. Nepodceňujte výběr náušnic, ovlivňujete jimi výrazně tvar svého obličeje.

K doplňkům, které ovlivňují váš look, patří ještě šátky, pokrývky hlavy, punčochy, ale i ty, co spoluvytvářejí komplexní image, třeba mobil či pouzdro na něj, pero, diář...

Myslíte si, že máte svůj styl, který vyjadřuje vaši osobnost?

Reklama

Související témata:

Načítám