Hlavní obsah

7 tipů pro zdravější domov

Foto: Thinkstock

Vpusťte do svého bytu čerstvý vítrFoto: Thinkstock

Reklama

Zbavte svůj byt zbytečností! Jedině tak budete obklopeni zdravým prostředím, ve kterém si pak dokážete skutečně odpočinout a načerpat energii. Stačí udělat jen pár maličkostí, a rázem vám bude líp. Poradíme vám, jak na to!

Článek

„Ze svého bytu jsem vyházela spoustu věcí,“ vypráví pětatřicetiletá Karolína Požgajová, která pracuje jako bytová designérka. Po příletu z ročního cestování po Latinské Americe si uvědomila, že míň znamená víc. „Žila jsem tam v jednoduchých prostorách a uvědomila si, že si naše byty ,zanášíme' zbytečnostmi,“ popisuje dál svou zkušenost.

Co udělala? „Zbavila jsem se všech stolků, malých skříněk, poliček, většiny dekorací a vytvořila uložné prostory u stropu a pod postelí. Byt se tak prosvětlil, vzniklo mnohem víc prostoru, takže se v něm cítím svobodnější,“ doplňuje s tím, že si teď v bytě lépe odpočine, a hlavně dobře vyspí.

Tip redakce: Hledáte-li pro sebe inspiraci, najdete ji možná v našem článku Jak vypadá ideální dům pro ženy?.

Málo věcí, více energie

Karolínina slova podporuje specialistka na zdravé bydlení Dagmar Černáková: „Domov by vás měl načerpat energií. Každý z nás je jedinečný, a proto také každé řešení bytu je pak samozřejmě jiné,“ pokračuje odbornice. My jsme pro vás připravili několik tipů, jak si udělat zdravější domov. „Je potřeba se držet hlavně intuice a pocitů,“ dodává Dagmar Černáková.

1. Vyházejte nepotřebné

Kde začít? Zkuste si projít byt a do krabice hned na první dobrou dát všechno, co už vám na místě leží hodně dlouho: staré fotky expřítele nebo psa, kterého už nemáte, cédéčka, cetky, zkrátka všechno, co máte odložené, jako že jednou to budete potřebovat. Drobnosti seberte i ze stolů, poliček, parapetů. Krabici či jejich větší množství ukliďte. Tak i poznáte, zda tyto věci skutečně potřebujete. Uvidíte, kolik prostoru najednou kolem vás bude.

Foto: Thinkstock

Květiny vám v bytě rozhodně neuškodíFoto: Thinkstock

2. Příroda i doma

Byt oživte květinami v jednoduchých květináčích, bez ozdob, aby vynikla zeleň, která jak známo prospívá očím a pochopitelně i vzduchu. Sušené květiny energii berou, navíc jsou zdrojem usazenin a nečistot. Takže si je nechejte na jiné příležitosti, a rozhodně ne do bytu.

3. Nakupujte chytře

Pokud máte čističku vzduchu či teprve zvažujete její koupi, berte v potaz její klady i zápory. Některé totiž sice vzduch pročistí, ale zároveň přispějí k tomu, že je velmi suchý. Pak je potřeba si pomoci zvlhčovači. Přemýšlejte proto, zda vám tito pomocníci opravdu vyjdou v lepším zdraví vstříc.

4. Dobrá noc

To, že byste měli mít v ložnici chladno pro kvalitní spánek a také v ní nemít televizi, zrcadla, je známá věc. Ale pokud vás ruší světlo z ulice, tedy takzvaný světelný smog, je dobré vynechat i používání záclon (světlo nepohlcují), ale zatemnit si žaluziemi či závěsy. Ložnice by měla mít co nejjednodušší linie, s minimálními doplňky. Ne místo, kam se všechno odkládá…

5. Postel je grunt

Dobrá postel, a hlavně dobrá matrace je alfou a omegou vašeho zdraví. Chiropraktik Michal Kadlec říká: „Vhodná je matrace tvrdá, bez velkých polštářů. Tak, aby se páteř neprohýbala a byla v přirozené poloze. Jedině tak zabráníte bolestem zad." Jestli vás zajímají i správné polohy při spaní, přečtěte si náš článek Tyhle škodí kráse i zdraví.

Foto: Thinkstock

Dobrý spánek je polovina úspěchuFoto: Thinkstock

6. Aby vám (ne)vonělo

Používáte-li myčku na nádobí či uklízíte byt, vždy vyvětrejte. Do vzduchu se vypařují všechny chemikálie z čisticích prostředků. Také to příliš nepřehánějte s vonnými preparáty do bytu, které by vám mohly způsobit značné bolesti hlavy, podráždění, únavu... Vhodné jsou jen ty na pohlcení tabáku či na toaletě. (Tam také je dobré při splachování vždy dát prkénko dolů, aby se nečistoty nedostaly do vzduchu či na vaše prádlo.)

7. Spláchni to!

Při mytí nádobí vám určitě prospěje více vody než samotného prostředku. Nezapomínejte na to, že se z něj dostává čisticí prostředek do vašeho zažívacího ústrojí. Stejně tak jako při praní prádla je prací prostředek či aviváž později v kontaktu s vaší pokožkou, mohlo by vám přílišné množství nebo nekvalitní přípravek způsobit kožní potíže. Naše Chytré rady pro praní a mytí nádobívám pomohou.

Ozdravit svůj byt lze zkrátka i maličkostmi. A proč byste měli trávit příjemný čas v nezdravém prostředí? Je to určitě na vás, ale co to zkusit?

Reklama

Načítám