Hlavní obsah

Pozor na změny v povinném ručení

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na cestu vyrazte s klidným svědomímFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Od nového roku dochází ke změnám v povinném ručení! Nově musí být pojištěné každé vozidlo, které je zapsáno v registru, bez ohledu na to, jestli s ním jezdíte, nebo ne. Řekneme vám, jaké kroky je potřeba učinit, abyste se nedostali na soupisku dlužníků.

Článek

Neunikne jediné vozidlo

V současnosti je zpracovaný systém, který systematicky porovnává vozidla zapsaná v Centrálním registru vozidel a databázi všech pojištěných vozidel u jednotlivých pojišťoven. Zjistilo se, že v ČR není pojištěné každé deváté vozidlo!

Auto pojistěte, nebo odhlaste

1. leden 2009 přinese změny v povinném ručení. Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (POZ) se musí platit za každý vůz, který je zapsaný v Centrálním registru vozidel, tedy i za auto, se kterým se nejezdí nebo bylo rozebráno na součástky a fyzicky neexistuje. Musíte mu do konce roku zřídit povinné ručení, nebo je potřeba ho odhlásit z provozu. Dá se odhlásit i dočasně. Jde o jednoduchý administrativní úkon.

Počítačový systém nebude zjišťovat fyzickou existenci auta, automaticky se objevíte jako neplatiči. Ani zpětně nic nenapravíte, protože vaší povinností bylo auto odhlásit, a sankční poplatek vás nemine.

Novela zákona zvyšuje vymahatelnost zákona

Vlastník nepojištěného, byť nepoužívaného vozidla, riskuje nejen pokutu, ale i exekuci. ČKP (Česká kancelář pojistitelů) bude vymáhat sankční poplatek. „Poplatek se stanoví dle denní sazby určené pro typ vozidla, vždy však u pojistitele s nejvyšší možnou sazbou pro daný typ, vynásobené počtem dní provozu bez pojištění odpovědnosti a nákladů spojených s uplatněním nároku a vymáháním. „Počítá se od 1. 1. 2009, nepočítá se zpětně, za roky, kdy auto nebylo pojištěné", říká Jan Lener z Broker Consulting. Neopomeňte odhlásit z registru ukradené či prodané auto, i na něj se poplatek vztahuje.

Změna v dokladování pojištění

Nově vzniká povinnost předkládat společně s řidičským průkazem Zelenou kartu, která je mezinárodním osvědčením a zároveň dokladem, že k vozidlu byla uzavřena pojistka o odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Dříve jako doklad sloužil ústřižek o zaplacení pojištění, ten nechte doma.

Do konce roku 2008 lze odhlásit auta z registru bez dokladu o ekologické likvidaci

Vyšla nová vyhláška ministerstva dopravy, podle které lze neexistující od 1. 5. 2004 nepojištěné vozidlo z registru vozidel trvale vyřadit bez předložení jakýchkoliv dokladů. Stačí pouze vaše čestné prohlášení, že vozidlo zaniklo před 1. 5. 2004. Ale pouze do konce roku 2008. U aut, která byla po 1. 5. 2004 pojištěna, musíte předložit doklad o ekologické likvidaci.

Reklama

Související témata:

Načítám