Hlavní obsah

Ach ty choroby...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Léčivá thé a koupele byly častým prostředkem ke zdravíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

15. díl - Další várka zajímavých nemocí a ještě zajímavější je jejich léčba. I když, kdo ví, třeba nám ty rady z minulého století přece jen mohou někdy pomoci...

Článek

Kostižer

jest nemoc, která má svůj základ ve špatném smíšení krve. Vyříznutím nemocné části kosti se proto málo pomůže. Mnohem více musí se hleděti celý stav sil nemocného zlepšiti a pozdvihnouti a účinkovati na správné mísení krve pěstěním kůže, pomocí zdravého vzduchu a potravy, jakož i dostatečným pohybem.

Týdně 2 až 3 horké koupele v odvaru senných květin, 28 až 33 stupně R ohřáti, až půl hodiny, na to v suchém zabalení se potiti 1 až 2 hodiny a potom ještě jednu chladnou koupel 24 stupně R v té samé vaně. Rozežrané části koupati denně jednou až dvakrát v horkém odvaru přesličky, vždy půl až 1 hodinu, na to chladně políti. V noci, po případě ve dne, v teplé světnici přiložiti na nemocnou část teplý obklad odvaru přesličky a zabaliti vlněným šatem.

Choroba materníku (choroba spodní části těla u dam)

Vždy dopoledne napařování spodní části těla v medvědím pazourku (Bärentatzen) a přesličce, půl hodiny, na to vlažnou čtvrthodinovou sedací koupel (24 stupně R). Jsou-li studené nohy, horkou půlhodinovou koupel nohou. V noci nositi vlhký obklad kolem těla s vlněným obvázáním.

Krvácení nosu

Vtáhnouti studenou vodu, do které jsme vytlačili čistou citronovou šťávu, do nosu a hlavu nakloniti dozadu. Je-li krvácení nosu častejší, dělejme studené koupele nosu ve vodě s trochou citronové šťávy, aby se sliznatá kůže nosu otužila. Trvá-li krvácení nosu příliš dlouho, lejme 2 až 3 litry studené vody z nepatrné výšky od čela směrem ke kořenu nosu a čiňme zároveň horkou koupel nohou v trvání až půl hodiny a zacpěme dírku nosu zátkou z vaty, kterou namočíme do citronové šťávy.

Reklama

Související témata:

Načítám