Hlavní obsah

Znáte svoji cenu?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Žena by měl mít svoji finanční jistotuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Hledám dobře situovaného muže, který by mne zabezpečil výměnou za reprezentativní doprovod do společnosti. Auto, dům a tučné konto podmínkou. Značka: Ozvi se co nejdřív, už nemám ani na rohlíky.

Článek

I takhle by mohl vypadat inzerát ženy zoufale hledající svého oslíčka, který by sebou pravidelně otřásal a sypal jí tak do klína zlaté mince. Paradox či nesmysl? Ale kdepak! Moderní společnost sice čím dál víc hlásá rovnoprávnost, ale na druhou stranu od žen pořád víceméně očekává, že budou stát u plotny a starat se o manžela, domácnost a děti. Proč to ale brát tak doslova? Ze vzorového inzerátu vyplývá, že pokud žena nemá žádné finance, nemá ani svobodu. Musí na své potřeby někoho upozornit a dotyčný rozhodne za ni, zda potřebuje nebo nepotřebuje peníze na nájem, nové boty, kosmetiku, návštěvu kadeřníka...

Dáma s penězi?

Žena by měla mít svoji finanční jistotu. Muž se obvykle snaží být samostatně fungující jednotkou, a když už se mu to podaří, nemíní o své postavení a finance jen tak lehce přijít. Proto když by narazil na ženu, která by ho nikdy z principu nepozvala ani na kafe, protože už zase nemá ani korunu, pomyslí si: Když neumí zacházet s vlastními penězi, co potom udělá s těmi mými? (Nebude to zjišťovat, ale radši frnkne jako vyplašený vrabčák.)

Aby ne. Lekne se vědomí, že kdyby se s ním něco stalo a tíha chodu domácnosti by zůstala na jeho partnerce, tak by nejspíš oba zemřeli hlady.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Máte-li po svém boku sobce, ruce od něj pryčFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Syndrom DOS

Když má muž firmu a investuje do ní, očekává, že se mu vklady vrátí nebo znásobí. Není-li si ale jistý důvěrou ve svoji partnerku, nebude se s ní o nic dělit, protože to považuje za příliš rizikové. A ještě když tato dáma nemá DOS - dámskou osobní hrdost, nejspíš se mu k srdci ani nepřiblíží. Nikdy není dobré nechat situaci dojít tak daleko, aby se jeden z partnerů nemohl od druhého odtrhnout z důvodu finanční nedostatečnosti. Opět jsme u zadních vrátek. Být nezávislý znamená svobodu rozhodování a snižuje partnerovu manipulaci na minimum.

Nedoceněná versus šetřílek

Kdykoliv dostanete od muže dárek, je dobré projevit mu radost a díky nejen za onu věc, ale i za to, že si vzpomněl - to pro něho zní jako rajská hudba. Co ale dělat se skrblíkem, který je na své finance až přehnaně opatrný? Nic. Ten, kdo zastává názor, že má po boku „tu správnou" partnerku, nebude řešit společné výdaje (samozřejmě pokud žena nemá nekalé úmysly a nechce muže po finanční stránce využívat). Dává tak najevo, že pro něho nemá dostatečnou cenu, na což upozorňují slevové kupony, stravenky, kterými hradí večeři, posedlost různými akcemi a výprodeji. Od takového šetřílka ruce pryč!

Reklama

Načítám