Hlavní obsah

Zmenšování poprsí

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Velká prsa někdy přináší zdravotní problémy.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Kdybych tak měla větší prsa," posteskne si nejedna žena při pohledu na obálky časopisů s vnadnými fotomodelkami. Málokdy však uvažujeme nad tím, že z velkých prsou se může snadno stát i noční můra.

Článek

Časopis Uzlíček duben 2008

Na rozdíl od komplexů z méně vyvinuté hrudi, které mají dopad pouze psychický, se totiž příliš velká prsa mohou výrazně podílet i na fyzických problémech, například se zády. Tady pak nastupuje na pomoc plastická chirurgie.

Tam, kde byla příroda přehnaně štědrá...

Problém tkví v tzv. hypertroři prsní žlázy, což znamená velmi výrazné zvětšení prsů při jejich vývoji, často až do nepřirozené a neúnosné velikosti, naprosto neodpovídající tělesným proporcím. Hypertroře se objevuje již v pubertě, ale to není jediné období. Prsa mohou „narůst" při kojení, výrazném tloustnutí nebo při gynekologických a hormonálních onemocněních. Ňadra některých pacientek mohou dosáhnout až gigantických rozměrů, pak odborníci hovoří o tzv. gigantomastii.

Psychika žen s problémem příliš velkých prsou trpí - některé těžko navazují partnerské vztahy a problematické je také jejich společenské uplatnění. Mnohem větší dosah ale mívá tento problém na fyzickou stránku.

Velká prsa přinášejí zdravotní rizika

Nadměrná velikost prsů je příčinou problémů s páteří a držením těla, které pacientku ohrožují rizikem trvalých následků.

Mohou se vyskytnout:

  • opakované záněty
  • ekzémy
  • plísňové infekce kůže pod prsy a na jejich spodní straně (kůže se velmi snadno a často zapařuje)
  • dechové obtíže (při výrazných rozměrech prsů)

Žen s tímto problémem není zrovna málo. Na klinikách plastické chirurgie podstupují zákrok redukční mammaplastiky desítky klientek ročně.

„Počet pacientek, které upřednostňují estetické hledisko ale jistě převažuje nad pacientkami se zdravotními problémy," upřesňuje MUDr. Jiří Ferra z kliniky Laser Esthetic.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zmenšování prsou je méně častý zákrok.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zmenšování prsou není pro každého

Samotné operaci předchází - jako u všech typů těchto zákroků - nejdříve důkladná konzultace s lékařem. Především u klientek, jejichž problém nemá fyzické dopady, ale jde jim především o estetický dojem, se důkladně zvažuje vhodnost redukční mammaplastiky.

„Ne všechny představy jsou technicky proveditelné. Dále je opravdu důležité vybrat si chirurga, kterému důvěřujete. Případná nespokojenost nejčastěji pramení z nedostatečné informovanosti před operací," upozorňuje Jiří Ferra.

Lékař podrobně zhodnotí stav a elasticitu pokožky a také zkontroluje celkový zdravotní stav klientky, aby předešel možným komplikacím v průběhu a po operaci. Od určitého věku se také před tímto zákrokem provádí mamografické vyšetření prsou. Součástí konzultace je samozřejmě i podrobné seznámení pacientky s možnými riziky a následnými komplikacemi.

„Vynecháme-li obecná zdravotní rizika spojená s každým operačním výkonem, jako je infekce, krvácení, zhoršené hojení jizev, dochází často ke snížení citlivosti prsního dvorce, což některé ženy vnímají jako velmi negativní důsledek, i když se s postupem času citlivost zlepšuje," uvádí MUDr. Ferra.

Reklama

Související témata:

Načítám